Hojla!
Če se ti zdi, da so limonovci bolj šibki in bi potrebovali presajanje, še posebno, če jim na dnu ven gledajo korenine ali kaj podobnega, jih je skoraj nujno presaditi
, ne glede na to, ali cvetijo ali pa imajo mogoče plodove. Tudi jaz bom morala to narediti v prihodnjih dneh, samo da se vreme malo zbrihta
. Priporočam ti, da pri presajanju čim manj razdreš koreninsko grudo - torej tisto kepo zemlje okoli korenin - tako boš rastline najmanj šokiral.
Z zorenjem limon je pa tako, da rabijo pri naši klimi okoli eno leto
, da iz cveta nastane povsem zrel plod. Moja limonca je spomladi zacvetela, sedaj ima okoli dva do tri centimetre dolg plodek, ki lepo pridno raste, dozorel pa bo šele drugo leto, verjetno šele poleti. Je pač potrebno veliiiiikoooo potrpežljivosti, pa tudi sreče
.
In še o prezimovanju. Ko boš pri poročilih videl napoved, da se bodo nočne/jutranje temperature spustile pod 5 stopinj Celzija je najbolje, da svoje citruse prestaviš noter, iz izkušenj pa ti lahko svetujem, da naj bo prostor res svetel, še bolj kot to pa je pomembno, da ni toplo. Nikar jih ne prezimuj v katerem od bivalnih prostorov, ki jih ogrevate, ker se bo slabo končalo. Najbolj limoncam pozimi ustreza od 10 do 15 stopinj, torej kakšna rahlo ogrevana veranda ali dobro osvetljena (in seveda dovolj topla) klet.
Če potrebuješ še kakšen nasvet, ali pa če imaš morda sam kakšno idejo ali izkušnjo, mi sporoči.