Avokado

V to skupino spadajo rastline, ki po svoji rasti spominjajo na palme.
Cycas, Kokos, Beaucarnea (Slonova noga), ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Avokado

OdgovorNapisal/-a lea » 04 nov 2003, 13:23

Pozdravljeni!
Ceprav sem lahko v enem prejsnjih postov te skupine prebrala, da avokado ni palma, se vseeno oglasam tukaj, saj ne vem, kje drugje bi bilo najbolj primerno.
Zanima me namrec kaj vec o vzgoji avokada, kaksni pogoji mu najbolj ustrezajo, ga je potrebno kaj obrezovati, kdaj presajati ... Pred casom sem namrec "poskusno" :) posadila koscico (seme) avokada. Dolgo dolgo se ni nic dogajalo, potem pa je naenkrat zacel rasti z vso naglico. Zdaj je steblo visoko priblizno 50 cm, s precej kosatim vrhom, ki se je radelil na dve vecji veji. Prosim, ce lahko kdo svetuje, kako ga naprej negovati.
Hvala! :wink:
LP vsem,
Lea

;)
lea
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 19 feb 2004, 15:29

Lea zdravo!
Posaditev peške je res zanimiva stvar, vsak dan lahko pogledaš, če je kaj zraslo. Jaz sem dosedaj posajal avokadove peške, dateljnove peške in peške limon. Avokadova peška je precej čvrsta zadeva, vendar ko na vrhu poči in požene prvo stebelce, se vsa stvar kar hitro razvija.
Prvi problem nastane, kako se znebiti odvečne peške, ki je kar nekako prirasla. Druga stvar pa so sobne razmere, vlaga in svetloba. Dvakrat sem probal, največ je zrasla 1,5 m, potem pa propadla. Očitno nimam pogojev.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a grega1 » 18 avg 2005, 16:57

zivjo
Avokado vzgajam kot bonsaj, vendar je komaj star slabo leto, tako da no v glavnem je na soncu in ga skoraj vsak dan zalivam, gnojim pa z gnojilom za bonsaje.
grega1
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a Marsumioon » 19 avg 2005, 07:56

Pozdravljena !!!

Iz avokadove peške se razvije lepa listnata rastlina. Žal se nerada razveja. Tudi rez je večinokrat zamanj. Na naravnem rastišču zrase avokado do 10 m visoko zato verjetno razumeš zakaj se še ne bo razvejal pri 50cm

ZALIVANJE:
Avokado potrebuje zares veliko vode. Poleti ga moramo večkrat zaliti vsak dan. S tekočim gnojilom gnojimo redno vsak teden, pozimi pa le 6 do 8 tednov.

TEMPERATURA:
Avokado je tropska rastlina, ki potrebuje veliko svetlobe. Poleti ga imamo lahko na sončnem južnem balkonu ali v zavetnem kotičko na prostem. Najbolje je da ga pozimi prestavimo na sončno južno okno. Rastlini koristi, če jo kdaj pa kdajpopršimo z vodo, da povečamo zračno vlažnost.

ZEMLJA:
Avokado najbolje uspeva v glinastih loncih v normalni cvetlični zemlji z dodatkom ilovice. Presajamo ga praviloma le vsako drugo do tretje leto. Pri tem pazi da ne poškoduješ občutljivih korenin

Zdaj si me pa res zmatrala :lol: :lol:

LPM
Bye
Marsumioon

Vrni se na Palme

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • avokado
    Napisal/-a Titka » 11 avg 2004, 18:29
    0 Odgovori