ze eno leto ne cveti

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

ze eno leto ne cveti

OdgovorNapisal/-a jasmina21 » 08 sep 2010, 19:19

zanima me zakaj moja orhideja ze eno leto ni nic zacvetela??rastejo ji samo lepi zdravi listi,cveta ali pa stebla pa nobenega nima.!zakaj?kaj naj jo naj pustim pa bo mogoče enkrat kaj naredila ali ne bo nič pa jio bodo samo listji rasli??
jasmina21
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: idrija

Re: ze eno leto ne cveti

OdgovorNapisal/-a cavycat » 09 sep 2010, 12:06

Možno je, da dobiva premalo svetlobe, sicer jih pa k cvetenju pogosto spodbudijo nižje nočne temperature. Predvidevam, da gre za Phalaenopsis.
cavycat
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a jasmina21 » 09 sep 2010, 17:42

ali ali ne verjamem da bi zaradi svetlobe ker jo imam na okenski polici v spalnici,ki ima 18-20 stopinj pozimi ponoci.
steje se da cveti pri 16 stopinjah.manj ze ne.res ne vem kaj naj...ali naj cakam??ja za Phalaopsis gre.
jasmina21
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a cavycat » 10 sep 2010, 09:16

Mogoče bi pomagalo še malo manj zalivanja in gnojenja. To naj bi funckioniralo po tem principu, da rastlina doživi stres in zato požene steblo, da bi se še razmnožila preden umre. Sama tega nisem poskusila, sem samo brala od drugih.

Tretja opcija je, pa da jo pač pustiš pri miru oz nadaljuješ režim in ji pač daš čas. Nekatere vrste, hibridi oz posamezne rastline so pač bolj počasne. Predvidevam, da ima dober/normalen koreninski sistem in gre za ustaljeno rastlino. Če je rastlina že pred časom doživela kak stres in izgubila veliko moči, lahko traja kar dolgo, da ponovno zacveti.
cavycat
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mychi » 10 sep 2010, 09:39

Ojla,

Jaz sem mami kupila orhidejo s katero ima podoben problem. Zdaj je ze drugo leto, da ne cveti, ampak novi, zdravi listi pa normalno rastejo. :?: Ostale ji rastejo in cvetijo normalno.
Meni jo je pa dragi kupil pred cca pol leta, je takoj odvrgla vse cvetove in naslednje pol leta ni cvetela. Zdaj cveti ze dober mesec in to kljub temu, da sem jo preselila v teh 6ih mesecih (po tistem, ko je odvrgla cvetove) kar 2x. Zdaj ponosno uziva na okenski polici brez vseh tezav.

LP
Zadnjič spremenil mychi, dne 11 sep 2010, 07:24, skupaj popravljeno 1 krat.
mychi
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a jasmina21 » 10 sep 2010, 13:07

hvala za možne odgovore...ja zalivam jo enkrat tedensko z gnojilom,tako da ko ji postanejo sive korenine jo zalijem..poskusila sem jo presaditi ce bi mogoce imela gnile korenine...ampak ima zelo lepe korenine...kar se vidi tudi po listih ki ji rastejo lepi zeleni listi...mogoče je res zaradi šoka,samo je zdaj ze toliko časa da bi pa verjetno ze kaj naredila.nič hvala za pomoč ,pa upam da se bo kaj u dobrem smislu razvilo na njej...:) :)

LP
jasmina21
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a mychi » 11 sep 2010, 07:23

Midve z mamo jih se nikoli nisva pognojili in tudi mama mojega fanta (ta jih ima celo kolonijo) ne pa divje rastejo in cvetijo. Mogoce je nakljucje, ne vem. Poskusi z manj ali nic gnojila, vsaj en cas.
mychi
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov