Oglašam se sicer prvič na tem forumu, sploh pa se prvič oglašam v zvezi z rastlinami ! Kot predstavnik močnejšega spola upam, da ne bo komu smešno, da se navdušujem nad orhidejami.
No, trenutno imam ali skupaj z boljšo polovico cca 15 odraslih Vand različnih barv, tudi starejših od cca 10 let in nekaj starih po par let. Vande imam šele krajši čas, manj od 1 leta, sicer pa imam tudi cca 40 Phenelopsisov in 1 Čeveljc. Phenelopsise pa imam že skoraj 10 let.
Morda kasneje tudi kaka slika, sicer se pa oglašam, ker, ko sem zavestno šel še iz "najlažjih" Phenelopsisov na ene najtežjih "Vand", sem si predhodno prebral obilo naših in tujih forumov in nekako ugotavljam, da ni enotne smeri, enotnih navodil, pravil, kaj, kako, da bo uspeh, celo popolna nasprotja sem zasledil, pa enim uspevajo tudi hidropondno, drugim vsajene, tretjim viseče........ , glede sonca je sicer več ali manj jasno. Sam sem spet razvil svojo, morda novo zanimivo teorijo in način ..... in sicer, svoje Vande imam vse brez izjeme (čeprav nobena predhodno ni tako rastla, ko sem jo dobil in so mi tudi odsvetovali gojitelji ta način) imam v velikih steklenih vazah v spodnjem delu pa cca 5 cm steriliziranega belega mahu (kupljeno v Kaliji)no kasneje malo porjavi ni pa nikakršnih alg ali živalc ipd tam. Moram reči, da po cca 6 mesečnem gojenju na ta način, se vidi, da se odlično počutijo. Ena prekrasna modra mi tudi že 14 dni cveti, žal ima samo 2 velika tipičnima viola-temno modria kontrastniai cvetova (na začetku so bili cvetovi bolj bledi neizraziti, po rahli pognojitvi pa so skoraj referenčni), druga se na to pripravlja in bo cca 8 cvetov, verjetno čez cca 14 dni. 4 pa še delajo poganjke. Skratka škropim jih dnevno ali tudi na dva dni po koreninah in po listih. Za liste imajo sicer nekateri svoje mnenje in gledam, da je mah vseskozi vlažen, namakam pa razen dveh, ki sem ju že prejel z zelo ubogimi koreninami ne, te, ki so bolj brez korenin, tudi močneje špricam po listih. Vsak nasvet dobrodošel, predvsem me zanima zakaj ne bi škropil po listih (uporabljam filtrirano Brita vodo brez kamna) ???
Opažam pa, da tudi korenine ne smejo biti preveč vlažne oziroma enkrat na 10 dni pustiš, da imajo par dni že kar premalo vode, saj so korenine tako na pogled lepše - manj zelene od morebitnih alg in bolj bele.
Vsak nasvet Vas strokovnjakov s področja Vand in namig zaželjen !