Napisal/-a Krepelin » 13 jun 2012, 10:59
Zdravo.
Na kratko. Ta sirup dela moja mama. Recepta točno ne vem, vem pa, da uporabi precej več cvetov, kot jih je napisano...
Torej, v veliko posodo (tam 15-20 litrov) natoči vodo in doda cvetove. Mislim, da pusti 24 ur (samo pokrito s krpo). Potem pa pobere cvetove ven, precedi v drugo posodo (da izloči ostanke cvetov, fajn je uporabit gosto krpo, ki ni odišavljena z mehčalcem ali pralnim praškom) ter začne s segrevanjem te vode. Vmes doda sladkor, citronko. Zadevo segreva tako dolgo, da začne vreti (in pusti vreti kakšne 3 minute). Sproti pobira pene in morebitne ostanke cvetov.
Pred tem pripravi steklenice. Zelo dobro jih je potrebno oprati, nato splakniti z vročo vodo. Nato pa jih je potrebno še segreti v pečici. Ne vem na koliko stopinj - višja temperatura pomeni, da uniči več bakterij, ki lahko povzročijo vretje.
Sirup še vroč (takoj po odstavitvi s plošče) vlije v steklenice (pazi, steklenica lahko poči!). Nato jih zapre z zamaški. Pozor, zamaški morajo tudi biti razkuženi (prekuhaš v vroči vodi recimo - odvisno katere uporabljaš). Steklenice morajo biti neprodušno zaprte.
Preverjeno drži vsaj pol leta (potem pa nam tega sirupa ponavadi zmanjka...).
Vem, da nekateri ne prekuhavajo itd. Samo take verzije so nam vedno zavrele. Problem je v tem, ker ostanejo kakšne bakterije ali kakšni kosi cvetov, ki potem povzročijo vretje...
Pa hitro pojdi nabirat cvetove, počasi je sezona pri koncu (brez skrbi, cvetovi se še najdejo na višjih legah).
LP