Zakaj moja orhideja odmetava cvetove, preden se odprejo?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Zakaj moja orhideja odmetava cvetove, preden se odprejo?

OdgovorNapisal/-a nejc » 18 nov 2004, 16:44

Pozdravljeni!

Čisto po slučaju sem prišel na vaš forum in ugotovil, da, če vi ne veste odgovora na moje vprašanje, ga verjetno nihče ne ve...

Moja orhideja je, po tem, ko sem je dobil, počasi odvrgla vse cvetove (cvetela je zelo dolgo), cvetno stebelce pa se je posušilo. Razočaran sem jo že hotel zavreči, ko sem opazil, da je začela poganjati novo cvetno stebelce, ki se je celo razcepilo in na vsaki "veji" pognalo več cvetnih nastavkov :D . Vendar pa cvetki zrasejo do velikosti fižola, nato postanejo svetlejše barve, naslednji dan pa se zgubajo in odpadejo. Niti en cvet se ne odpre :cry:

Orhideja je ustrezno zalivana in gnojena ter ni izpostavljena direktni svetlobi. S severne strani stanovanja sem jo prenesel na južno stran, cvetki pa še vedno umirajo.

Ve morda kdo od vas rešitev?

Hvala in lep pozdrav!

Nejc
nejc
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a nataša-teja » 18 nov 2004, 20:44

Če si jo postavil na direktno sonce, ji to ne bo vščeč. Pa tudi premikanja med cvetenjem ne mara. Ampak verjetno je vseeno ali preveč ali premalo zalita - prej preveč kot premalo. Tudi če v knjigi piše, da moraš zalivati 1x na teden, predlagam, da prilagodiš zalivanje temperaturi v prostoru!

Nataša
nataša-teja
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 18 nov 2004, 22:25

Ojla,

mislim da v casu ogrevanja, precejsnjo vlogo igra tudi zracna vlaga :? v prostoru v katerem jo imas,
zato tvojo orhidejo veckrat cez dan porosi, vedno pa uporabljaj le mehko vodo-dezevnico. Upam, da ti bo kmalu odprla prvi popek :wink:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 18 nov 2004, 22:37

S severne strani stanovanja sem jo prenesel na južno stran, cvetki pa še vedno umirajo

Si jo prenesel medtem ko so ji že odmirali cvetovi ali so ji začeli potem odmirati ko je bila že na J. strani? no verjetno so že prej...

Ni dobro prenašati rastlino iz ene skrajnosti v drugo...pa naj bo to karkoli(vlaga, temperatura, svetloba...) Vsaka nenadna sprememba iz danes na jutri bo povzročila odmetavanje cvetov. Tudi razni škodljivci, pretirano zalivanje(gniloba)...so možni vzrok.

No ja kot vidiš je vzrokov lahko veliko. LP, Indigo
IndigoGrl
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a orchidmaniak » 24 nov 2004, 09:31

čAO!

tUD MEN SE JE TO V PREJŠNJEM STANOVANJU DOGAJALO. sICER STRIKOVNEGA ODGOVORA NE VEM, AMPAK NA PODLAGI MOJIH IZKUŠENJ SO RAZLAGE LAHKO 4:
1) PREVELIK MRAZ
2) PREPIH
3) PREMALO SVETLOBE
4) PREVEČ ZALITA

čEPRAV SEM JAZ PRI SEBI SUMILA VZROKA 1 IN 2.
pOSKUSI!

LP, OM :D
Orchid-fan :)))
orchidmaniak
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a manca1 » 11 dec 2004, 18:25

Meni sedaj moj Phalenopsis dela in nato odmetava popke. Je ene 60-70 cm stran od okna na severni strani in tele zadnje tedne ko je skoz oblačno, se mi zdi, da ima premalo svetlobe.

lp manca
manca1
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a nejc » 15 dec 2004, 15:33

Dragi moji, hvala za odgovore :wink: .

Sem vesel k radio! :D :D :D moja rožica je pa le odprla en cvetek!!! Ostali so vsi pomrli :cry: , eden je pa le ostal in mi krasi sobo :) . Malo sem preprečil prepih in jo vsak dan škropil po listkih in cvetkih.

Še nekaj vam prišepnem na uho : Začela je delati tudi novo cvetno stebelce!

Lep dan!!!
Nejc
nejc
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a rožca-1 » 16 dec 2004, 11:15

Tudi jaz sem imel podoben problem, pa sem ugotovil, da je lahko razlog le premočno zalivanje. Sedaj se je končno pobrala, vendar zelo osiromašena.
Nasvet sem pa dobil od nekega strokovnjaka na podobnem forumu na cvet.net. Se tudi najde dosti zanimivega.

Tu je še pa link: http://www.cvet.net/
rožca-1
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a manca1 » 20 jan 2005, 23:01

Bom kar v tej temi nadaljevala svojo problematiko. Vprašanje za vse poznavalce orhidej: Kako dolgo lahko orhideja drži cvetne popke zaprte? Moj dragi phalenopsis je že novembra začel poganjati nova cvetna stebla, ki so pognala popke, nekaj jih je odpadlo, štirje pa so se obdržali, napihnili in sedaj že dva meseca stagnirajo. Se niti ne posušijo, niti ne odpadejo. Od začetka decembra so isti. Zaprti. Kako naj jih spodbudim, da se bodo odprli oz. ali jih je sploh pametno spodbujati?

Lp Manca
manca1
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a IndigoGrl » 21 jan 2005, 11:58

Kako naj jih spodbudim, da se bodo odprli oz. ali jih je sploh pametno spodbujati?

Sonce sonce sonce. Meni se je isto zgodilo. Pa sem začela vsak dan orhidejo nastavljati na sonce, kolk dolgo je trajalo pač(2-3 ure). In so se začeli popki odpirati. No problemo. Zdaj je že ful lepa. Na sonce jo še zmeraj nastavljam...itak zimsko sonce ni nevarno.

Kako dolgo lahko orhideja drži cvetne popke zaprte?

Kak mesec sem jo gledala zraven, pol pa ker ni blo nič sem...poglej zgoraj.

Zakaj orhideja odvrže popke: Enostavno je prešibka in vedno znova odmetava cvetove, ker nima moči. Poglej koreninski sistem. Če je vse gnilo, treba odrezat cvetove in menjati substrat ali pa se počasi posloviti od orhideje. LP indigo
IndigoGrl
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a manca1 » 21 jan 2005, 23:38

Hvala! Jo bom poslala na sončenje 8) Pa upam, da se bo čimprej odprla.

lp
manca1
Guru
Guru

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov