zračne korenine

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

zračne korenine

OdgovorNapisal/-a šokobananka » 18 dec 2006, 09:48

Se opravičujem, ker sem odprla novo temo glede zračnih korenin pri orhidejah :oops: sem prelistala počez in podolgem po forumu, pa nisem nikjer zasledila nič o tem, pa tudi bolj nova sem na teh straneh ...

Torej zanima me, kako pomembne so zračne korenine pri orhidejah? morajo nujno štrleti iz zemlje, šote, ...? Na slikah, ki jih ljubitelji orhidej objavljate, povsod vidim, da imajo orhideje zunaj ogromno zračnih korenin. Moj Phal namreč nima zunaj niti ene koreninice :oops: Phal mi je super cvetel, dokler mu niso pred enim mesecem odpadli cvetki, stebelce se zdaj suši, tudi spodnji list je porumenel in se posušil, tako da me je strah, da moja uboga orhidejca propada. :cry: iščem morebitne vzroke, ker mi je res hudo, ko jo tako gledam na polički čisto bogo :cry:

Mi lahko kdo pomaga?

Lp, Anja
šokobananka
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a lunca » 18 dec 2006, 20:41

glede korenin: pri orhidejah so zelo pomembne, saj delajo fotosintezo. zato ima vsaka orhideja (oz. phalaenopsis) prozoren lonček. in če jo damo v keramičen lonček bojo korenine gledale zgoraj ven ker potrebujejo svetlobo. ker nimaš zunaj niti ene korenine imajo očitno dovolj svetlobe v lončku in nimajo potrebe da bi šle korenine ven. še se ti stebelce suši ni nič narobe. glede listov: tudi pri mojih orhidejah odpadajo listi ampak potem zrastejo novi. imam pa orhidejo, ki so ji potem ko je odcvetela odpadli vsi listi. in mislim da ne bo preživela-zaenkrat se še borim da bi preživela :D
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a šokobananka » 18 dec 2006, 21:03

Lunca, najlepša hvala za odgovor!

Korenine so sicer začele kukat iz zemlje (kmalu za tistim, ko sem orhidejo prinesla domov), vendar so se v roku 3-4 dni posušile (zrasle so pa kakšen centimeter, največ dva). Ker res veliko prebiram tale forum :lol: sem nekje zasledila, da je svetloba za korenine zelo potrebna in da orhideje bolje rastejo, če jih nimamo v okrasnem lončku, ampak kar v originalnem (prozornem), saj tako svetloba bolje oz. lažje pride do korenin. Zato sem orhidejo dala iz okrasnega lončka in sedaj čakam ali ji bo šlo na bolje. So pa korenine zelo "švoh" pa še malo jih je, tako da mislim, da sem naletela na zelo slabo kvaliteto in je zato tako boga -> malo dnarja - malo muzike :cry:

Lunca, upam, da ti uspe in da bo tvoja orhidejca kmalu spet "zaživela" - držim pesti :) pa poročaj, kako bo

Lp, Anja
šokobananka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a frenky » 18 dec 2006, 22:49

delež fotosinteze, ki se poteka v koreninah, je tako zelo majhen, da nima vpliva na rast. Phalaenopsisi so pač epifiti.

šokobananka, za začetek lahko malo prebereš na tej strani

http://www.orhideje.org/modules/articles/article.php?id=3
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a šokobananka » 19 dec 2006, 09:20

Najlepša hvala za pomoč :wink:

Lp, Anja
šokobananka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Quli » 31 jan 2007, 21:26

Imam Phala, ki nima niti ene zračne korenine izven lončka ampak so vse v njem. Opazil sem že pri nakupu, da je zraven koreninic v lončku tudi nekaj oz., kar precej mahu, pa me zdaj zanima, če ta reč lahko kaj škodi rastlini. Drugače pa je Phal v dobri kondiciji s polno cvetov in popkov. Kupil pa sem ga ravno zato, ker je imel edini mah v lončku. :P
Quli
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Connie » 31 jan 2007, 21:43

Ta zelena stvar ne škoduje rastlini. Je bolj estetsko :wink: ...
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a Quli » 31 jan 2007, 22:15

Ne vem če je reč ravno estetska, ker se nahaja samo na eni strani lončka in to nekje od spodnjega dela proti zgornji polovici. Načeloma pa deluje kot bi bile not alge in ne mah. Skratka, dokler reč ne bo po stanovanju začela hodit, bo že še šlo. :shock:
Quli
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Connie » 01 feb 2007, 10:14

Alge orhideji prav nič ne škodijo, le pri doziranju hranil moraš upoštevati, da jih nekaj porabijo te omenjene alge. Tako da je bolj estetsko :wink: ...

Na srečo se ne more plaziti po suhem, tako da je stanovanje varno ... :D
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten