Napisal/-a tinko » 17 avg 2008, 10:29
Klonex kot proizvod ne poznam. Imam pa en drugi substrat za ukoreninjanje. Potaknjence na zgornjih fotografijah sem narezal na manjše kose, ker je bilo veliko interesentov, jaz pa sem imel malo materiala. Tudi pošiljanje je bilo lažje.
Pri razmnoževanju fige, ki jo imam na njivi, se poslužujem načina, ki je 100%. Pomladi ali pa že jeseni navežem folijo ali vrečko na vejo, vejo ranim, rano namažem s substratom za ukoreninjanje, vrečko napolnim z mešanico šote, mivke, zemlje in uležanega hlevskega gnoja, in vrečko zavežem. Ko mešanico prerastejo korenine, vejo odrežem in posadim.
Še boljše je, če se povešeno vejo pogroba (skopljem jamo pod vejo, vejo ranim, namažem s substratom, jo pritrdim v jamo in zasujem z zgoraj omenjeno mešanico; ponavadi položim na vrh zemlje še ploščato skalo, ki drži vejo in vzdržuje vlago)
Kadar te možnosti ni, vzamem vejico z dvema vrhovoma - veja v obliki črke V. Potem vejico zakopljem tako globoko, da gleda iz zemlje polovica dolžine vejice. Drugi vrh ukrivim in celega zakopljem. Potaknjenec porabi hrano iz vkopanega dela. Ta odmre in segnije, potaknjenec pa lepo raste. Ta način so mi svetovali v Dalmaciji in je zelo uspešen. Alojz
P.S. Pozabil sem napisati, da je najhitreje priti do nove rastline tako, da odkopljemo in odrežemo rastlinico, ki odganja iz korenin matične rastline.
Zadnjič spremenil
tinko, dne 23 avg 2008, 01:33, skupaj popravljeno 1 krat.