lunin koledar

Sem spadajo vsa sporočila, ki ne spadajo v druge forume.

Moderator: dusanh

lunin koledar

OdgovorNapisal/-a Nova » 21 avg 2006, 15:10

Ali pri opravilih upoštevate lunin ali setveni ali kakšen drug koledar?
Nova
Guru
Guru
 
Prispevkov: 142
Pridružen: 05 jan 2006, 10:34
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a muha » 21 avg 2006, 16:22

Če se poklapa čas, vreme in še kaj, potem upoštevam lunin koledar Marie Thun. Ne pa vedno. Saj nekaj je na tem. Korenje, pri katerem sem se pri vseh opravilih striktno držala koledarja, je v zasipnici enkratno prestalo zimo in ni preraščalo še dolgo v pomlad. Tudi čebula, ko sem jo še sadila, je dolgo ostala čvrsta in zdrava.

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a Nova » 22 avg 2006, 09:08

Tudi moje mnenje je (bilo), zakaj se ne bi držala luninega koledarja, če pri tem ni večjih ovir – ali kot piše muha, če se poklapa čas, vreme in še kaj. Koliko je na tem ne vem, ker na relativno majhnem številu sobnih in balkonskih rastlin, posebnih eksperimentov nisem delala in tudi posebne evidence učinkov ter rezultatov nimam. Pretirane pozornosti nisem posvečala tudi zato, ker različni viri navajajo različne podatke. Res je, da podatki niso strogo izključujoči, a za dvom je dovolj, da se podatki ne pokrivajo.

V velik dvom in da je vse skupaj en velik nateg pa me vodi naslednja ugotovitev: na spletni strani Kalie je objavljen lunin setveni koledar. Za avgust je na strani http://www.kalia.si/kalia/zanimivosti/l ... Avgust.htm
V srednjem stolpcu je prikazano nekaj takega, kot je luna. A dobro je znano, da je bila 9. avgusta polna luna, na tem koledarju pa je 9. avgusta zadnji krajec !!?? ZA KAKŠNE BUDALE NAS IMAJO ??!! Ta koledar je objavljen tudi v njihovi publikaciji Kalia nasveti, cena 300 SIT.

Še to, na prvi strani piše: "Podatki (lunin setveni koledar) so vzeti z dovoljenjem avtorice iz Setvenega koledarja Marije Thun za leto 2006, ki ga v sloveniji izdaja v neskrajšani obliki Založba AJDA, Tel. 01/7540743"

Ob tem me zanima, kaj nam prodajajo za letošnji lunin setveni koledar. Ali so podatki stari, ali narobe prepisani, …???? Kakšna ideja?
Nova
Guru
Guru
 
Prispevkov: 142
Pridružen: 05 jan 2006, 10:34
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a muha » 22 avg 2006, 11:19

He, he :lol: Pri Kalii so očitno zamenjali znaka polne lune in mlaja :!: Oz. vse skupaj okoli lune so krepko pobrkljali.
Sicer pa tega koledarja ne gledam. Svoj čas sem kupovala koledar AJDE, ker pa se mi zdi predrag, ga mesečno zasledujem v Naši ženi. A bom tudi tam preverila, če lune štimajo. Pred leti sem zasledila tolmačenje o vprašanju razlik med posameznimi koledarji , ki se mi je zdelo kar sprejemljivo. Da je za naše razmere še najbolj primeren koledar Marie Thun, saj je izdelan za nam bližje razmere. Nekateri so jih svojčas menda kopirali kar iz revij iz drugih celin, kjer so seveda razmere čisto drugačne. Jaz bom pri upoštevanju koledarja še kar vztrajala - v taki meri, kot doslej.


Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

Setveni koledar

OdgovorNapisal/-a muha » 22 avg 2006, 11:40

Sem šla preverit še originalni setveni koledar pri Ajdi. Tam lune štimajo.Se mi je zdelo. Glede na dosednje izkušnje jim take šlamparije ne bi pripisovala.
http://www.ajda-vrzdenec.si/files/Image ... tled-1.gif

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a zmeda » 13 dec 2006, 10:14

A ni čisto simpl preprobat koledar... vzameš 2 bilke (karkoli ) in
eno se vzgaja po luni, drugo ravno kontra, to se počne kak mesec ali
dva in če je razlika, potem očitno nekaj je na tem.
Gravitacija ni tako majha pri luni !!
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 23 maj 2005, 22:49

OdgovorNapisal/-a Nova » 13 dec 2006, 12:37

Dve bilke za verodostojen eksperiment je mnogo premalo.
Nova
Guru
Guru
 
Prispevkov: 142
Pridružen: 05 jan 2006, 10:34
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a zmeda » 13 dec 2006, 13:50

Ja ja to je seveda premalo, ali za prvi test je kr dovolj.
Predvsem mislim zalivanje, gnojenje....., ker pri sajenju je
pri dveh že zamik pri startu, kar pa seveda podre verodostojnost končnih rezultatov.
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 23 maj 2005, 22:49

OdgovorNapisal/-a nasha » 13 dec 2006, 19:08

Letos sem prvič sejala po luninem koledarju zelje, sama vzgojila sadike,presadila po luninem koledarju, skratka delala vse po koledarju, ribala zelje, vse iz razloga, ker mi zelje zadnji dve leti ni postalo dovolj kislo.
Nič ni pomagalo zelje spet ni kislo, čeprav delam po istem postopku vsa leta doslej.
Drugače pa delam z rastlinami vsak prosti trenutek in z veseljem, brez koledarja pa mi v glavnem vse uspeva - razen zelja. :wink:
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43

OdgovorNapisal/-a muha » 13 dec 2006, 20:57

Nasha, nekje sem ujela, da zelje letos ni kislo zaradi pretoplega vremena. Sama nimam izkušenj s tem, ti boš pa lahko presodila, ali je tudi pri tebi to krivo. Morda se bo pa zelje, kakršno že pač je, zaradi upoštevanja koledarja kaj bolje obdržalo :wink: .

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a nasha » 13 dec 2006, 22:44

Se mi je sedaj to zgodilo že tretjič, prej pa je bilo vedno odlično, le da sem letos poizkusila delati po koledarju,če bo slučajno kaj več sreče, vsekakor mislim, da se okisalo več ne bo.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43

OdgovorNapisal/-a nasha » 14 dec 2006, 11:03

muha je napisal/-a:Nasha, nekje sem ujela, da zelje letos ni kislo zaradi pretoplega vremena.

Lp


Muha, pred dvemi dnevi sem dala v hladilnik nekaj zelja,da ga bo poizkusila še prijateljica, danes pa narediva degustacijo, zelje je dovolj kislo. Takoj sva šli narediti poizkušino še v čeber, tam pa še vedno ni dovolj kisline.
Vzrok je torej po tvoji zaslugi odkrit, prevelika temperatura.
Hvala za nasvet :D
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43

OdgovorNapisal/-a zmeda » 14 dec 2006, 12:25

Previsoka temperatura nikakor ne more vpljivat na kislost zelja vsaj pri
kemijski reakciji ne. Mislim da je idealna temperatura nekje okoli 16 stopinj
( ne me za besedo držat ). Pri nas smo ga postavili v toplejšo sobo, ker je bila
klet prehladna, pa je odličen.Tudi za vretje vina je bila prehladna klet......
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 23 maj 2005, 22:49

OdgovorNapisal/-a nasha » 15 dec 2006, 12:04

Zanimivo, ni mi jasno zakaj je v hladilniku spremenilo okus.
Temperatura v kleti je bila od 15 - 18 stopinj, ko zunaj zmrzuje je pa okrog 5 stopinj, samo tako mrzlo letos še ni bilo.
Včeraj sem ga dala še nekaj v hladilnik, bom videla kakšno bo jutri.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43

OdgovorNapisal/-a zmeda » 15 dec 2006, 19:01

Možno, da hladnejši da občutek bolj kislega. Poizkusi nekaj tega kislega
pogret na pač recimo 15-20 stopinj in potem poizkusit kislost.
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 23 maj 2005, 22:49

OdgovorNapisal/-a nasha » 15 dec 2006, 20:17

Včeraj sem pripravila segedinar iz prvega zelja ki sem ga imela v hladilniku, bil je dober, kislost ni izginila. Ker imam v zelju tudi cele glave za sarmo sem danes vzela ven še eno glavo in preizkusila njeno kislost, je normalno kisla pa tudi zelje pri dnu čebra je bolj kislo kot pri vrhu. Zgleda, da bo potrebno še nekaj časa počakati, čeprav to ni po nobenih pravilih. Moram pa povedati, da je vse zelje lepe barve, normalnega vonja in lepo čvrsto.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43

OdgovorNapisal/-a muha » 16 dec 2006, 12:00

Nasha me veseli :D . Mislim, da sem tisto o kislosti in toplem vremenu slišala ravno od branjevke na trgu, ko sem zelje kupovala. Zdaj se je ohladilo in bi se po tej teoriji moralo dokončno skisati. Sem iz radovednosti malo pogledala po internetu za navodili, pa eni pišejo, da mora biti temperatura kisanja med 10 - 16 stopinj, drugi okrog 20. Kako biti ob tem pameten? Največ veljajo izkušnje, kajne Nasha :wink: - Tudi to, da je zelje pri dnu čebra (kjer je zaradi vpliva tal bolj hladno) bolj kislo, kot na vrhu, nekaj pridoda gornji teoriji. Morda je v začetku res potrebno več toplote, da se postopek začne, na koncu pa se mora ohladiti - za kar je v prejšnjih časih poskrbela narava sama.

Lp
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a zmeda » 16 dec 2006, 18:39

Hm Muha tale tvoja teorija najprej toplo in potem hladnejše je pa kr zelo verjetna.
Mama pravi npr za jabolka ( kis ), da morajo biti najprej na toplem, da se
" vname " in potem odvre pri nižji temperaturi.
Isto bi mogoče veljalo za zelje, saj je " končni efekt " enak haha kislost.
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru
 
Prispevkov: 197
Pridružen: 23 maj 2005, 22:49

OdgovorNapisal/-a muha » 17 dec 2006, 11:18

He, he. Raziskovalna naloga o kisanju zelja uspešno končana :D :D :D
Raziskovalna ekipa:
Nasha: predsednica
Zmeda: mladi raziskovalec
Muha: amaterska asistenca
:wink: :wink:

Pa lepo se imejte!
muha
Guru
Guru
 
Prispevkov: 664
Pridružen: 25 maj 2005, 20:46
Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a nasha » 17 dec 2006, 11:47

muha je napisal/-a:He, he. Raziskovalna naloga o kisanju zelja uspešno končana :D :D :D
Raziskovalna ekipa:
Nasha: predsednica
Zmeda: mladi raziskovalec
Muha: amaterska asistenca
:wink: :wink:



:wink: :wink: :wink: :D :D :D
Kako malo je včasih treba, da dobiš dober rezultat. :idea:
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert
 
Prispevkov: 103
Pridružen: 12 okt 2006, 12:43

Naslednja

Vrni se na Pomenki

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov