Vande v vsej svoji lepoti!

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Paph » 29 okt 2009, 11:35

Ojej Rumba, osebno menim, da je to čisto preveč.
Z gnojenjem je treba biti previden, ker se sicer nalagajo odvečne soli na koreninah, kar pa ni dobro, sploh pa je priporočljivo, da se preneha z vsakršnim gnojenjem v času cvetenja.
Kot verjetno veš, so na gnojilih različne oznake, ki predstavljajo odstotke vsebnosti dušika, fosforja in kalija.
Dušik je odgovoren za spodbujanje rast zelenih delov in ga uporabljamo v času aktivne rasti orhideje, fosfor spodbuja nastajanje cvetnih poganjkov in kalij za zdravo rast korenin in intenzivnejšo barvo cvetov. Tako najdeš na embalažah za gnojila različne oznake, kot so 30-10-10 (to je formula za rast) in 10-30-20 za cvetenje. Pri nas se največkrat dobi razmerje 7-9-5, ki naj bi bilo neko univerzalno.
Poleg tega je priporočljivo dodajanje gnojil pri vsakem drugem zalivanju in še to v polovičnem odmerku, kot je naveden na embalaži. Vsekakor je priporočljivo, da se pri enem od zalivanj (recimo vsako 4.) izpusti gnojenje, da se s tem spere morebitne odvečno naložene soli.
Jaz mojih vand ne gnojim.
Paph
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a rumba » 29 okt 2009, 14:08

Hvala za odgovore. :)
Trenutno gnojim z gnojilom za cvet, v slabem tretinjskem odmerku, ki je sicer priporočljiv za orhideje, kot sem napisala na cca. vsako tretje zalivanje (oz.škropljenje), tedensko pa jih namočim tudi v deževnico brez dodanega gnojila. Sem se kar malo prestrašila, da je to preveč gnojila. :?
Bom še zmanjšala oz. do cvetenja postopno nehala gnojiti.
Še enkrat hvala za nasvete.
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 29 okt 2009, 15:30

Zdaj nič ne spreminjaj dokler ne zacveti, ker jo boš čist zmešala ... cvetenje je posledica predhodnega PRAVILNEGA gojenja, zato svoj način spreminjaj potem ko bo odcvetela! :wink:
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a Paph » 16 nov 2009, 10:09

Zanima me, kako dolgo, v povprečju, vam cvetijo vaše vandice?
Paph
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 16 nov 2009, 19:02

Čist različno. Tam od 1-2 meseca.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a Milamay » 29 dec 2009, 10:25

Moja vijolična (ne vem točnega imena):

Slika

Cvet od blizu:
Slika

Slika

LP
Milamay
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ciklama » 29 dec 2009, 22:00

prelepa je pa kakšna barva jaoj
ciklama
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Teja G. » 11 mar 2010, 15:23

Milamay je napisal/-a:
Tukaj je rdeča:
Slika

Tudi jaz sem imela takšno, a mi na žalost ni uspevala. Kupljena je bila v Obiju, mogoče zato.....tam sem kupila veliko orhidej, pa se mi ni nobena obdržala :(

Upam, da jo bom kje našla, ker mi je bila zelo lepa in si jo želim imeti.
http://www.belenusglass.si

Moje orhideje:
http://picasaweb.google.com/belenus.glass/OrchidsOrchidaceae?feat=directlink
Teja G.
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Milamay » 11 mar 2010, 19:13

Teja, ta rdeča je iz Merkurja. Je pa zelo nezahtevna in res zelooooo rada cveti. Lani je imela dvakrat po dve cvetni stebli. Vsem vandam res paše biti poleti zunaj in takrat vse pošljejo cvetov.
Milamay
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a mic » 12 mar 2010, 16:04

Milamay ta rdeca je tako lepa, da se tudi meni lusta. Mogoce pa naletim na kaksno rdecko v bliznji prihodnosti. Pri meni pa ena uboga reva, ki sem jo resila s samo nekaj suhimi, ubogimi koreninicami zene cvetno steblo. Nekaj korenin je uspela pognati cez zimo, zdaj pa tole..sploh nevem ali ji naj pustim cveteti, me je kr malo strah, da bi jo izcrpalo. Sicer pa, ko clovek vidi kaksne vande uboge imajo v trgovini, s tako revnimi koreninami in cvetovi se vprasam, ce ne pretiravam...

http://s5.mojalbum.com/2010-orhideje-re ... 698891.jpg
Uporabniški avatar
mic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Milamay » 12 mar 2010, 16:36

Mic - meni se ne zdi tvoja orhideja slaba. Ja, res nima ogromno korenin, a ene jih pač nimajo toliko. Na tvojem mestu bi ji pustila cveteti. Boš videla, kako se bo odzivala na cvetenje.

LP
Milamay
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a rumba » 12 mar 2010, 20:19

Mic, meni se tudi ne zdi slaba. Listi izgledajo zelo lepo, jaz bi jo kar pustila cveteti. Pri meni tudi nimajo vse bujnih korenin. Ene bolj, druge manj. Potem pa le prilepi kako slikico, ko bo zacvetela. :)
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a blackmagic » 04 apr 2010, 22:18

Moj prvi post. Prvo lep pozdrav vsem. :D
Drugo slike naše nove pridobitve. Kupili smo jo pred kratkim že cvetočo in od kar je pri nas je odprla še dva cvetova. V bistvu je to naša prva orhideja in čaka me še dosti učenja da bo takšna kot je tudi ostala.

Slike:
http://www.shrani.si/f/e/HA/4VerTZY/img6144.jpg

http://www.shrani.si/f/d/ts/4lj1b7ZU/img6145.jpg
blackmagic
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Fram

OdgovorNapisal/-a Milamay » 05 apr 2010, 22:16

Blackmagic - zelo lepa vanda. Ima res tako močno modro-vijolično barvo.

Jaz pa sem danes opazila, da končno poganja ena vanda cvetno steblo, in sicer Rober Delight big blue. Zdaj pa sem res že željčna cvetov. So kar mirovale čez zimo.

LP
Milamay
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a mic » 05 apr 2010, 23:53

Oj, hoj, hoj! Tista moja brezkoreninska vanda je napravila 7 popkov. Cveti, cveti!!! Hja, nevem kaksne vrste je, ker je resencek. Cvetki so modri in malo manjsi...ko bom utegnila bom prilepila slikce..
Milamay tudi moje so pocivale cez zimo, so pa vidno zacele korenine rasti odkar se dan daljsa, tudi listi. Tako lustno jih je opazovati. Komaj cakam, da jih ven postavim, da raztegnejo svoje korenine.
Uporabniški avatar
mic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a mic » 05 apr 2010, 23:58

blackmagic prelepa je..le svetlobe veliko potrebuje, da ti bo se zadnje popke odprla. Nic se ne boj, ker je to tvoja prva orhideja. Bos videla, da bo slo. Vande niso tako zahtevne, kot strasijo. Se ti pa lahko zgodi, da te zasvojijo. :wink:
Uporabniški avatar
mic
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a blackmagic » 06 apr 2010, 22:26

mic bom videl :wink:
Niste samo ženske tu.

Evo to je to. Ime ji je Vijolčnika (naša najmlajša ji je dala ime ).
Koda za forum (s predogledom) mi ne dela, pokaže samo male slikice zato sem dal linke do slik

http://www.shrani.si/f/1c/sK/1PHkDOLE/slika-011.jpg

http://www.shrani.si/f/3i/mT/1trpLLQL/slika-013.jpg

Očitno ji je naša kopalnica zelo všeč. Dobro da mamo dve in te trenutno ne uporabljamo. Obešena je pa kar v tuš kabino, da je niti prestavljat ne rabim. :lol:
blackmagic
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Fram

OdgovorNapisal/-a Paph » 06 apr 2010, 22:40

Prelepa! In kakšna barva.... Super!
Paph
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a rumba » 07 apr 2010, 08:37

Uau, res je čudovita! :P
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a mic » 07 apr 2010, 08:47

Ups blackmagic! Popravljam...bos videl, da ni tezko. A? Kako se zdaj slisi? Bolj mosko, neda? Sicer jaz bolj poznam tisto black magic woman iz pesmi od Santane..hahha..verjetno sem zato to povezala. :)Sicer pa, ce smo ze pri tem moj nick sploh ne zveni zensko...:)
Hmmm..v kopalnici pa naj kar tece voda malo, ceprav je ne uporabljate. Pa, ce je tako obesena bi jo bilo zelo fajn prsiti dnevno po korenina. Sicer si pa prebral tematiko in ti je veliko stvari ze jasnih, neda? Bom drzala pesti, da bo cvetela dolgo! Res je prelepa. :P
Uporabniški avatar
mic
Poznavalec
Poznavalec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten