Bila sem izzvana, da vam posredujem recept, po katerem pripravljam bučni zavitek. Preizkusila sem že raznorazne recepte, vendar se mi zdi priprava po spodnjem receptu najenostavnejša ter najhitrejša, zavitek pa zelo tekne:
1 zavitek Sveže vlečeno testo, sušeno (6 listov = 500g),
Bučke ali buče - količina po želji (pri meni trenutno bučke Marrow),
1/2 kg Skute,
1/2 l Kisla smetana,
2 - 3 Jajca,
Sol in sladkor (po okusu),
Razne arome (po okusu)
Bučke naribam in posolim in čez nekaj časa v kuhinjski krpi dobro iztisnem tekočino. V večji skledi razžvrkljam jajca, dodam skuto, kislo smetano in sladkor ter narahlo premešam. Dodam ožete bučke. Včasih dodam še kakšno aromo; na primer vanilijevo ali limonino aromo v prahu, lahko pa tudi nekaj rozin.
Liste testa pokapam z oljem in nanj namažem nadev ter napravim zavitek. Šest listov (=500g) mi da dva pekača peciva, ki ju pečem naenkrat na 1. in 3. nivoju pečice pri 180°C - cca 45 minut. Malo pred koncem peke premažem zavitek z raztepenim jajcem in še malo zapečem.
Pripomba: Zavitek je lahko tudi samo slan, vendar je naši družini okusnejši sladko-slan.