Zalivanje orhideje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Zalivanje orhideje

OdgovorNapisal/-a črka » 28 nov 2007, 09:01

Nekje sem prebrala, da lahko orhideje zalivaš z destilirano vodo. Ali jo prej prekuhate, ali kupite destilirano vodo? Jaz jih zalivam kar iz pipe (stoječa voda), pa so vse ok, lepe in cvetoče.
črka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 28 nov 2007, 09:33

to vprašaj v kakšni obstoječi temi o orhidejah.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a frenky » 28 nov 2007, 12:29

destilirana voda je za zalivanje po mojem mnenju predraga. Mogoče za eno rastlino ali dve gre skozi.

svetujem ti uporabo deževnice oz. kar vodo iz vodovoda če ni močno pretrda.

Če vodo pustimo stati se delci usedejo na tla, vendar se pri premikanju, nagibanju posode ponovno zmešajo po celotnem volumnu.

Po drugi strani pa moraš vedeti katere vrste orhidej imaš. Saj nekatere 'zahtevajo' vodovodno vodo.
Zadnjič spremenil frenky, dne 28 nov 2007, 21:21, skupaj popravljeno 1 krat.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a dkivi » 28 nov 2007, 17:47

jaz odkar imam orhideje uporabljam destilirano vodo....oncidije,zygopetallume,cambrije,odontoglusume pršim 1x do 2x na teden foliarno (na 2 meseca pa dodam tudi combo za orhideje),phale pa zalivam (ne pršim) 1 tedensko (na 2 meseca gnojim)...mislim da mi odlično uspevajo,še posebej zygi in oncidiji :D
dkivi
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a pinpanpun » 28 nov 2007, 18:55

Mah...jaz pa recem tko...zalivajte po obcutku,akjti tudi rastline ne potrebujejo vode ravno tedensko,sploh Phali ne...torej,tudi mi nismo zejni zmeraj ob istem casu-na dolocen interval in ob isti uri ;)
Jaz jih zalijem tko enkrat na teden,ali pa vmes enkrat na 10 dni,drugic na 14 dni,ko pac vidim da ni vec rose v prozornem loncku.Mislim da mi lepo uspevajo in noibeden se ne pritozuje ...ne odpadajo jim cvetovi,niti rumenijo ne,stebla rastejo kot se spodobi in cvetijo obilno in zelo zelo dolgo..nazadnje mi je Phal cvetel vec kot 7 mesecev skupaj..vedno znova so se mu odpirali cevtovi,rastle so stranske vejice itd.Drugace mi pa ostali phali v povprecju cvetijo 6 mesecev.Mislim da je to zelo lepo obdobje,glede na to da veliko berem o njih in vidim,da vecini ljudi na temle forumu cvetijo le povprecno 3 mesece :)
;Lp
pinpanpun (ž) ;)
Uporabniški avatar
pinpanpun
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Bravica » 28 nov 2007, 20:41

Točno tako je z orhidejami (in tudi z vsemi drugimi rastlinami) kot pravi pinpanpun. Občutek je treba imeti. Jeseni, dokler se po stanovanjih še ne kuri je potrebno zalivanje mogoče samo na tri tedne, če pa so sedaj na policah nad radiatorjem, pa bo potrebno pogosteje. Mogoče že kar na sedem dni. Moje dobijo samo zelo trdo vodovodno vodo. Cvetijo mi nekatere več kot leto dni. Ena rumena od lanjskega julija. Druge takoj ko nehajo cveteti, nastavijo novo cvetno steblo.
Najlepše so orhideje
Bravica
Guru
Guru

Kraj: Vzhod

OdgovorNapisal/-a tadejab » 28 nov 2007, 20:55

Res je, ni pravila. Poleti je tako ali tako v zraku več vlage, zalivanje je potrebno na dalj časa. Pozimi jih pa jaz poleg zalivanja ( po potrebi ) redno pršim z deževnico, seveda samo po listih. Za pršenje se izogibam trde vode, ker na listih pusti bele flekce apnenca. Pa še menda je v deževnici nekaj hranilnih snovi, pravijo, če ni preveč onesnaženo okolje. No, to so že detalji....
Lahko pa se tudi uporabi vodo iz sušilnega stroja ( kondenzacijskega ), v tej tudi ni nič apnenca. Mogoče za tiste, ki nimajo možnosti loviti deževnico.
tadejab
Expert
Expert

Kraj: Ljubljana

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 27 gostov