So užitni, seveda! Predstavljaj si drevo, ki rodi nekakšne eksotične paradižnike
Ponavadi se plodovi dajo kupiti v večjih trgovskih centrih pri nas, vendar niso okusni, kot večina zelenjave in sadja v trgovinah (zaradi prezgodnjega obiranja in dolge poti). Doma vzgojeni plodovi so po moje neprimerljivo boljši!
Je trajnica, ki pri nas prezimi v zaprtem prostoru, v svojem drugem letu starosti pa prvič cveti in plodi. Mislim, da v Sloveniji še nikomur ni uspelo pridelati plodov (vsaj oglasil se ni nihče
).
Zdaj nas je pa kar nekaj takih, ki nam bo tamarillo v kratkem zacvetel. Moram ga kasneje danes poslikati, ker je napredek očiten. Zdaj sem ga prestavila v toplejšo svetlo sobo, ker se bojim, da bi mu v prezimovališču odpadli vsi popki. Nekaj jih je namreč že odpadlo
Ima pa res ogromno cvetnih nastavkov...
Semena se sejejo spomladi, najbolje ob istem času kot paprike in čiliji (kar je zdaj), v kupljen substrat, ki je razkužen: in ne pregloboko. Jaz sem jih le rahlo pokrila s presejano zemljo in potem konstantno ohranjala vlago. Ne sme pa zemlja biti preveč namočena, ker potem semena zgnijejo. Mislim, da so pri meni vzklila po približno dveh tednih. Sejančki so precej krhki, zato je potrebna previdnost pri pikiranju. Pikiranje je potrebno opraviti takoj, ko je možno majhne sejančke lepo prijeti, da se rastlinicam lepo razvijejo korenine...
Grem zdaj poslikat...