Smrekov sirup

Sem spadajo recepti za izdelavo različnih zdravilnih pripravkov iz zdravilnih rastlin.

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

Smrekov sirup

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 19 maj 2003, 17:41

Sedaj je čas, da si naredite smrekov sirup za izkašljevanje. Tu je recept za sirup malo drugače.
Potrebujemo: 20 dag smrekovih vršičkov, 1 liter vode in 1 kg sladkorja.
Priprava: smrekove vršičke kuhamo v vodi na zmernem ognju 10 minut.
Precedimo, dodamo 1 kg sladkorja in kuhamo še 20 minut na zmernem ognju. Še topel sirup nalijemo v kozarce in dobro zapremo. Sirup hranimo v hladnem in temnem prostoru. Za zdravje si z njim lahko osladimo čaj ali ga pijemo po žličkah kadar smo prehlajeni in kašljamo.
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 227
Pridružen: 08 maj 2003, 17:46
Kraj: Maribor

SMREKOV ALI BOROV SIRUP

OdgovorNapisal/-a herbi » 21 maj 2007, 12:20

Ko se začne spomlad in smreke-borov začnejo poganjati vršike.Jaz naberem vršičke in jih dam v kozarec s sladkorjem ter materine dušice dam malo zraven.Že v naprej si pripravim 5 literski steklen kozarec in v vanga najprej vsujem za 0,5 kg vršičkov in nato 0,5 rjavega sladkorja ter ponovno vršičke.Tako ponavljam vse dokler ni poven kozarec.Vse to delam skoraj 7 dni da se vmes lahko vse poseda.Proti koncu pa dodam še materino dušico(lahko suho ali svežo iz vrta) ter nanjo še dodam nekaj vršičkov in sladkorja.Ko postopek zaklučim pokrijem kozarec za alofolijo.In dam na pol senčni prostor.Vse slupaj postim stati 3-4 tedne vmes pa kdaj premešam da se slatkor stopi pravilno.Sirup ki je nastav pa precedim v večjo posodo in dodam malo meda ter vlijem v steklene flaše.Nato pa dam kar v hladilnik ker tam ziher počaka do drugege spomladi če ga sicer prej ne ponucamo.
herbi
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 50
Pridružen: 21 okt 2006, 13:53
Kraj: Dobrna

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 21 maj 2007, 12:34

pri nas delamo sirup na podoben način kot pravi herbi le da pri nas ne dodajamo materine dušice, namest rjavega pa damo beli sladkor (čeprav je rjavi boljši). se mi zdi, da je tak način najboljši (tako kot je opisal herbi), ker se pomojem med kuhanje preveč snovi uniči. je pa tudi res, da je s kuhanjem vse skupaj narejeno hitreje in z manj pacanja.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a muha » 21 maj 2007, 13:37

Hm, jaz pa delam kombinacijo obeh variant :wink: .
Najprej tisto s plastmi vršičkov menjaje s plastmi sladkorja (seveda kar belega), potem se paca na soncu.
Ko končno po nekaj tednih odcedim tisti pravi sirup, preostale vršičke zalijem z vodo in prekuham (notri ostane kar še nekaj sladkorja in ker sem blizu Gorenjske, torej bolj "ta šparovne" sorte, mi je take stvari škoda neizkoriščene metati stran :) ). Ta "čaj", kot mu jaz pravim, ravno tako spravim za zimo in ga uporabim za sladkanje zeliščnih napitkov.

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 21 maj 2007, 13:46

uuuu, to j pa dobra ideja. nikol nisem pomislil na to. hvala za idejo :D :wink:
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru
 
Prispevkov: 657
Pridružen: 12 mar 2007, 18:03
Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a tinko » 21 maj 2007, 16:06

Enak postopek, kot MUHA, imam tudi jaz. Letos bom poskusil še z rjavim sladkorjem in materino dušico ter medom, ker imam svojega (od svojih čebel, se razume). Pripomniti moram le, da manjški ko so vršički, bolje je (vsaj tako je ustno izročilo za ta recept). Jaz pijem pozimi sirup samega ali ga zmešam z domačim žganjem. Ops. Ali sem omenil alkohol? Moram takoj pripisati zraven tisto frazo: MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNA UPORABA KONDOMOV DRAŽI SLUZNICO! :oops: (da nas bo več). Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a muha » 21 maj 2007, 17:29

Alojz :lol: :lol: :lol:
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a tinko » 21 maj 2007, 18:41

Muha! Sem vedel, da me ne boš za ušesa. Sicer pa: če moderator ne bo pobrisal tri strani neplodnega pisanja o VZGOLJI SADIK NA OKENSKI POLICI, tudi tega ne bo. Alojz
tinko
Guru
Guru
 
Prispevkov: 509
Pridružen: 06 sep 2005, 21:17
Kraj: koper


Vrni se na Recepti

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron