Vande v vsej svoji lepoti!

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a tamika » 14 avg 2009, 20:07

Zdravo!

No moja je pa ravno danes odprla prvi cvet. Cvet je velikosti premera 3 cm in napačne barve. Nekak bledo roza-rdeči so cvetki.
Upam, da mi bo uspelo še danes naložit sliko, da vidiva, če je enaka. Sem še enkrat preverila na dobavnici in piše, da je Somsri Nugget sinonim za Ascda. Su-Fun Beauty orange.

Lp, t.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a tamika » 15 avg 2009, 11:41

Evo, tole je moja "su-fin beauty orange"

Slika

Slika

Lp, t.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a linana » 16 avg 2009, 10:15

:D
Tamara, lepa je. Upam, da sledi še kakšna slika, ko bo odprtih še več cvetkov. :wink:
Vse kar cveti diši. Lahko lepo ali ...
Pozdravček Lina

http://picasaweb.google.si/home
Uporabniški avatar
linana
Guru
Guru

Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a |TiNA| » 16 avg 2009, 22:11

Ja Tamara, isto kot moja. Saj je vseeno zelo lepa....ampak sem si jo jaz drugaće predstavljala :?
|TiNA|
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tamika » 17 avg 2009, 08:30

Hehe, jaz tudi!

Mojemu fantu je bila precej všeč oranžna Vanda. Pa je nisva imela kje kupiti, zato mi je lani enkrat pri O&M naročil Asco. miniatum (ki ima trenutno 5 cvetnih stebel na 3 rastlinah), vendar ko je zacvetel, mu ni bil tako všeč, ker so baje premajhni cvetovi. Potem pa sva letos naročila to Ascda. su-fun beauty, ki pa se je spet izkazala za 'napačno', kljub temu, da je izredno lepa, predvsem zdaj, ko se je še več cvetov odprlo.
Iskanje se nadaljuje ...
:wink:
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a baucika » 19 avg 2009, 08:29

Hojla,
Tamika vidim da iščeš oranžno vando. Kaj pa Asc. Suksamran Sunshine? Jaz jo imam in je res bolj intenzivno oranžne barve, kot tvoja Su Fun-Beauty, pa še zelo lepo in dolgo cveti. Ravno včeraj je ponovno zacvetela, tokrat pa bo imela veliko več cvetov. Se bom potrudila in zvečer prilepila sliko.

lp
baucika
Expert
Expert

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Milamay » 30 avg 2009, 17:30

Tukaj pa še nekaj fotk mojih vand. Rdeča in pink sta zdaj v polnem cvetu. Obe vijolični pa sta se začeli odpirati.

rdeča:
Slika

pink:
Slika

Vanda Robert's Delight
Slika

Vanda Pure Wax Violet blue
Slika

LP
Milamay
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a tamika » 30 avg 2009, 17:42

:shock:

KRASNO!!!

Očitno jim tvoja vzgoja res ustreza. Oni zadnji dve imam jaz tudi, samo še čakam na prve cvetove!

Res lepo!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Paph » 30 avg 2009, 18:43

Punce, kaj delate z vandam, da vam tako lepo delajo....je to magic touch ali so to steklene posode? : ))
Paph
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Milamay » 30 avg 2009, 19:31

Paph - to je sama magija ... Eh, šalim se. :D Kaj pa vem?! Pozimi jih imam na okenski polici v steklenih vazah, poleti pa jih dam ven na prosto. Pozimi jim nalijem vodo v vazo skoraj do vrha oz. da so pokrite skoraj vse korenine. Tako jih pustim nekaj časa, potem vodo odlijem. To delam približno na teden dni. Zunaj jih vsak dan (ali vsak drugi dan) namakam, občasno malo pršim (bolj redko) ... in to je to.
Mojim vandam ta recept ugaja, saj že nekaj let uspešno cvetijo skozi vso leto.
Sicer pa, Paph, tvoj magic touch je tudi magičen na mnogih orhidejah.

LP
Milamay
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Paph » 31 avg 2009, 11:25

So mi že prišepnili zate in za tvoje vande: malo k temu prispevajo tvoji prstki, nekaj pa zagotovo steklene vaze, v katerih se očitno odlično počutijo in so, kot kaže enkratno nadomestilo za njihove prave pogoje.
Paph
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Van » 18 okt 2009, 13:24

Pozdravljeni,

Sem novi član na tem forumu.
Pred dobrimi tremi tedni sem nabavil tri Vande v Merkurju MB. Bile so v kar klavernem stanju, zato sem se juh odločil rešit pred "mlinom" za odpadke. Ravnal sem po navodilih, ki sem jih zasledil na tem forumu. Moram rečt, da so sedaj rastejo že nove korenine na vseh treh. Res me veseli, da je napredek viden. V tem času sem postal že pravi odvisen od njih.
Imate kakšen napotek za naprej? Trenutno jih gojim obešene pri oknu in niso v vazah. Dnavno jih pršim z destilirano vodo 3x. Vasaki drugi teden dodam kapljico gnojila v vodo.
Van
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Milamay » 27 okt 2009, 22:24

Van, ti jih kar pridno razvajaj naprej - torej namakaj v deževnici, škropi z vodo in jih imej na sončnem oknu, pa bo uspeh zagotovljen. Veliko uspehov in pošlji v prihodnosti kakšno slikco.

NO, tukaj pa sta dve moji, ki trenutno cvetita.
Vanda Sankamphaeng x Ascda Medasand
Slika

In Gordon Dillon Pink:
Slika

Aja, ona rdeča, ki sem jo poleti objavila, pa še zmeraj cveti in že pošilja dva nova cvetna poganjka. Noro!!!!!
LP
Milamay
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Paph » 28 okt 2009, 09:11

Lepe. Lepe barve.
Paph
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 28 okt 2009, 09:30

Vanda Sankamphaeng x Ascda Medasand je čudovita! :P
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Milamay » 28 okt 2009, 15:31

Hvala obema! Tudi ona Princess Mikasa Pink, ki je cvetela poleti, mi pošilja cvetno steblo. Očitno se pri meni kar dobro počutijo.

LP
Milamay
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a rumba » 28 okt 2009, 16:06

Milamay, ti imaš očinto res zlato roko za Vande! :P Pa tista rdeča še kar cveti? :shock: Noro, res. Le tako naprej.
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Milamay » 28 okt 2009, 17:28

Hvala rumba! Ja, cveti že tam od začetka avgusta. Zdaj se sicer cvetovi začenjajo sušiti, ampak že poganja dve novi cvetni stebli. Res je neverjetna. Priznam, da jo kar naprej gledam, če jo bo slučajno pobralo, saj se mi zdi, da se bo enostavno izčrpala. Kupil pa mi jo je lani kupil mož v Merkurju.
LP
Milamay
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a rumba » 29 okt 2009, 09:47

Imam eno vprašanje: ko vam začno poganjati cvetno steblo, a še naprej dodajate gnojilo, ali mogoče prenehate z gnojenjem? Ali sploh kdaj prenehate z gnojenjem? Jaz trenutno cca. 2-3x na teden dodam v škropilnico gnojilo. Cvetna steblo so sedaj že lepo vidna, pa se bojim, da ne bom naredila kaj narobe. :wink:
Uporabniški avatar
rumba
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Milamay » 29 okt 2009, 10:23

Rumba - jaz jih namakam v enem vedru vode (mislim, da drži tam nekje 10 litrov). V to vedro vode dam občasno gnojilo. Ne zmeraj. Tako enkrat na mesec ali morda dvakrat. Namakam pa jih tudi tako bolj po občutku oz. ko se spomnim. JIh imam pa v vazah, na dnu katerih imam šotni mah, ki je stalno vlažen (to sem povzela po Tamiki :D). Tako da vlago dobivajo tudi od tam.
Verjetno pa ima vsakdo izmed nas neko svojo metodo, ki mu ustreza.

LP
Milamay
Guru
Guru

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten