zračne korenine

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a metulj » 07 jan 2007, 15:45

Zanima me, kaj je razlog, da imajo moje orhideje tako veliko zračnih korenin. Ko gledam vaše albume, vidim, da imajo phali kje kakšno zračno korenino. Moj najstarejši ima zračne korenina dalše od 20 cm razvejane na vse konce, cela goščava. Nekje sem celo prebrala, da je potrebno predolge zračne korenine krajšati, ne spomnim pa se zakaj.

Hvala za vso pomoč. Vzdaj vsaj vem kje tiči vzrok; malo denarja malo muzike :lol:

Lep pozdrav
metulj
Guru
Guru

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a lunca » 07 jan 2007, 16:20

kolikor jaz vem korenine gledajo zgoraj ven kadar imam orhidejo v okrasnem lončku, kajti korenine rabjo svetlobo. glede krajšanja korenin pa prvič slišim.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a tamika » 07 jan 2007, 17:20

Kar se mene tiče imajo tudi nekatere moje orhideje zelo dolge zračne korenine (tudi več kot 20 cm) in vse skupaj že malce čudno izgleda ampak kot tudi pri steblih je tudi tukaj očitno odvisno od vrste križanca. Nekatere imajo ogromno stranskih korenin, druge pa spet zelo malo - dvomim, da je to odvisno od tega ali je orhideja v okrasnem lončku ali ne.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a metulj » 08 jan 2007, 11:46

http://www.angelfire.com/on4/angelorchi ... idsnew.htm

Any overly long aerial roots should be trimmed back as they will not function in the potting medium and may rot and kill the plant.
This is because they have formed an outer skin which is designed to take water from the atmosphere rather than in compost.

Tukaj sem našla to o rezanju zračnih korenin, samo ne vem, če je to res ali ne. Kaj menite?
metulj
Guru
Guru

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a romanah » 08 jan 2007, 19:08

Živjo

Res je lepo prikazano obrezovanje korenin .
Samo moje tega postopka ne bodo vidle.
Vedno ko pa jih presajam, porežem vse rjave votle korenine. tako da ostanejo samo bele.

Se pa je že zgodilo, da ni bilo v lončku niti ene korenine in so bile samo zračne, ker je bilo vse skupaj premokro in je orhidejca zgnila.

Z veliko truda in veliko sreče mi jo je uspelo ohraniti.
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 08 jan 2007, 22:16

Tudi jaz se ne strinjam z sicer korektnim prikazom presajanja na navedenem linku.

1. falenopsisove korenine se ne ločijo na zračne in nezračne korenine - vse so primarno zračne, saj so orhideje epifiti.
2. korenine, ki zrastejo preko lončka je ob presajanju dobro spraviti v lonček, če le imajo zelen vršiček, ki nakazuje aktivnost teh korenin.
3. res je, da korenine tvorijo srebrno plast celic (ki se imenuje velamen btw) ampak velamen ni posledica izpostavljenosti zraku ampak je normalen proces rasti-razvoja korenine.
4. korenina lahko črpa vodo izključno z zelenim vršičkom. Isto velja za gnojila. Preko ostalega dela korenine se ne vrši nikakršen transport vode ali hranil! Torej, velamen, ki ga omenjajo kot 'outer skin' ni namenjen črpanju vode iz atmosfere ampak le prehajanju plinov.
5. v optimalnih razmerah lahko en vršiček posrka 1 - 2 grama vode na dan po principu osmoze. Gnojila prehajajo v rastlino z aktivnim transportom, kjer je potrebna energija oziroma ATP

Večina zgoraj omenjenega je plod neke raziskave, ki je bila objavljena na svetovnem kongresu orhidejarjev pred par leti v obliki članka.

osebno menim, da je kakršnokoli rezanje korenin, ki imajo zelen vršiček škodljivo, ne glede na to kako dolge so. Prav tako ne bi rezal korenin, ki vršička nimajo, so pa sočne in čvrste.
Rezal bi le suhe ali pa gnile korenine, ki ne služijo več ničemur.

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a nathos » 08 jan 2007, 23:00

velamen je dokaj nepomemben za rastlino, kar lahko vidite pri presajanju phalaenopsisov, ko je del korenine (ponavadi v bližini rastline :roll: - ne vem, kako nej se izrazim - ok, blizu zelenega dela rastline) "odmrl", ni več debele korenine, temveč je le ena tanka nit, ki pa se nadaljuje v z velamnom obdano korenino in kasneje tudi rastni vršiček. In tudi taka korenina lahko normalno funkcionira ter raste naprej.

L.p.
nathos
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a frenky » 09 jan 2007, 17:10

Mogoče še to,

6.velamen ima sposobnost zadrževanja vode.

Prehod hranil v rastlino je različen:
NH4+ prehaja v rastlino na pasiven način (difuzija),
NO3-na aktiven način, kjer se porablja energija,

oz. Kationi (+)> pasiven vstop z difuzijo, za anione (-) pa je nujen aktivni transport

Rezanje vitalnih korenin in 'tlačenje' korenin v lonček nima nobenega smisla.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov