Napisal/-a bučarka » 13 jun 2009, 08:39
Pozdravljeni!
Že dlje časa razmišljam o ustanovitvi društva, ki bi širil idejo o shranjevanju semen in ohranjanju različnih sort - zelenjave, sadja...pa tudi cvetlic, zakaj pa ne (tisti, ki me poznate, veste, da sem bolj za zelenjavo).
Poleg tega bi društvu lahko člani ali nečlani donirali semena, katera bi potem društvo delilo drugim članom. Z zbranimi članarinami bi lahko organizirali kakšna zanimiva predavanja ali oglede. Mogoče lahko dobimo kakšno trgovino, ki nam nudi popust pri nakupu...
Povezovali bi se s podobnimi društvi v Sloveniji in tujini, z njimi bi si lahko razširili "banko" semen.
Sama sem letos "sposobna" donirati kakšnih 500-600 sort paradižnikov (od tega jih slabih 300 "živi" na moji njivi, ostali pa v vrečkah), pa tudi nekaj paprik, buč in ostale drobnarije.
Ni šans, da lahko vzgojim 600 sort paradižnikov hkrati in mi je škoda, da čakajo v vrečkah, medtem ko bi lahko rasli na kakšnem vrtu, sorta pa bi se ohranila naprej in razdelila med ljudi.
Prejemniki semen bi lahko sorto spremljali in podali kakšen opis, da jo še drugi boljše spoznamo in odločimo, ali jo želimo imeti na našem vrtu.
Tako bi se količina sort v Sloveniji močno povečala, predvsem pa ne bi ostala koncentrirana pri določenih posameznikih.
Članarina ne bi bila pretirana, vendar o višini še razmišljam.
Če je kdo zainteresiran za sodelovanje in ima kakšen predlog, me lahko kontaktira preko zs-ja. (odpišem verjetno po ponedeljku)
lep pozdrav
Marjeta