Napisal/-a Kornelija » 08 feb 2008, 07:36
Nisem strokovnjak, ampak sem v zadnjih letih precej prebirala literature tudi o jagodah.
Kot prvo: posebnih "visečih jagod" ni. To so samo navadne rastline. Pred nekaj tedni sem prebrala, da se sadike bolj visečih jagod pri nam niti ne dobijo ampak šele v tujini (čeprav pod tem imenom prodajajo).
Jagode hočejo mraz da bi dobro prezimile in naprej rodile. Zaradi tega jih po zimi ne držijo v rastlinjakih. Jasno, brez sonca ni pravega okusa. Enako tako ne bojo imele prav okus če so preveč gnojene z nitrati.
Presajajo se na 3 leta. Oni ta pravi proizvajalci kupujejo prave sadike, katere okoli korenskega vratu morajo imeti premer saj 1-2 centimetra in zelo-zelo košate korenine. Za domači vrt je dovolj da oplevite in dobre poganjke posadite ponovno. Narme, zemljo je treba popolnoma obdelati predno posadite in dobro je tudi spremeniti lego.
V košarah imam 4-5 rastline posajene--bolj za ukras. Ona stara 3 leta je imela čisto drugačne in takorekoč zaknele plodove kot one novejše, aktere sem nasadila in njenih "otrok". Po zimi jih spravim v prikolico, ki stoji pod teraso ki je z zidom od letvic ograjena. Tako, na mrzmel so, ampak ne direkno izpostavljene mrazu (saj v posodah bi hitro zmrznile). One, ki jih imam na vrtu ostajajo nepokrite. Pokrit je samo en del, ki je na tem delo, katerega pokrivam zaradi solate. In v tem delu so vedno slabše, kot one nepokrite.
Nelli