Drevesni paradižnik- Tamarillo- Cyphomandra betacea

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Kajser » 15 sep 2007, 21:58

Sem hudiča pregnal s Pepinota, a se ni naselil na Tamarilo! Pa je rekel nekdo da se ni za bat..
Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a jan24 » 28 sep 2007, 18:25

V teh deževnih dneh se je višina mojega tamarilla iz 25cm v 1,5 meseca povečala na 80cm. Nepokrit tamarillo bom pustil do večjega mraza- upam da tja do konca oktobra- začetek novembra; potem ga bom poiskusil pokrit, tako da bo do pomladi vsaj počasi rastel in morda dohitel vaše. Tinko koliko je pa tvoj tamarillo že visok? Presega 1,5m?

Kako ga boste vi prezimli?

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a tinko » 29 sep 2007, 18:20

140 cm (če ga malo po ribiško "nategnem"). Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a jakolic11 » 30 sep 2007, 18:03

Tudi jaz imam doma nekej sadik in je tisti ki ga imam vsajenega na gredo kar precej večji od ostalih v loncih (za cca 30 cm) je pa res da je kar nekaj časa precej zaostajal, sedaj pa je zečel rasti 2x hitreje od ostalih. :D
jakolic11
Expert
Expert

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a Kajser » 20 okt 2007, 22:53

Ivčk je napisal/-a:........potem pa je treba rastlino spraviti v mirovanje,kjer odvrže liste.Takrat se ga tudi obreže...Glede tega še nisem prepričana,a bomo sprobali.

No,lepo se imejte še naprej,se kaj tipkamo :wink:

jan24 je napisal/-a:
Kako ga boste vi prezimli?

Lep pozdrav

Ste kaj natuhtal kako in kaj?
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tinko » 20 okt 2007, 23:31

Moj me je že dohitel v rasti (180 cm z lončkom). Počakal bom, da odvrže liste, v katerih je še velika zaloga hranil. Ko se bo temperatura še malo spustila, ga bom postavil v vežo in porezal šele pomladi. Alojz
tinko
Guru
Guru

drevesasti paradižnik

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 21 okt 2007, 08:05

No, moj še ni drevesasti, za cel meter zaostaja za Tinkovim (ribiška mera?), pa kaj, saj tudi jaz ne merim meter osemdeset.
Trenutno ga luknjajo neki bauci, pa ne vem, s čim jih pregnati, Mislim, da so na vršičku uši, na listih pa gosenice. Glede na v srce segajočo pesmico o herbicidih, me zanima, ali velja za vse .cide, torej tudi insekticide in akaricide. Kaj nama torej s tamarillom preostane. Čakanje, da samo mine?
Lp, Marija
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a tinko » 21 okt 2007, 09:22

Gosenice poskušaj odstraniti ročno. So lepo vidne, ker so zelene :). Bele mušice sem škropil po spodnji strani listov z bio-cidi in ga dobro posmodil po listih. Sedaj izgleda, kot bi ga posmodilo sonce ob prvem pomladanskem srečanju s soncem. Listi so občutljivi, kljub robustnemu izgledu. Vendar jih nisem odstranjeval. Naj rastlina sama posrka ven, kar je uporabnega in jih sama zavrže. Alojz
tinko
Guru
Guru

tamarillo

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 21 okt 2007, 12:54

Hvala, Tinko, bom se potrudila. Nekaj pa sem še pozabila vprašati: kako dolgo lahko ostane zunaj, na temp. mislim. Pri nas je bila že nekajkrat slana, danes pa nas strašijo še s snegom. Moj tamarillček je na okenski polici, vendar je zaščiten pred slano (zgornji balkon sega čezenj). Listi, kolikor so mi jih grozoviteži pustili, so še povsem sveži, opazila pa sem tudi, da korenine iz lončka lezejo skozi luknjice v podstavek. Torej je prerasel odmerjen lonec, ali gaa naj presadim pred zimo v večjega ali pa pustim počivati kar tako. Ali se pozimi malo zaliva, kot. n.pr. brugmansia? Bi bilo narobe, če bi prezimil v toplejšem in svetlem prostoru, da bi naprej rastel in dohitel vrstnike pri boljših gospodarjih?
M.
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a tinko » 21 okt 2007, 17:43

Smo sami začetniki na tem področju. Tudi jaz mislim, da mi bo v veži rastel naprej. Kmalu bo prestavljen na toplo, ker ne želim rizkirati, da mi pomrzne. Bom pogledal na internet, katero temperaturo še prenese. Kar se tiče večjega lončka, bi bilo mogoče bolje, da ga izlončiš in prestaviš v večjega. Zdi se mi, da mu bo to bolj koristilo kot utesnjen lonček. Alojz
tinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 21 okt 2007, 21:10

Že ta rahli mraz,ki se je pojavljal zadnje dni,ga lahko močno poškoduje.Vsaj meni je poškodoval sadiko na vrtu.Ostala je brez vseh velikih listov,le vrh je ostal nepoškodovan. Zdaj sem jo izruvala in posadila v večji lonec.

Rastlna v loncu na balkonu pa ni utrpela večje škode,ker je pod napuščem.Sem pa končno opazila,da spodnji listi narahlo rumenijo.Jaz ga imam za zdaj še kar zunaj,mrazu navkljub.Vztrajala bom,dokler mi ne požge prvega lista.Tako se bo rastlina bolje utrdila.

Spodnjih 30cm stebla je že olesenelo,lesenenje lepo napreduje...Po tistem,ko sem sadiki odrezala glavni vrh,so se razvili trije novi,vendar so še precej majhni.Morda bom tudi te spomladi odrezala,da dobim nižje steblo,ker mi je zdaj previsoko...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a jan24 » 25 okt 2007, 18:30

Sedaj imam še vse sadike zunaj, saj bomo šele v soboto pričeli z gradnjo manjših toplih gredic, katere bom letos pokril le z najlonom.

Sadika, ki je posajena kar na vrt, sedaj raste z izjemno hitrostjo.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 26 okt 2007, 10:19

Vsaj na celini je zdaj že čas,da grejo tamarilčki počivat. Mraz jih lahko dodobra zdela. Jaz sem moji rastlini že pospravila na hladno svetlo stopnišče,kjer bosta prezimili do pomladi.Dva spodnja lista pri večji sadiki sta že popolnoma rumena in bosta kamalu odpadla, ostali so še sveži.Mala sadika je pa tak brez listov ostala zaradi mraza...
Dokler so listi na rastlini,bom zalivala redno oz. ko se listi povesijo,pozneje ko bo brez listov,pa bolj poredko...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadobudnez » 09 nov 2007, 19:18

Lep pozdrav vsem. Tudi jaz imam drevesni paradižnik. Star je že vsaj tri leta in je kar lepo velik (150cm) s tem da sem ga enkrat odrezal. oziroma so mi v jeseni listi odpadli in je vrh začel gniti oziroma se sušiti. Zato nisem čisto prepričan da bi moral v jeseni odvršt listje. Me pa zanima kdaj lahko pričakujem plodove ker jih do zdaj še ni:( Ali je komu že uspelo vzgojiti plodove?
nadobudnez
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: radovljica

OdgovorNapisal/-a jan24 » 09 nov 2007, 21:08

Osebno mi še ni uspelo vzgojiti plodove, vendar naj bi cvetev v drugem letu starosti. Moj največji tamarillo ima 8 mesecev in je trenutno visok 130cm- posajen na vrtu.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 03 dec 2007, 00:32

Pred časom sem postavil Tamarillo in Pepinota na stopnišče. Pepino mi je v 2 dneh odvrgel vse liste in pravzaprav pričel gniti. Odnesel sem ga k staršem na zastekljen balkon in upam da obstane. Tamarilo sem pustil tam, prav počasi izgublja liste, vendar pa požene mnogo novih, precej bledikavih, ki sčasoma tudi odpadejo. Ker naj bi čez zimo miroval, verjetno ta prostor ni najbolj primeren?
Slika

Slika
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a nadobudnez » 22 dec 2007, 10:11

To se tudi meni dogaja. Odvrže liste in novi so majhni zgubani.... Letos sem Tamarilo dal na svetel prostor in ga zelo malo zalivam. V zimskih dneh zelo počasi raste in jo potrebuje manj, če pa voda zaostaja (da je zemlja dalj časa mokra) še hitreje odvrže liste. Težava je v tem, da spomladi kar dolgo traja predno obnovi in dobi lepe liste. Upam da nam skupaj uspe postaviti pravo diagnozo gojenja in bomo vsi imeli plodove.
:wink:
nadobudnez
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: radovljica

OdgovorNapisal/-a Kajser » 22 dec 2007, 17:07

Saj to me moti! Po pisanju predhodnikov, naj bi liste odvrgel in miroval do pomladi..... Morda bi ga moral dati v temnejši ali hladnejši prostor?
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 22 dec 2007, 18:30

v Mercatorjevih centrih sem videla, da prodajajo sadež tamarilo. Sedaj me pa zanima, ali se da iz semen, ki bi jih našla v tem sadežu vzgojiti Tamarilo in kako se to naredi.
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru

Kraj: dob

OdgovorNapisal/-a Kajser » 22 dec 2007, 19:02

tanja1 je napisal/-a:v Mercatorjevih centrih sem videla, da prodajajo sadež tamarilo. Sedaj me pa zanima, ali se da iz semen, ki bi jih našla v tem sadežu vzgojiti Tamarilo in kako se to naredi.

V Borzi desno zgoraj ima "jan24" v ponudbi zapisane Tamarilove sadike.......
Verjemi mi da so cenejše kot en njihov sadež v Mercatorju! :P
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sadje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek