Ognjič, topol, črna jelša, sadno drevje in konoplja

Sem spadajo vsa sporočila, ki ne spadajo v druge forume.

Moderator: dusanh

Ognjič, topol, črna jelša, sadno drevje in konoplja

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 23 maj 2007, 22:02

Živeli, ali ima kdo tele informacije:

1. kje se dobi seme ognjiča ? Nekje sem prebral, da odganja polže. Ne seme, ampak ognjič. Zelo aktualno !

2. ali je kje forum za drevesa ? Vprašal bi tole: kakšno drevo posaditi na južno stran, v močvirnato in ilovnato zemljo ? Na takih tleh naj bi uspeval topol in črna jelša. Topol bi naj 'porabil' kar 200 litrov vode dnevno. Ali je to absolutni slovenski rekord glede 'porabe' vode, ali je kakšno drevo še bolj žejno ? Predvsem me zanima sadno drevo, saj ne od topola, ne od črne jelše (menda) ni posebne koristi.

3. ali je pri nas že dovoljeno sejati industrijsko konopljo ? Nimam v mislih neke plantaže, ampak pribl. 5 sadik, kar tako, brez nekega posebnega namena.

Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a tejča » 23 maj 2007, 22:32

ognjič... hm... mislim da bi se ga načeloma dalo dobit v kakšni semenarni, čeprav je težka. pri nas pobiramo semena in jih spomladi nasadimo. žal pa smo vsa semena porabli.

glede dreves ti ne znam pomagat

glede konoplje pa sem ti prekopirala tisti del iz uradnega lista kjer te zanima

Uradni list
Republike Slovenije
Št. 1O8 Ljubljana, ponedeljek 27. 12.1999
DRŽAVNI ZBOR
5025. Zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami (ZPPPD)
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena ustave Republike Slovenije izdajam
UKAZ
o razglasitvi zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami (ZPPPD) Razglašam zakon o proizvodnji in prometu s prepove
danimi drogami (ZPPPD), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji 14, decembra 1999.
Št. 001-22-184/99
Ljubljana, 22. decembra 1999. Predsednik Republike Slovenije
Milan Kučan I. r. ZAKON
O PROIZVODNJI IN PROMETU
S PREPOVEDANIMI DROGAMI (ZPPPD) I. SPLOŠNE DOLOČBE

II. PROIZVODNJA PREPOVEDANIH DROG
8. člen
Proizvodnja prepovedanih drog se lahko opravlja na podlagi dovoljenja ministra.
Prepovedane droge lahko proizvajajo pravne in fizične osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdelavo zdravil, določene s posebnim zakonom.
Dovoljenje iz prvega odstavka tega člena ne more pridobiti oseba, če je bila obsojena za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami v skladu z 196. in 197. členom kazenskega zakonika, v roku petih let od dneva pravnomočnosti sodbe.
9. člen
Vrtni mak (Papaver Somniferum) in konoplja (Cannabis Sativa L) se lahko gojita samo za prehrambene in industrijske namene na podlagi dovoljenja, ki ga izda ministrstvo, pristojno za kmetijstvo.
Natančnejše pogoje za pridobitev dovoljenja iz prejšnjega odstavka predpiše minister, pristojen za kmetijstvo v soglasju z ministrom, pristojnim za zdravstvo in ministrom, pristojnim za notranje zadeve.

no tale varianta je uradna. neuradno pa se doma goji veliko več travce kot bi se je sploh smelo. tako da dokler te ne dobijo, pa če tudi je industriska konoplja... sej mislim da sam veš... v glavnem ne morem rečt da je ne smeš gojit.

upam da sem ti kaj pomagala
Nisi sam na tem svetu!!
tejča
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Slov. Konjice

OdgovorNapisal/-a tinko » 23 maj 2007, 22:40

Dobiti ognjič, je "mala maša". Semeni pa še ne. Poglej po vrtnarijah. Ali je dovoljeno posaditi 5 sadik "industrijske" konoplje, ali je dovoljeno presajati kukavice (orhideje) v vrt, ali jih je dovoljeno nabirati v tropskem pragozdu in preprodajati, ali je dovoljena spolnost pred poroko, ali je dovoljeno loviti, v mukah tihotapiti eksotične ptice, ali je dovoljena melioracija in izsuševanje mokrišč..... Sam se odloči. Za pet sadik ne boš sedel, tudi, če te ujamejo..... Črna jelša, topol in vse ostalo je na zemlji z nekim namenom. Če ne drugo, jih vzgojiš, požagaš in na debla vneseš micelij ostrigarja. Rad raste na lesu, ki ima dosti sladkorja v soku. Poveži se z A. Gregorijem, on je strokovnjak na tem področju. Na tvojem mestu bi poskrbel za drenažo, izkopal večje jame, dodal šoto, listovko in gozdno zemljo in nasadil ameriške borovnice. Lep pozdrav. Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a tinko » 23 maj 2007, 22:53

Malo sem spregledal vprašanje. Ali mora biti obvezno drevo ali so lahko grmi? Kar se porabe vode tiče, če me spomin ne vara, porabi hrast s premerom debla 1m in višine do 20m, 1200 l vode na dan. Če podatek ni točen, me boste popravili. Alojz
tinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a zelena » 23 maj 2007, 23:07

tole s hrastom utegne biti res. na ljubljanskem barju so nekoč rasli hrasti, preden so jih iztrebili.
zelena
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 23 maj 2007, 23:16

hvala za odgovore.
Bom pa vprašal na kmetijsko svetovalno službo glede industrijske konoplje in kje bi uradno kupil nekaj gramov semena. Zanima me, če bi se ta rastlina potem sama razmnoževala, ali jo je treba sejati vsako leto posebej ? Imel sem idejo, da bom posejal eno vrsto sončnic, potem bodo semena popadala na tla in naslednje leto jih bo več in še več in še več.... že prvo leto so ptiči vse požrli. S topinamburjem (divjim krompirjem) imam več sreče - voluhar ga pridno redči, a ga ne more povsem uničiti.
Proti polžem se bo letos, zgleda, treba boriti kar s kemijo. Hvalijo tole: Bio plantella arion. Bomo probali.
Tinko, kaj je "mala maša" ? Zelo težko ali zelo enostavno ?
Tudi ne vem, kaj je "micelij ostrigarja". Kje pa dela A. Gregorij ?
Hvala za informacijo o hrastu in 1.200 litrih vode dnevno. Hrasti na moji zemlji poganjajo kot nori, da jih komaj sproti pulim in kosim, ampak to v suhi ilovnati zemlji. V močvirju pa nisem videl še nobenega.
psevdonim
Guru
Guru

Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a tinko » 24 maj 2007, 09:30

"Zelo enostavno". Tukaj ob strani foruma so KATEGORIJE in greš pod GOBE. To je vsa umetnost. Alojz
tinko
Guru
Guru

Vrni se na Pomenki

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov