katere vrste palm priporocate zacetniku

V to skupino spadajo rastline, ki po svoji rasti spominjajo na palme.
Cycas, Kokos, Beaucarnea (Slonova noga), ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

katere vrste palm priporocate zacetniku

OdgovorNapisal/-a michael » 27 jun 2005, 07:05

no vrste ne poznam nobene skor vsec so mi pa ful palme.za odgovore se ze naprej zahvaljujem
michael
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a burbonka » 27 jun 2005, 10:14

Palme, ki jih priporočam:
Kanarski datljevec - Phoenix canariensis
Kencija - Howea forsteriana (staro ime Kentia f.)
Gorska palma - Chamaedorea elegans

Zalivamo jih s postano vodo, voda ne sme ostajati v podstavku. Za dobro drenažo damo na dno lončka črepinje. Pri palmah je malo bojazni, da se posušijo zaradi premalo zalivanja, čeprav poleti rabijo kar nekaj vode, pozimi jih zalivamo malo.
Pogosteje zgnijejo pri preveč skrbnem zalivanju.
Občutljive so na voskaste uši in na kaparja.
Sicer jih ni težko gojiti.

lp,
burbonka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 27 jun 2005, 11:52

Gorska palma je res zelo nezahtevna rastlina, čeprav včasih daje videz, da ji najbolj ne ustreza. Vsaj moja se tako obnaša. Pravzaprav ima skoraj vedno nekaj porjavelih starejših listov in nove, ki se sproti odpirajo. Tako da stare, ko dokončno porjavijo in se zvijejo, preprosto odrežem, nadomestijo pa jih novi. Kot je svetovala že burbonka, je potrebno zalivati dovolj, vendar to ne pomeni vsak dan malo. Bolje je enkrat (ali sedaj poleti dvakrat) na teden izdatno zaliti rastlino, tako da skozi zemljo v podstavek priteče voda. Jaz običajno nato počakam 10 do 15 minut (včasih tudi pol ure, če pozabim :oops: ), da lahko rožica (pri meni tudi lonček, ker imam glinene, ki tako zadržijo še dodatno količino vode, ki jo nato postopoma oddajajo v zemljo in zrak okoli rastline) popije, kolikor potrebuje, odvečno pa odlijem.
S kencijo imam žal slabo izkušnjo (vendar žal ne vem, zakaj se je posušila) in upam, da se bo, ko se bom naslednjič opogumila in jo kupila, bolje izteklo. Zelo zanimiva in lepa palma je tudi cikas (dinozaver med palmami), ki pa zelo, in to mislim res ZELO počasi raste. Mislim, da imam jaz svojo že kakšni dve leti, pa še ni pognala nobenega lista (kot sem prebrala v knjigah, naj bi vsako leto kakšen list). Ampak me to nič ne moti, ker je tudi sicer zelo lepa. Veliko uspeha.
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a burbonka » 27 jun 2005, 13:26

Kencije so občutljive na talno reakcijo. Če jih zalivamo s pretrdo vodo ali apnasto vodo ali pa so tla bogata z apnom, se rade sušijo. Potem dodamo nekaj kisle zemlje, da se talna reakcija uravna.
Tudi pri gorski palmi je lahko razlog za sušenje listnih konic - napačna talna reakcija - prekisla ali prelužnata tla - pogosteje prelužnata.
Tudi moja ima suhe konice, pa me to ne moti preveč. Sicer je pa trpežna in nezahtevna.

Kako se preveri talna reakcija, bodo pa več znali povedati vrtnarji. Vem, da so v nekaterih vrtnarijah prijazno pripravljeni izmeriti talno reakcijo.

lp,
burbonka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a michael » 28 jun 2005, 07:52

no hvala lepa za informacije.no kanarski datljevec se mi zdi da je v eni knjigi al je datljevec.cikas je ful lepa.za ostali vrsti morm pa sliko poiskat.pa se enkrat hvala za odgovore :)
michael
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a burbonka » 28 jun 2005, 12:53

Pa še to: datljeve palme sem vzgojila kar iz datljevih pečk. Posadila sem jih pozimi (december - februar) in imam kar nekaj lepih rastlin.

