zalivaje v rastlinjaku

Nasveti pri izgradnji steklenikov in plastičnjakov.

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

zalivaje v rastlinjaku

OdgovorNapisal/-a bojanp » 29 feb 2008, 18:20

Doma trenutno postavljamo rastlinjak vendar okoli zalivanja ne vem kaj bi bilo bolje , zalivanje na šobe kot tuš ali zalivanje pri zemlji.V rastlinjaku bomo za enkrat vzgajali samo zelenjavo.
bojanp
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Slovenske Konjice

OdgovorNapisal/-a frenky » 29 feb 2008, 20:28

Za pridelavo plodovk ti priporočam kapljično namakanje, ki ga lahko uporabiš tudi pri ostali zelenjavi. Način je primeren tako iz vidika porabe vode kot tudi preprečitve širjenja bolezni.

Sam ravno tako postavljam plastenjak 8x3 m in bo v njem kapljični način namakanja.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

rastlinjaki

OdgovorNapisal/-a bojanp » 29 feb 2008, 22:29

Kako kapljično,v zemlji ali kot tuš
bojanp
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 01 mar 2008, 10:43

Za kapljično namakanje obstaja več izvedb cevi. Jaz imam take porozne (kupila sem jih v Eurogardnu v Krškem, cena za 15m cevi je bila približno 11€), ki se lahko položijo na površino zemlje (recimo na vrtu), lahko pa se tudi vkopljejo v zemljo nekaj centimetrov globoko (npr. v trajnih rastlinjakih).
Če boš gojil plodovke (paradižnike, bučke, paprike, jajčevce), ti tuš ne pride v poštev zaradi možnega širjenja bolezni, kot ti je že rekel frenky.
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a nadina » 01 mar 2008, 11:27

In kakšne izkušnje imate s čiščenjem teh porounih cevi?

Menda se v njih nabere kamen (odvisno od vode) in naš sosed to čisti z kislino, lugom....
LP Nadina
Uporabniški avatar
nadina
Guru
Guru

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a zupka » 01 mar 2008, 13:37

Rastlinjak imam velik 8 x 4 mm. Imam ga že 10 let. V teh letih sem si nabrala že kar nekaj izkušenj (na svojih napakah). Jaz zalivam z razpršilko na palici. Plodovke tako zalivam pri koreninah in jih ne škropim po listih. S kapljičnim zalivanjem nastopi problem v tem, ker je celotni rastlinjak enako močno zalit. Ponavadi pa v rastlinjaku ne raste samo ena vrsta rastline, vsaj ne v mojem.V rastlinjaku mi v enem letu na istem mestu zrastejo tudi štiri posevki. Pri kapljičnem zalivanju je potrebno pri prekopavanju in sejanju grede umikati vse cevi. Te cevi uporabljam pri okrasnih rastlinah . Položim jih konec aprila, ko so v glavnem trajnice vidne, vendar še vedno majhne. Te cevi poberem jeseni, ko ugotovim, da ne bo več potrebnega zalivanja. To je moj vidik na zalivanje rastlinjaka. Lep pozdrav
Uporabniški avatar
zupka
Guru
Guru

Kraj: Kočevje

OdgovorNapisal/-a rok.k » 01 mar 2008, 14:08

Tudi sam imam rastlinjak. Spomladi, ko vanj sadim solato zalivam z zalivalko. Ko pa posadim paprike, jajčevce, pardižnik in kumare pa zalivam s kapljičnim namakanjem.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a frenky » 01 mar 2008, 15:34

kapljične cevi zdržijo 2 leti ali več. Cena pa je ponavadi zelo nizka. V mislih imam cevi, ki so namenjena za večje pridelovalce.

Cena za meter je okoli 0,25 €. Odvisno od števila lukenj, namena (raven ali nagnjen teren) in proizvajalca.

Na eni strani rastlinjaka po širini postaviš cev v kateri imaš 50,60 cm narazen nameščene ventile na katere nato priklopiš kapljično cev. Cevi tako poljubno prestavljaš, odvisno kako narazen zasnuješ vrste. Če pa za kako vrtnino premokro pa enostavno zapreš ventil tiste vrste.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a JEMA » 03 apr 2008, 09:19

A kdo razpolaga s podatkom, kakšen je minimalen pritisk, ki mora biti v teh ceveh za kapljično zalivanje? Razmišljam namreč, da bi na zgornjem delu vrta, ki je pod rahlim naklonom (višinske razlike 1m do 1,5m), v sod načrpal vodo in potem nanj priklopil cev za kapljično zalivanje. A se bojim, da ne bo dovolj pritiska in da zato voda iz cevi ne bo uhajala.

Pa še to - kje naj bi stal meter te cevi 0,25 EUR? Včeraj sem namreč v Mercatorju videl ceno 13 EUR za 15 metrov, kar je skoraj 1 EUR za 1 meter.

M
JEMA
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Lenart

OdgovorNapisal/-a bojanp » 03 apr 2008, 11:18

V interdiskontu,ki ravno gostuje v Sl.Bistrici je za 15m cevi cena 8,95€
bojanp
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frenky » 03 apr 2008, 15:49

Potrebni je pogledat v specializiranih prodajalnah. Kapljični sistem za prosti pad, ki deluje na prosti pad potrebuje 70 cm višinske razlike.

cena za profesionalno, večletno uporabo te stane 0,22€ za meter. Za prosti pad je fi nekoliko manjši in je tudi cena nekoliko nižja.

Pozabi na velike trgovce :wink:
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Re: zalivaje v rastlinjaku

OdgovorNapisal/-a mr.ales » 14 jan 2017, 15:29

pozdravljeni.

ker smo doma v namenu izgradnje manjšega rastlinjaka (cca 75m2) imam v zvezi z zalivanjem enih par vprašanj.

v območju kjer živim je količina povprečnih padavin cca 650-700mm/leto.
to pomeni, da bi za naš rastlinjak mati narava namenila 52,5 m3 vode/leto vendar pa vsi vemo kako so te padavine razporejene ipd.... . zdaj pa ker je rastlinjak pokrit prostor to seveda ni možno. In me sedaj zanima predvsem to koliko vode Vi, ki že pridelujete zelenjavo v zaprtih prostorih porabite v dokaj normalnih rasnih sezonah?

zraven rastlinjaka bi doma postavili tudi kak zbiralec deževnice pa me okvirno zanima koliko litrov je minimum da zadostiš nekim optimalnih rasnim pogojem glede vode.

najlepša hvala za odgovore.
lp aleš
mr.ales
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Rastlinjaki

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov