Pozdravljeni,
dobil sem Slonovo nogo pred približno 14 dnevi (sredina oktobra). Od takrat, ko sem jo dobil, je še nisem zalil, saj naj bi vodo sama zadrževala v steblu, prav tako je zemlja na otip vlažna. Na dnu okrasnega lončka pa je videti kaplijce, ki se, če jih obrišem, v sedmih dneh ponovijo.
Ko sem se spoznaval z rožo, sem jo vzel iz okrasnega lončka in opazil čudne puhke. Ta puh se nabira pod notranjim PVC lončkom na luknjah, kjer odteka odvečna voda in so ven pogledale korenine. Izgleda kot nek cof, na otip zelo mehek. (priložena slika). Po iskanju po spletu sem naletel, da gre mogoče za škodljivca "KORENINSKI VOLNATI KAPAR (RHIZOECUS FALCIFERA)", ki je opisan tukaj:
http://www.eksotika.si/bolezni-in-zascita-rastlin/manjsi-skodljivci-insekti/kaparji-scitaste-usi/koreninski-volnati-kapar-koreninska-us-rhizoecus-falcifera.html
Poleg tega se je zraven tudi nahajala majhna žival, neka mešanica med mušico in pajkom. Majhno telo in dolge noge, temnejše barve.
Glede na temo tega kaparja sem na slovenskem spletu našel zelo malo. Na tujem spletu pa nič, kot da bi se imenoval drugače. Tako se obračam na vas, če so moje domneve pravilne. Ali je to ta konkretni škodljivec, ali ima mogoče kdo nasvet kako v boj z njim?
Seveda bi najraje videl, da je ta puhasta zadeva del korenine in je moja skrb odveč
Hvala že v naprej, pozdrav, Aleš