Šipkov liker

Sem spadajo recepti za izdelavo različnih zdravilnih pripravkov iz zdravilnih rastlin.

Moderatorji: dusanh, borutcerkvenic, Moderatorji

Šipkov liker

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 29 okt 2003, 13:22

Ojla,

Šipkov liker:
500 g šipkovih jagod operemo, očistimo muh in pecljev, ter obrišemo. Po dolgem jih razpolovimo in stresemo v široko kozico. Spasiramo (palični mešalnik, lahko tudi tolkač za krompir) in pomešamo z 150 g sladkorja. Vse skupaj preložimo v steklen kozarec in maso zalijemo z belim rumom (če damo drug alkohol, liker ni tako lepe barve), nalijemo ga toliko, da je masa dobro prekrita. Zapremo in damo na sonce za 14 dni, nato imamo kozarec vsaj 1 mesec na sobni temperaturi. Vmes večkrat pretresemo. Vsebino kozarca precedimo (gaza), nalijemo v steklenico in še za 1 mesec spravimo v hladilniku. Tako!
Za Novo leto ga lahko poizkusimo (starejši ko je bolj poln ima okus).
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 29 okt 2003, 22:37

Klavdija, pa je samo dober ali tudi zdravilen?
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 29 okt 2003, 22:52

Ojla,

ful ima C vitamina, pogreje te (se težje prehladiš), pa še "mačka" imaš lahko, če vse naenkrat spiješ (he, he, he...). Ne resno; poleg vitamina šipek še vpliva na izločanje seča, čiščenje krvi in odpravlja utrujenost .
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 29 okt 2003, 23:27

Aha, torej ima podobne učinke kot čaj, le da te malo še dodatno sprosti in razveseli ;) Hvala za info in recept.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 29 okt 2003, 23:31

Ojla,

mislim, da ima čaj celo več vitamina C, saj se šipku pri termični obdelavi poveča vsebnost vitamina. Saj imam tudi recept za marmelado, pa se mi jo ne ljubi delat (je ful dela, pa veliko šipka rabiš)
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 29 okt 2003, 23:51

Ja, največ ti še pasiranje zakomplicira situacijo, ane?
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 30 okt 2003, 00:05

Ojla,

a si jo že probal delat? V mojem receptu moraš vsak šipek posebaj očistiti semen! Full preveč zamudno.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 30 okt 2003, 00:19

nisem še poskusil. Sem pa videl mamo, kako se pritožuje, ko mora recimo paradižnikovo mezgo pasirat. A si razmišljala mogoče, da bi šipek skozi cedilo potisnila z žlico, da bi se probala rešiti pečk? Verjetno slaba rešitev, poskusiti pa le ni greh.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru
 
Prispevkov: 598
Pridružen: 08 maj 2003, 00:06
Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 30 okt 2003, 00:39

Ojla,

sem prelena, za en kozarček nočem pacati, za več sem pa že zdaj prepričana, da je preveč dela.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru
 
Prispevkov: 1046
Pridružen: 10 okt 2003, 12:53
Kraj: Ljubljana


Vrni se na Recepti

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov