hey. Tudi mene zanima če je še aktualna prodaja rastlinjaka. Če pa ne, bi se pa pridružil samogradnji. V tem letu sem nameraval se pridružiti raznim razpisom v občini za sofinanciranje itd... A sem žal ugotovil, da je stvar lažja če rastlinjak že stoji, ter dobiš do 80% sredstev nazaj (v bistvu imam naštudiran sistem samooskrbe, rastlinjak je pač največji strošek)... No kakor koli že načrt je, da izdelam, kupim (še ne vem kaj se bolj splača), zimski rastlinjak/steklenjak velikosti nekje 7m x 4m x 3m (dolžina x širina x višina). Za sam rastlinjak je potrebno gradbeno dovoljenje. Ja prav ste slišali v preljubi birokratski državi je potrebno prositi državo za prav vse. Vsaj jaz ga rabim ker bom sodeloval v razpisih in mora biti vse po pikici zakona.
Izrezek z zakonika enostavnih objektih:
Za gradnjo nezahtevnega objekta je treba pridobiti gradbeno dovoljenje za gradnjo nezahtevnega
objekta, ki se izda v skrajšanem ugotovitvenem postopku (v roku 30 dni od popolne vloge), na podlagi
dolocenih prikazov in prerezov objekta, ki jih lahko izdela investitor. Po navedeni uredbi je rastlinjak
nezahteven objekt, ce je to nadkrit, zaprt, enoetažen in pritlicen objekt za gojenje rastlin, ki ima lahko
montažno in prosojno plasticno ali stekleno kritino na montažni konstrukciji, postavljeni na montažne
tockovne temelje ter prosojne stranske stene, kar se po prenehanju gojenja kmetijskih rastlin lahko
odstrani, tako da na zemljišcu ni sledov takega objekta in je višina tocke najvec 3 m, merjeno od
najnižje tocke objekta, katerega streha je hkrati strop nad prostorom.
Za te rastlinjake pa ni potrebno dovoljenje:
Trenutno ne najdem točnega dokumenta, lahko pa povzamem, da govori o manjših rastlinjakih, ki so narejeni z lokov, ter pokriti s folijo. Mednje sodijo tudi rastlinjaki manjši od 10m2 ter nižji od mislim da 3m.
Skratka to je bilo s strani preljube države.
Da pa se vrnem k mojemu projektu. Narejeno imam že grobo skico.
-->
Če se sprašujete kaj imam v rastlinjaku, to so rastna korita, ter na sredini ter pod zemljo ribnik. Temu sistemu pa se reče s tujko aquaponika. Slovensko ime pa bi lahko bilo hmm.... ribje vrtnarjenje? No kakor koli že če vas zanima kaj to je lahko odprem novo temo da ne bom predolg tukaj......
Kaj menite o tem. Imate kakšne nasvete kje kupiti tem dimenzijam podoben rastlinja, ter kako se lotiti dela samostojno. Sem kar vešč z rokami. Sem si že ogledoval varilni aparat. Sem pa bolj domač z lesom.
Realnost je zgolj bitka argumentov med opazovanim ter opazovalcem.
(Made by Me)