Zalivanje ali tunkanje orhidej

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Kako zalivate svoje orhideje?

Glasovanje se je zaključilo dne 24 mar 2008, 19:05

Jih zalivam
12
48%
Jih 'namakam'
7
28%
Oboje
6
24%

Skupaj glasov : 25

Zalivanje ali tunkanje orhidej

OdgovorNapisal/-a Tiaja » 04 mar 2008, 14:12

Mene pa zanima nekaj:

Koliko vas tuki gor phale zaliva in koliko namaka - tunka?
Ful me moti to, da eni prisegate na zalivanje drugi pa na tunkanje....Pa vsem tako lepo cvetijo :oops: . Končno bi se rada enkrat prepričala kako je s tem zalivanjem...
Jaz jih zdaj zalivam, pa so - tako tako....
Prosim vas, da mi torej poveste kako je s tem pri vas..

Hvala vnaprej..
Lep dan - kljub dežju :(

Lp, tanja
Tiaja
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a sandica » 04 mar 2008, 14:44

Jaz sem prej orhideje zalivala,zdaj jih pa namakam.
V banjo natočim mlačno vodo,jih postavim noter in jih pustim eno uro. Da "popijejo" vode,kolikor je rabijo.
In z njimi nimam nobenih problemov. Mi vse lepo cvetijo - razen dve sta malo leni! :wink:
sandica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 04 mar 2008, 15:40

Jaz ponavadi v okrasne lonce natočim vodo do vrha, tako da so orhideje popolnoma namočene (po domače rečeno-plavajo). Čez pol ure vso vodo enostavno odlijem. Ta postopek ponavljam le na vsakih deset dni, vmes pa korenine le pršim za razpršilko, ko vidim, da se je lubje izsušilo...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a gorga » 04 mar 2008, 16:05

Živjo!

Moje orhidejce so tudi deležne namakanja. Postavim jih v banjo ali skledo, nalijem vode do približno polovice višine lončkov in jih pustim noter od 30 min do tudi dobre ure. Odvisno od dolžine časa med enim in drugim namakanjem. Frekvenca namakanja pa je odvisna od letnega časa, vremena in temperature v prostoru, kjer jih imam. So pa, enako kot pri Ivi, večkrat deležne pršenja.

Lp, Urška
Uporabniški avatar
gorga
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ajdovščina

OdgovorNapisal/-a lunca » 04 mar 2008, 17:46

jaz pa čez njih zlijem približno pol litra vode na teden- to je vse. Sedaj pa ko ni tako toplo je rosa še dalj na lončkih tako da jih ''zalivam'' na 14 dni.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a _Katrca_ » 04 mar 2008, 18:31

jst jih pa zalivam ampak to kr ornk se pravi eno flašo 1,5l na orhidejo, tko gledam da je ves substrat prepojen z vodo, pol jih pa kako uro odtakam v banji.
_Katrca_
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Cleia » 05 mar 2008, 04:01

Jaz jih pa zalivam na 10 dni ampak precej švoh...dobijo komaj kaj vode. Jih pa pršim dvakrat dnevno, tudi trikrat, ko mi je dolgčas...pač, ko se listi izsušijo...cvetijo mi pa vse, razen dveh phalov, ki sta lena ko hudič...

8) Cleia
Lepe pozdrave iz trenutno sončne moje bajte 8)
Uporabniški avatar
Cleia
Expert
Expert

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a lepidoptera » 05 mar 2008, 15:14

Jaz jih tudi "tunkam", a le kakšne pol ure, da ne "utonejo", potem odcedim vodo in ponovim, ko se spomnim. Postavljene imam nad radijatorjem, večino časa so prašne, ... Hočem povedati, da sem čisto mačehovska do njih, cvetijo pa neprenehoma (do zdaj...).
lepidoptera
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a katinka » 05 mar 2008, 16:07

Pozimi jih samo zalivam, malo ker niso nad radiatorjem in ker imam svoj substrat z šotnim mahom, ki dolgo zadržuje vodo; to velja za phale.
Dendrobijumi imajo bolj prepusten substrat z večjimi koščki, zato jih 1x na mesec tudi namočim. Samo takrat zložim orhideje s police in pregledam v kakšnem stanju so. Drugače samo mal dolijem in počasi, da še ven v podstavek nič ne priteče. rosim samo po oknu ne pa po rastlini.
Poleti namakam vse, ki so zunaj; phale le če je nad 20C v hiši,so na vzhodnih oknih in v sobi, ki je bolj mrzla.
kati
katinka
Guru
Guru

Kraj: Ig

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 05 mar 2008, 16:30

2x na mesec jih vzamem iz okrasnega lončka in po njih polivam vodo, se pravi da jih zalivam, vmes, ko vidim da so res že čisto suhe pa jih popršim po lubju in listih, mogoče 1x na teden, v bistvu ne kompliciram več tako kot prej, ko sem jih 1x na teden zalivala in skoraj vsaki dan pršila. Bomo videli zdaj, kako mi bodo ta način vzgoje orhideje vrnile, če bodo kaj bolj bujno cvetele ;), zaenkrat kaže dobro
zaljubljena23
Guru
Guru

Kraj: Relacija Ptuj-Rače

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov