Napisal/-a pupa*** » 26 maj 2006, 08:39
OPOZORILO [/b]o šentjanževkah namočenih v olivno olje. To je sicer zelo dobra maža, vendar ne za na sonce, naredili si boste več škode kot koristi!!!!!! Nimam pojma kako to čist natančno razložiti, bom probala po domače. Šentjanževke vsebujejo "nekaj" kar "privablja" sonce, zato je škodljivo če se namažete s tem oljem in greste na sonce. So pa zelo dobre kot olje po sončenju. Poenostavljeno: šentjanževke+sonce so škodljive za kožo.
Zato je treba tudi šentjanževo olje vedno hraniti v temnih steklenicah!! Se opravičujem vsem, ker ne znam razložit natančno, moj spomin je kot švicarski sir, zapomnim si samo stvari ki se mi zdijo pomembne, ostalo je pa itak v knjigah.
Sem se pa v nosečnosti mazala s šenjtanževim oljem - pri tako ogromnem trebuhu nisem pridelala niti ene strije. So pa toliko bolj trpele pižame...
Letošnjo zimo smo se tudi tuširali z tem oljem, hčerka je imela blazno suho kožo (pa se res nismo veliko umivali z milom, 1x na teden ostalo samo z vodo), ko sem uvedla to olje, je kar zacvetela, koža je bila po nekaj umivanjih neverjetna.
Glede olja za sončenje pa je tako: zelene orehe namočiš v olivno olje, daš na sonce toliko časa da spremenijo barvo (olje potemni), precediš v steklene kozarce in zapreš. Preden greš na morje stisneš v olje malo limone, mislim da predvsem zato da pobere neprijeten vonj, nisem pa ravno prepričana. Po tem receptu moja mama vsako leto pripravlja mažo za sonce že vsaj 20 let in moram priznati da nikoli nisem imela nobene alergije, katere sem pa (v najstniškem obdobju ko se upiraš domačim receptom) vsako leto na morju/toplicah vedno dobila na vse silne kreme in faktorje.
Če pa ne želite olja, pa za občutljivo kožo priporočam kozmetiko dr. Hauscka - dobiš samo v lekarnah, ni poceni, je pa strašansko dobra!!!!
Sem se kar razpisala, natresal sem kar nekaj stvari ki niso najbolj povezane s sončenjem, a upam da bo komu pomagalo, ker so resnično preizkušeni recepti
lp, Renata