lp,
burbonka
Poznavalec
Poznavalec

Palme za začetnike

OdgovorNapisal/-a muha » 29 jun 2005, 06:31

Tudi jaz imam datljevo palmo, vzgojeno iz datljeve pečke. Pravzaprav so jo posadili otroci in sem jo obdržala le njim na ljubo. Zato se tudi nisem preveč trudila okrog nje. Pomislila sem, da v naravi palme dostikrat črpajo talno vodo iz globin. Pa sem dala spodaj v (precej visok) lonec cca 5-cm plast kamnov, PODSTAVEK PA IMAM STALNO POLN VODE - tudi pozimi. Sedaj je stara že kakih 10 let, vsako leto naredi kakšnih 5 novih listov, stari pa ji seveda v enaki meri odpadajo.
TO NI NASVET- LE IZKUŠNJA

lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 29 jun 2005, 13:02

Muha in Burbonka, a sta datljeve pečke dobili kar od pri nas kupljenih datljev? In kako sta jih morda predhodno pripravili, preden sta jih posadili? Pa še to, a je pomembno, kako obrneš datljeve pečke (katera stran navzgor, ali navpično ali vodoravno)? Že vnaprej hvala.
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a burbonka » 29 jun 2005, 13:39

Ja, pečke so bile kar od pri nas kupljenih datljev "pri najboljšem sosedu" - smo pojedli kar precej datljev to zimo. :wink:
Pri dobrih datljih se meso lepo loči od pečke, nekateri so bili pa črvivi in takšnih nisem uporabila. Pečke sem samo ločila od mesa in kar takoj posadila v navadno zemljo za lončnice, zalila in postavila na okensko polico. Zalivala sem, ko je bila zemlja suha.
Ko sem že rahlo obupala nad pečkami - enkrat marca in odkopala zemljo, je imelo nekaj pečk, posajenih decembra že lepo belo glavno korenino.
Kako postaviš pečke v zemljo - ne vem, kako je prav. Korenine in steblo najdejo svojo pot. Nekatere sem postavila navpično, nekatere vodoravno, vse rastejo - res pa je da so nekatere večje od drugih..

Veliko uspeha pri datljevih palmah!!!
burbonka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a zmajevka » 01 jul 2005, 10:47

Hvala, bom poskusila. Tisto o potrpežljivosti pa vem, ker sem tudi sama že poskušala z nekaterimi eksotičnimi rastlinami. Doslej mi je uspel samo avokado, ki ga je kdo ve kdaj posadil moj dedek in čisto pozabil nanj, ko pa sva spomladi nekaj brskala po njegovih "praznih" lončkih pa sva ugotovila, da je koščica avokada počila in sem si ga prisvojila. No, sedaj imam kakšne 3 do 4 decimetre velik avokadovec, ki se na vrhu lepo razrašča in poganja nove liste.
zmajevka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a burbonka » 01 jul 2005, 11:12

Moj avokado s pečke me je tudi presenetil. Ko sem že razmišljala, da ne bo nič, je pognal. Nekako po dveh mesecih. Zdaj je zunaj na prostem, visok kakšnih 70 cm, imam ga od lanskega aprila.
Potrpežljivost se pri teh rastlinah obrestuje. He,he,he dlje ko čakaš, bolj si zadovoljen, ko rastlinca končnooo ... prikuka na plan.
Poskusila sem že tudi tako, da sem kakšno pečko podtaknila v lonec z lončnico, ki sem jo sproti zalivala - da ne bi slučajno pozabila na pečko. V tem primeru je sicer večja možnost, da se mlada rastlina že takoj okuži s kakšno boleznijo od lončnice, poskusiti pa ni greh.

lp,
burbonka
Poznavalec
Poznavalec

datljeva palma

OdgovorNapisal/-a muha » 01 jul 2005, 14:00

tudi moja palma je iz ostanka pojedenih datljev. Prve so ozelenele na kompostnem kupu - smo se čudili, kaj je zdaj to. Druge pa kar na vrtu, kamor sem pretresla kompost. A POZOR - NOBENO PRESAJANJE NI USPELO. Ima zelo dolgo koreninico. Zato jo je že posaditi treba v lonček. Traja pa res kar dolgo. Lahko vtakneš pečko h kaki enoletnici, ki jo itak zalivaš, pred zimo pa jo porežeš in ostane ti samo palma.
Sicer pa je v enem zavitku datljev pečk dovolj za eksperimentiranje.

LP
muha
Guru
Guru

DATLJEVA PALMA

OdgovorNapisal/-a muha » 01 jul 2005, 14:08

Pa še nekaj k datljevi palmi: Listi so bolj trdi in malo "pikajo", ko hodiš mimo. Če imaš bolj malo prostora je za premislit, da te po vsem trudu okoli vzgoje to ne bi motilo.
LP
muha
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a burbonka » 01 jul 2005, 14:31

Korenine datljevih palm so res zelo občutljive, zato bodo moje palme še kar nekaj časa rastle v skupnem lončku. So bele, dolge in zelo hitro se odlomijo.
burbonka
Poznavalec
Poznavalec

Vrni se na Palme

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • VZGOJA PALM
    Napisal/-a pat » 07 apr 2005, 18:21
    0 Odgovori
    4857 Ogledi