pomagajte papirusu!!!

V to skupino spadajo rastline, ki po svoji rasti spominjajo na palme.
Cycas, Kokos, Beaucarnea (Slonova noga), ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

pomagajte papirusu!!!

OdgovorNapisal/-a matejcka » 24 nov 2006, 18:01

js sm dobila papirus... in so mi rekel da ga morm dat v vodo da naredi korenine...zdaj pa mene zanima če morm dat papirus cel s steblom v vodo ali samo une slitke da naredi korenine...in me zanima kako naj ga vzgajam napej...prosim pomagajte
mateycka**
matejcka
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: dolenja vas

OdgovorNapisal/-a frenky » 24 nov 2006, 20:26

obrni ga na glavo in daj v vodo.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a matejcka » 25 nov 2006, 00:55

a na glavo pomen, da dam tiste liste u vodo?...al kaj? a celga morm dat?
mateycka**
matejcka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a frenky » 25 nov 2006, 01:04

Ja, liste daš v vodo.
lahko pa ga daš tudi leže :wink: [/list]
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a matejcka » 25 nov 2006, 12:09

in kaj more pol zrast da ga lahko posadim ajain u kaj ga posadim...zemljo pa še kaj
mateycka**
matejcka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a frenky » 25 nov 2006, 15:04

Grow in wet, boggy soils in full sun to part shade. Best in part shade. Grow in containers at the margins of water gardens, pools or ponds. Grows well in both standing water (up to 12�) and in boggy soils. In the St. Louis area, these plants are tender perennials that must be brought indoors in fall before first frost for overwintering in a large sunroom or greenhouse. When overwintering, place container in a large saucer filled with water. In USDA Zones 9 and 10, these plants are grown outside year-round and will freely self-seed in optimum growing conditions.

Noteworthy Characteristics:

Native to Africa, papyrus is a tall, clump-forming, tender perennial sedge that, in frost-free areas, will grow up to 15� tall. In St. Louis gardens, stems will grow shorter (to 5-8� tall). It features a grass-like clump of triangular green stems that rise up from thick, woody rhizomes. Each stem is topped by an umbellate inflorescence of 100+ narrow arching thread-like rays (4-12� long). Greenish-brown flower clusters appear at the ends of the rays. Flowers give way to brown, nut-like fruits. In ancient Egypt, the stems of this plant (considered by some authorities to be the bulrush of the Bible) were used to make a paper-like writing material also called papyrus. A dwarf version of this plant, designated as C. p. �Nanus� or C. profiler, typically grows to only 2-3� tall.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a matejcka » 25 nov 2006, 15:38

sori sam ne razumem angleško...oz. zelo slabo
mateycka**
matejcka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a muha » 25 nov 2006, 19:05

Tole ni prevod gornjega članka ampak moje izkušnje. Torej: papirus (cyperus) vtakneš z "glavo navzdol" v vodo, kot je omenil že Frenky. Naj bodo listki vsaj 2 cm pod vodo. Dokaj kmalu začnejo iz sredine, kjer listi izraščajo, rasti poganjki - eden, dva ali več. Počakaš, da so veliki 3 - 5 cm,obenem se razvijajo korenine. Jaz sem jih posadila kar v običajno prst za zelene lončnice, dobro zalila in skrbela, da je bilo v podstavku vseskozi malo vode. Na dno lončka sem kar po lastni presoji dala 1 cm drenaže, tako da stoječa voda v podstavku ni dosegala zemlje, ampak le korenine. Se je obneslo.
Poleti sem enega posadila v odtočni kanal, kamor se iz dvorišča zliva deževnica in kamor odlivamo umazano vodo od pomivanja tal. Zrasel je do 1,5 m in premera listne "vetrnice" med 20 in 30 cm :D . Kaj takega v lončku kljub gnojenju nikoli ne doseže.

Skratka, nič ne kompliciraj, posadi kot ostale zelene lončnice in skrbi za primerno vlago.

Podstavek je lahko malce širši, da bo poskrbljeno še za zračno vlago, vanj pa lahko naložiš tudi kake dekorativne kamenčke ali nasuješ plast peska. Aja še: rad ima polsenco, mrzle zime ne preživi zunaj (eno milo, ko ni zmrzovalo, pa je :o ).

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a Marsumioon » 25 nov 2006, 22:32

Jaz pa rad vodi dodam še malce oglja, da mi ne splesni vse vkup :wink:

Ima mogoče kdo kakšno stebelce preveč... Meni je moj letos povsem zmrznil (kot moji možgani :oops: - ker sem ga pozabil zunaj)
Marsumioon

OdgovorNapisal/-a matejcka » 26 nov 2006, 14:10

a v zemljo dam use: 2-3 cm listki kateri so bli v vodi, korenine in izrastje ki so zrastli? sam steblo vn gleda?
mateycka**
matejcka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a muha » 26 nov 2006, 21:37

Matejčka:Posadiš tako, da so v zemlji korenine, zeleni (novi) del pa zunaj. Se pravi, ne tako globoko, kot je bilo v vodi. Kot se sicer sadijo rastline.

Marsumioon: če ga še nisi vrgel stran, daj za vsak slučaj rastlini še eno možnost. Letos še ni bilo toliko mraz, da bi pomrznile tudi korenine. Meni je propadel lani, ker sem ga PREZGODAJ ven postavila :( .

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

Vrni se na Palme

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • POMAGAJTE!!!
    Pripete datoteke Napisal/-a daga » 12 apr 2007, 06:32