nejco2 je napisal/-a:Kaj pa pomeni da je limona "mežena"?Kdaj pa je najbolši čas za cepljenje? Zanima me še če je potrebno tisto kar raste nad cepljenem delom odrezati?
Sam cepim takrat, ko sta podlaga in cepič v polni rasti, da lahko lubje ločim od lesa in z lahkoto vstavim cepič, (sam sem uspešno cepil limono na oko že junija) cepim pa nekako do srede septembra ( jaz nisem profesionalec, rad pa preizkušam).
Nekaj dni pred okulacijo divjak limone okopljem in dobro zalivam. Divjaku pred cepljenjem porežem vse stranske veje.
Cepim ponavadi zaradi sigurnosti na dveh mestih nekako 20 cm visoko.
Sam šele naslednje leto, ko je oko pognalo poganjek, odrežem podlago nekako 10 cm in več nad cepljenjenim mestom, da mladiko privežem na debeljce, da se ne odlomi.
Limona ljubi sonce in vlago!
Drugače pa predlagam, da si postopek ogledaš pri nekomu, ki to zna in zraven njega tudi ti cepiš.
Listal sem ta forum in našel kar veliko uporabnih stvari o cepljenju in tudi Tebi predlagam, da to storiš, saj so nasvete dajali strokovnjaki.
Za jablano pa predlagam, da si v drevesnici kupiš primerno podlago, ali v naravi najdeš divjak- to cepiš in imel boš sadje, ki ga želiš in še užival boš ob uspehu.
Veliko uspeha Ti želim!