Napisal/-a tinko » 01 avg 2007, 10:12
Silvom! Res je. V Kopru živim že 22 let, sicer izhajam iz Rovt pri Logatcu. 10 let sem živel v Ljubljani in imel vrtiček. Sedaj jih župan lepo ruši. Tudi ob prihodu v Koper sem šel na zemljiško skupnost in vzel v najem 700 m2. Imam drevesa, stara nad 20 let, med njimi tudi fige. Temna z velikimi plodovi zori le enkrat, najboljša je rumena, ki zori dvakrat. Rumena se dobro drži tudi na celini, posebno, če je vsajena v posodi. Pridelek pa vsaj enkrat dozori. Iz Splita sem prinesel potaknjence grške smokve. Veje in sadeži so progasto rumenozeleni. Nekaj sem jih razdal in vsem lepo rodijo. Kar se tiče razmnoževanja, je najbolje vzeti potaknjence pomladi, ko še ni listov. Se pa ukoreninijo ob vsakem času, če lepo poskrbiš zanje. Prakticiram tudi razmnoževanje tako kot sobni fikus. Poškodujem vejico, dodam rastni substrat (lahko brez substrata), namotam šoto ali zemljo in povijem s polivinilom. Po mesecu ali dveh je korenin dovolj, da rastlino odrežem in posadim.Sem se malo razpisal. Zdi se mi prav, da se kdaj tudi predstavimo, kdo smo in od kod. Alojz