Moderatorji: dusanh, Moderatorji
Klavdija je napisal/-a:Ojla,
vršiček (pri monsteri je to že vrh) je najvišji del rastline, se pravi tisti del stebla kjer je zadnji in predzadnji list. Steblo odrežeš tam kjer se 3 list drži stebla-pod "pecljem". Ta 3 list odluščiš od stebla in imaš potaknjenec. Lahko ga daš v vodo, ki jo na vsake toliko menjaš v celoti, lahko pa tudi stalno samo dolivaš (fino je če daš v vodo košček navadnega oglja), ko požene dovolj korenin pa ga posadiš v zemljo. Lahko pa potaknjenec naprašiš z hormonskim praškom in ga potisneš v zemljo, pazljivo zalivaš in obilno rosiš, ga pa imaš v senci dokler ne prične vidno rast.
Je pa res kar je Karmen napisala in skoraj 100% da se ti bo prijel, tako da sre če skoraj ne rabiš
FURBI je napisal/-a:Imam vprašanje (sicer monstera ni palma, ampak če je tema tukaj že odprta, je ne bom ponovno odpiral) -
naročil sem belo pisano monstero, jo dobil iz Amerike, IN KER JE BILA V ZAPRTI ŠKATLI KAR 10 DNI, IMA REVA GNILE ZRAČNE KORENINE (NAROČIL SEM POTAKNJENCE). Dal sem jih v vodo, pa me zanima, če je še kaka ljubiteljska "finta," da bi jo rešil...
Na plan z idejami
dusanh je napisal/-a:Strokovnak paličnjak,
Furbi potrebuje uporabni preverjeni nasvet, da bi rešil svojo belo pisano monstero.
Ti bi lahko svetoval, če bi sam kupil belo pisano monstero kateri gnijejo zračne korenine. Nato pa bi mogoče odrezal gnili del. Kaj je boljše izsušiti? Gnili del ali tisto kar je ostalo? Namočil bi v vodo gnili del? Uporabil kateri fungicid? In če bi slučajno po vsem tem svojem pametovanju rešil monstero, bi lahko to povedal tudi Furbiju.
Nekje si pač nekaj prebral in nisi razumel kaj si prebral.
Moj nasvet: gnile zračne korenine porezati do zdravega dela, če je še kaj ostalo. Nato potresti z praškom za razkuževanje (fungicid Dithane), pustiti nekaj dni, da se vse skupaj posuši in nato vkoreniniti, če se gniloba ne bo več širila, v rahlo vlažnem pesku ali mivki.
V vodi se vkoreninjajo popolnoma zdravi deli rastlin in ne okuženi z gnilobo.
Furbi, vsekakor poročaj ali ti je in kako, uspelo rešiti monstero Priloži tudi kako sliko.
Lep pozdrav
HD
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost