Zygopetalum

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Zygopetalum

OdgovorNapisal/-a katinka » 04 feb 2008, 23:53

Kaj bi lahko povzročilo, da je notranji list pri novem poganjku počrnil?
Kati

Slika
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a tamika » 05 feb 2008, 08:41

Zgleda kot bi zgnil!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

Re: Zygopetalum

OdgovorNapisal/-a frenky » 05 feb 2008, 09:27

katinka je napisal/-a:Kaj bi lahko povzročilo, da je notranji list pri novem poganjku počrnil?
Kati

Zastajanje vode v listni rozeti >>> bakterijska okužba.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a katinka » 05 feb 2008, 14:22

Kaj pa naj naredim? A bo tak poganjek še lahko rastel naprej?
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a zmeda » 05 feb 2008, 14:46

:D mogoče mal bedasto, ampak jaz bi raztopil en
antibiotik v vodi in zalil - mogoče pa bo uničilo bakterije :shock:
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tjasykaa92 » 05 feb 2008, 16:56

Meni so tudi začeli rjavet listi :(
tjasykaa92
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Okolica Ptuja

OdgovorNapisal/-a alpigena » 05 feb 2008, 22:10

Orhideja ti definitivno gnije. Vzrok je preveč direktnega zalivanja v lonec in verjetno obilo rosenja, ter premako kroženja zraka. K temo lahko pripomorejo še prenizke temperature. Torej najprej odreži kar cel list in orhidejo loči od drugih rastlin. Za tem jo nekaj časa ne zalivaj in jo postavi na bolj zračno in svetlo mesto, da se posuši lubje v loncu in počakaj, če se bo še pojavila gniloba. Potem počasi začni rositi.

Orhidej se najbolje ne zaliva v lonec, sploh pa ne pozimi in v zaprtem prostoru, temveč samo rosi zgornjo plast lubja. Tudi liste rosiš, vendar samo zjutraj in z zelo fino roso in ne med poganjke. Voda se mora namreč čimprej posušiti na listih in na njih ne smejo stati debele kaplje.
Za orhideje je najboljša visoka zračna vlažnost in kar močno kroženje zraka, sicer začnejo gniti. A gniloba ni najhujša. Lahko jih napadejo bakterijske okužbe, ki so večinoma usodne za orhideje. Visoko zračno vlago dosežeš s postavljanjem posod za vodo na radijatorje in po sobi, ter vlažilci zraka. Tako si bo orhideja sama vzela iz okolice potrebno vlago. Prav tako v podstavkih ne sme stati voda.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru

Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a alpigena » 05 feb 2008, 22:42

Bakterij na orhideji se lahko znebiš samo s postopkom razkuževanja, ki pa ne prinese vedno uspeha. Gre namreč za kar zahteven in natančen postopek. Pri tem je potrebno rastlini najprej porezati vse okužene dele precej v zdravo rast in jo v celoti presaditi. Ko se odreže en bolan list je potrebno škarje ali pa nož namočiti v razkužilo ali držati nad vročim ognjem. Za tem se odreže naslednji list in postopek razkuževanja orodja je potrebno ponoviti pred rezanjem naslednjega lista ali dela rastline. Prav tako je potrebno pred prijemanjem vsakega naslednjega lista razkužiti še roke. Pri presajanju se star lonček zavrže in novi razkuži z alkoholom. Prav tako je potrebno z alkoholom razkužiti liste rastline. To se počne na dveh ločenih mestih. Torej najprej se raslino razkuži na enem mestu in vse okužene dele takoj odstrani v odpad. Prav tako star lonček. Že prej se pripravi vse potrebno za presajanje na drugem mestu (razkužen lonček, novo lubje) in razkuženo rastlino odnese tja. Tam se opravi presaditev. A še enkrat bom poudarila, da si je potrebno pred presajanjem zares dobro razkužiti roke.

Najbolje se orhideje obvaruje pred raznimi boleznimi, da jim nudite kar se da optimalne življenjske pogoje.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a frenky » 06 feb 2008, 19:07

alpigena,

Gnitje povzročajo bakterije :wink:

katinka,

ta poganjek je verjetno izgubljen. Toda nič hudega, saj bodo pognali novi.
Rastline nehaj pršiti po listih, raje dvidni zračno vlago. Pršenje ne mora nadomestiti zračne vlage!
Za škropljenje lahko uporabiš phisan20. Pri nas ga ne išči, ker ga ne prodajajo.

tjasykaa92, kako listi rjavijo?
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a alpigena » 06 feb 2008, 19:45

frenky, če ne veš nič novega povedat, ne rabiš ponavljati mojega in povrhu pisati še bedarije, ki jih pobiraš kar povsod po netu.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a kaja45 » 06 feb 2008, 19:58

Oj!

Aligena, a ni orhideja epifit in ne zajedalec? Samo vprašam, ne vem, mogoče ni razlike?

lp, k
kaja45
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Zagorje ob Savi

OdgovorNapisal/-a alpigena » 06 feb 2008, 20:11

sem se narobe izrazila in sedaj je to tema pogovora. Orhideje so epifiti in ne zajedalci kot sem napisala. Se opravičujem.
ALPIGENA
Uporabniški avatar
alpigena
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 06 feb 2008, 20:16

in kaj naj s Phisanom20, če ga ne morem kupiti. To je kot bi si nekaj izmislil, česar ni.
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru

Kraj: dob

OdgovorNapisal/-a frenky » 06 feb 2008, 20:29

alpigena,

bodo forumovci presodili kdo piše neumnosti.

jaz napšem samo svoje mnenje, ki je ponavadi plod lastnih poizkusov. Ti pa klobasaš in klobasaš in....

Kaj ti pomaga rezanje okuženega zadnjega lista pri zigopetalumu če je uničen rastni vršiček? enostavno se odreže cel poganjek.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a frenky » 06 feb 2008, 20:44

tanja1 je napisal/-a:in kaj naj s Phisanom20, če ga ne morem kupiti. To je kot bi si nekaj izmislil, česar ni.

Lahko ga kupiš v Nemčiji, naročiš preko interneta...

Ob malo drugačnem pristopu pa ga lahko dobiš tudi pri meni.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Tamara Gak » 06 feb 2008, 21:58

ja jaz sem že ugotovila kdo piše neumnosti. Oprosti frenky, če ti moram povedati, da si en dlakocepec. Jaz sem alpigenino sporočilo razumela čisto prav. Če je pač gnil zadnji list je normalno, da odrežeš cel poganjek. Pri drugih orhidejah, kjer pa je okužen samo list ali pa košček lista, spet odvisno kje, pa pač odrežeš samo tisti del in še kar precej zdravega tkiva. To seveda velja, če se odločiš za tretma. Je pa tudi alpigena napisala, da ni vedno uspeha. Torej mora sam vsak sam presoditi, kaj bo naredil glede na obsežnost okužbe. Še vedno lahko vsak na koncu vrže rastlino stran, če mu jo ne uspe pozdraviti. Tudi jaz ne bi metala rastlin kar stran zaradi ene pikice na koncu lista. Tudi ne, če je okužen zadnji poganjek, saj sem enkrat tako od okužene rastline uspela rešiti mladička, ki je odganjal poleg. Sedaj se pripravlja za cvetenje.
TAMČY
Tamara Gak
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tomih » 06 feb 2008, 23:10

Od kdaj se provocira in odgovarja na provokacije na tem forumu?
Ni potrebno odgovoriti.
Tema zaklenjena.
Uporabniški avatar
tomih
Rastline.com Admin
Rastline.com Admin

Slike: 16
Kraj: Ljubljana

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi