Napisal/-a LHASA » 10 maj 2007, 00:04
Leta 2000 sem kupila to rastlino pod imenom "mehiški kaktus" na Celjskem sejmu. Čeprav nisem ljubiteljica kaktusov moram priznati, da me ta navdušuje. Sedaj je velik približno 80 cm, kar pomeni, da vsako leto zraste skoraj 10 cm.
Za oskrbovanje je zelo enostaven in ni občutljiv na prepih. V maju ga odnesem na balkon, na zelo močno popoldansko sonce. Ko začne rasti, počasi odvrže stare liste, ki pa na novo zrastejo. Jeseni ga prenesem v stanovanje, v svetel hodnik, zadnji dve leti pa ga zaradi lepe oblike imam kar v kuhinji.
Menim, da potrebuje tako kot vsi kaktusi, malo vode. Naj ob tem navedem, da ga imam v velikem, keramičnem loncu in tudi za zemljo nisem najbolje poskrbela; je težka, vrtna zemlja z dodatkom kupljene, na dno pa sem dala drenažo.
Glede na primerka na sliki je moj kaktus bolj močen, sploh pri zemlji, zato mislim, da bi morda poskrbeli za dobro zemljo. Očitno se v našem okolju »dobro počuti«, zato svetujem, da ju ločite, saj njegova velikost in dekorativna posebnost narekuje samostojno rast.
Ali morda kdo ve, kako se razmnožuje, je lahko to rez?
Brez domišljije bi živela samo eno življenje
----------------------------------------------------
LHASA
artline@mail386.com