Bavarska figa "Violetta"?

Diskusija o sadju.
Jabolka, Hruške, Borovnice, Jagode, Kivi, Grozdje, Maline, Robide, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a silvom » 31 jul 2007, 15:23

Tudi jaz razmišljam, da bi probal z eno rastlino v loncu. Nisem pa si čisto na jasnem v kako velikem loncu in kako veliko rastlino bi pustil, da bi bilo to obvladljivo zaradi prezimovanja. Seveda se mi tudi ne sanja kako bi uspevala in ali bi zadovoljivo rodila. Figa na prostem v Londonu pa je tudi svojevrstna posebnost.
LP, Silvo
silvom
silvom
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: poljane

OdgovorNapisal/-a tinko » 31 jul 2007, 16:35

Figa se lepo ukorenini s potaknjenci, grobanjem povešenih vej ali izrastki pri matični rastlini. Za začetek posadiš v manjši lonec in ko ga preraste, presadiš. Bolje rodi, če je rastlina utesnjena. Kar se tiče vzojne oblike, dajem prednost drevesni rasti pred grmovno obliko. Debelejše je steblo, teže pomrzne in laže ga zaščitiš pred hudo zimo. Alojz
Zadnjič spremenil tinko, dne 12 jan 2008, 14:27, skupaj popravljeno 1 krat.
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a Kajser » 31 jul 2007, 16:45

stajka je napisal/-a:OK.Sicer piše na nalepki, da se ne sme razmnoževati. :wink:
Itak da se ne sme, od česa bi pa potem živeli?

tinko je napisal/-a:Figa se lepo ukorenini s potaknjenci, grobanjem povešenih vej ali izrastki pri matični rastlini. Za začetek posadiš v manjši lonec in ko ga preraste, presadiš. Bolje rodi, če je rastlina utesnjena. Kar se tiče vzojne oblike. dajem prednost drevesni rasti pred grmovno obliko. Debelejše je steblo, teže pomrzne. Alojz

Torej stajka? Se zmenva za kak podtaknjenec ali izrastek?

(madonca kak se je stegnila ta tema v 2 dneh! Dober zalivamo! :P )
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

Kraj: Mesto žlikrofov in čipk

OdgovorNapisal/-a tinko » 31 jul 2007, 18:38

Jaz bi na njenem mestu izkopal stranske poganjke, enega najlepšega pa pustil in vzgojil v drevo. Tako bi si pokrila stroške nabave, razveselila potencialne kupce, pa še za kako sadiko bi ji ostalo. Alojz
tinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a silvom » 01 avg 2007, 09:12

Se strinjam, da je drevesna oblika najbolj praktična. Meni osebno je tudi najlepša. Kdaj je najprimernejši čas za potaknjence. Alojz vidim, da ste iz toplih krajev in imate izkušnje z figami. S katero sorto bi probali v celinskem podnebju oz. kako bi se vi lotili tega poiskusa?

LP, Silvo
silvom
silvom
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tinko » 01 avg 2007, 10:12

Silvom! Res je. V Kopru živim že 22 let, sicer izhajam iz Rovt pri Logatcu. 10 let sem živel v Ljubljani in imel vrtiček. Sedaj jih župan lepo ruši. Tudi ob prihodu v Koper sem šel na zemljiško skupnost in vzel v najem 700 m2. Imam drevesa, stara nad 20 let, med njimi tudi fige. Temna z velikimi plodovi zori le enkrat, najboljša je rumena, ki zori dvakrat. Rumena se dobro drži tudi na celini, posebno, če je vsajena v posodi. Pridelek pa vsaj enkrat dozori. Iz Splita sem prinesel potaknjence grške smokve. Veje in sadeži so progasto rumenozeleni. Nekaj sem jih razdal in vsem lepo rodijo. Kar se tiče razmnoževanja, je najbolje vzeti potaknjence pomladi, ko še ni listov. Se pa ukoreninijo ob vsakem času, če lepo poskrbiš zanje. Prakticiram tudi razmnoževanje tako kot sobni fikus. Poškodujem vejico, dodam rastni substrat (lahko brez substrata), namotam šoto ali zemljo in povijem s polivinilom. Po mesecu ali dveh je korenin dovolj, da rastlino odrežem in posadim.Sem se malo razpisal. Zdi se mi prav, da se kdaj tudi predstavimo, kdo smo in od kod. Alojz
tinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a stajka » 01 avg 2007, 10:29

OK veje bom pogrobala, ker sem jih tako mislila odrezati, ko fige dozorijo. Koliko časa pa bo trajalo, da se ukoreninijo, pa ne vem. :roll:
stajka
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a silvom » 01 avg 2007, 10:42

Alojz hvala za izčrpne informacije. Sam sem doma v Poljanah nad Škofjo Loko in sklepam, da poznaš naše kraje. Sadim razno sadno drevje in grmičevje. Rad probam kaj novega imam pa problem z pomankanjem prostora. Za to me je navdušil starejši gospod, ki me je naučil cepljenja, ko sem bil še v osnovni šoli. Bom probal posadit potaknjence rumene fige in bom videl kaj se bo izcimilo. Slike plodov te progaste fige sem tudi že videl, zanimivi so. Ali se po okusu in tudi drugače kaj razlikujejo od naših sort?
LP, Silvo
silvom
silvom
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tinko » 01 avg 2007, 10:44

Stajka! Če lahko svetujem, bi predlagal takole: izbereš najlepšo in najbolj ravno vejo zase. Vse ostale raniš z nožem tik nad zemljo v dolžini 10 cm. Pripelješ karjolo ali dve dobre zemlje ali komposta in grm spodaj zasuješ. Do pomladi bodo sadike že zrele za prodajo. Alojz
Zadnjič spremenil tinko, dne 01 avg 2007, 10:57, skupaj popravljeno 1 krat.
tinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tinko » 01 avg 2007, 10:53

Se mi je zdelo, da si iz teh krajev, zato sem se malo bolj razpisal. Imam nekaj sorodstva na tem koncu (Lom, Srednja vas) in ti lahko kaj pripeljem. Če želiš, ti lahko rumeno vzgojim do jeseni. Jaz sem namreč včasih prinesel domov naključno odtrgano vejo fige, čez leta se je izkazalo, da rodijo prazne, neokusne plodove in sem jo moral posekati. To povem zato, da ne vržeš proč nekajletnega pričakovanja. Hočem reči, da je bolje, če točno veš, kaj si posadil. Alojz
tinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ns » 01 avg 2007, 11:15

tinko
se lahko tudi jaz postavim v vrsto da mi vzgojiš kakšno dobro figo?
ns
Expert
Expert

Kraj: Ob morju

OdgovorNapisal/-a Pepe » 01 avg 2007, 11:29

Vidim, da je veliko interesentov za gojenje fig pa bom predstavil še svoje izkušnje na tem področju. Pred leti sem v dar dobil sadiko fige in jo posadil za hišo v zavetno lego. Posajeno sem imel približno pet let in v tem času je zrasla približno pet metrov visoko. Skoraj meter letno. Rumene fige je rodila prvič konec junija, drugič pa konec septembra. Če je bila jesen hladna, je bil jesenski pridelek bolj slab. Rodila mi je pa že drugo leto. Žal je nisem slikal (takrat še ni bilo digitalcev :? ), ker sem jo moral požagati ker mi je cel vrt dobesedno prepredla s koreninami. To je tudi verjetni razlog njene hitre rasti. Tudi dalmatinci pravijo, da je figa najhujša za zavleči korenine v cisterno. Torej, tisti, ki nameravate saditi figo, nujno razmislite o tem, kam bo vse zavlekla svoje korenine, ker ni prijetno žagati lepega drevesa, ko je ravno začelo obilno roditi.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a stajka » 01 avg 2007, 12:23

Hvala za informacijo, tako bom tudi naredila.
stajka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a stajka » 01 avg 2007, 12:26

Zdaj moram narediti počasi že seznam, da koga ne prikrajšam. :lol:
stajka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a silvom » 01 avg 2007, 15:09

Se zelo strinjam, da mora biti rastlina znanega porekla. Tako lahko veš kaj pričakovati in ne izguljaš dragocenega časa, ki bi ga lahko posvetil bolj žlahtni rastlini. Ravno zaradi tega mi je veliko pozornost zbudila figa "Violetta". Alojz zelo bi bil vesel sadike z preverjeno rodnostjo in kvaliteto plodov. Stajka tudi sadiko "Violette" bi z veseljem preizkusil, če bo ukoreninjenje uspešno. Prostora imam res omejeno vendar se bom že znašel. Potem bi lahko v praksi preizkusil ali je le-ta v resnici kaj primernejša za celino, kot domače sorte ali je to samo prazna reklama. Rastline bi gojil v loncu, pred zimo bi jih premaknil v zavetje in zaščitil korenine in steblo.
LP, Silvo
silvom
silvom
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Akasha » 03 avg 2007, 19:48

Naša Violetta je pa že drugo leto še vedno mala.. Smo pridelali 1 figo za začetek :P Pozimi smo jo pa zavili, da ni zmrznila (Ljubljana), samo je bila itak zelo mila zima...

Upam,da bo kmalu več pridelka. Pa ne vem,zakaj nič kaj dosti ne raste...posajena je na gredo na soncu..

Offtopic: Sicer pa tudi jaz delno izhajam iz Poljanske doline--Trebija. :wink:
THE SPIRIT OF FIRE !

[img]http://www.shrani.si/f/u/IY/34JOersm/3579994663.jpg[/img]
Uporabniški avatar
Akasha
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kajser » 03 avg 2007, 20:39

No, sam poglej si ti tole! :P Očitno nas je večina rovtarskga porekla... :wink:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tinko » 03 avg 2007, 21:03

Martinka ima korenine v Lučinah.. Se bomo začeli sestajati ob nedeljah na Sovodnju in ustanovili bolšji trg s sadikami. Alojz
tinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Kajser » 03 avg 2007, 22:02

OF TOPIC! Morda ve kdo od "rovtarjev", kje "blizu" Sovodnja je polno borovnic? :P Morda bo tam nekoč stala moja hiška. :roll: :wink:
Uporabniški avatar
Kajser
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tinko » 04 avg 2007, 08:30

Vemo, vemo. Le, da je z borovnicami tako, kot z gobami. Nihče ne izda rad svojega najljubšega kotička. (Tudi zazidljivo parcelo je že težko dobiti. Če je ne podeduješ, imajo astronomske cene, kljub temu, da so "samo Rovte"). Alojz
tinko
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sadje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Figa - sadika
    1, 2, 3, 4Napisal/-a tamika » 12 jan 2008, 13:31