Začetek

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Začetek

OdgovorNapisal/-a goranrasic » 11 avg 2004, 15:02

Danes sem si ravnokar kupil orhidejo v obiju, ker so dobili lepo zalogo novih, je phalaeonopsis. Zanima me če jo lahko že takoj presadim, saj korenio štrlijo ven iz lončka, pa še grd je :) . Pa kako jo lahko oprašim, da dobim semena. Ali jo imam lahko na okenski polici, kjer je zjutraj sonce, popoldne ga pa ni.
Hvala za informacije

goran
goranrasic
Expert
Expert

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ursa » 11 avg 2004, 17:55

presadiš ga lahko z mirno vestjo, razen če cveti!!!!!!!
ce cveti ga pust namir!! presad ga takrt k bo odcveteu!!!!!!!!
za oprašitev pa mal pobrskej nazaj po forumu k smo o tem že ful govoril!!!!!!!! :)

lp :) :P

urša
aweawa
ursa
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a goranrasic » 11 avg 2004, 21:33

Hvala za odgovor, za oprašitev sem tudi že pogledal.
Imam pa še eno vprašanje, ali lahko orhideje zalivam z destilirano vodo ali mora biti iz pipe. kupil sem tudi gnojilo, na katerem piše da zalivam enkrat do dvakrat na teden. meni se zdi da je to preveč-ali pač ne?

goran
goranrasic
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a orchidmaniak » 12 avg 2004, 07:16

Živjo!

Phalaenopsise zalivaš po potrebi - po malem 1do 2x na teden. To potrebo ugotoviš tako, da malo potipaš zemljo - vanjo kar potisneš prst ampak paziš da ne raniš korenin. Phalaenopsisi drugače ne rabijo ne vem koliko vode, malo več ko tvorijo cvetne popke. :idea:

Kar se tiče gnojila, da tako: jaz dodajam gnojilo (pol predpisane količine) vsaki drugi vodi za zalivanje, ki je iz pipe toda postana. Gnojilo je namreč le priboljšek za orhideje, ki bi tudi brez rastle. Pri gnojilu je nevarnost, da rastlino s prevelikimi koncentracijami poškoduješ. :shock:

No, pa veliko užitkov :lol:
Orchid-fan :)))
orchidmaniak
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Andrejca » 29 avg 2004, 17:25

Zdravo :D

Tudi jaz imam nekaj vprašanj :D
Za rojstni dan sem sredi junija dobila drobnocveto orhidejo falenopsis. Na enem poganjku je že imela odprte cvetove, na drugem pa še popke. Medtem ko sedaj drugi poganjek veselo cveti, se je na prvem nekaj cvetkov že posušilo in odpadlo, v kratek pa bo poganjek gol. Sedaj pa sem opazila, da so manjši poganjki začeli rumeneti in zgleda kot da se bodo posušili. (Ti poganjki so del največjega). Ali mi kdo zna svetovati kaj naj z njimi naredim? Porezati se jih menda ne sme? Lahko pošljem tudi sliko. Ko je prvih nekaj cvetkov odpadlo je začel poganjati tudi prvi list (odkar je v moji lasti).

Kot drugo pa bi vprašala če obstaja še kakšno upanje da ena druga falenopsis še kdaj zacveti, po tem, ko sem ji po neumnosti odrezala tiste poganjke iz katerih je cvetela? To sem storila zato ker sem nekje prebrala da naj bi se ji po cvetenju za tri očesa porezali - nato pa so čisto porumeneli in se posušili. (Začetniška nespamet :cry: )

Hvala za odgovor!
LPA
:)
Andrejca
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Breda » 04 sep 2004, 19:01

Andrejca, prvi poganjek je pač odcvetel. Kar je porumenelo oz. se posušilo, lahko mirno odrežeš, tisti del stebelca, ki je še zelen, pa pusti (ni se treba prav natančno držati navodila o treh očescih, bolje se obnese, če porežeš samo posušene dele).
Pri drugem phal. pa ne obupat, saj bo pognal novo cvetno stebelce (ponavadi tri ali pet listkov pod vrhom - pokaže se majhna pikica, kot da bi poganjal zračno koreninico, je pa bolj poganjek "špičast" in raste navzgor, korenine se pa ponavadi obrnejo navzdol; če si bolj nova pri orhidejah, boš tako najlaže prepoznala stebelce).
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Andrejca » 06 sep 2004, 10:51

Breda hvala za odgovor :D Žal so vsi poganjki na enem stebelcu postali rumeni in se sušijo z vrha navzdol :( drugo stebelce, orhideje sicer še cveti vendar upam da ga ne čaka enaka usoda. Če se bo vse posušilo ali naj ga potem kar ordežem? Pri meni zgleda uspevajo le listi :D

LPA
:)
Andrejca
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a izu » 27 sep 2004, 20:23

Jaz sem tudi zdaj začel in sem dobil od brede dve orhidejci in ker imam terarije uspevajo,Zato če ima še kdo odveč rastlince vete na koga se obrnit
izu
Moderator
Moderator

Kraj: Zaboršt

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 28 sep 2004, 10:52

Ojla Izu,

ker imaš orhideje v terariju, me zanima kako je kaj z kondenzom na šipah? Kako rešitev imaš? Mogoče kak ventilator, al kaj?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a barbara bobek » 28 sep 2004, 11:01

Hm.... po moje ima namontirano žarnico oz. luč, katera obenem greje žival in okolico, tako da s tem najbrž nima problemov.
Mogoče se pa motim ....
barbara bobek
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a izu » 28 sep 2004, 17:05

Kondenz ni problem
Rešitev je diagonalna ventilacija:na eni strani natrediš zgoraj luknjo na drugi spodaj.priporočam pa po več lukenj.bom pa zdaj imel en terarij samo za orhiedeje in mesojedke

Tako da če ima kdo orhiedej odveč mi naj piše
izu
Moderator
Moderator

Kraj: Zaboršt

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 38 gostov