Napisal/-a orchidmaniak » 30 sep 2006, 22:32
ČAo!
Meni se zdi zalivanje 1x na 14 dni ali tri tedne odločno premalo. Tudi sama jih ne utapljam, pa vendar jih zalivam 1x tedensko - kakšne tričetrt deci vode vsakič (tudi seveda odvisno od velikosti orhideje ter letnega časa in vegetacijske faze orhideje - ali cveti ali počiva). Nagubani listi so po mojih izkušnjah prav znak pomanjkanja vode - rastlina pač črpa vodo iz lsitov, namsto iz substrata.
Jaz si pomagam tako: pri vsaki orhideji imam en prostor v substratu, kjer vsakič s prstom preverim, ai je substrat suh ali še dovolj vlažen. Prst zarijem kar globoko v subtrat - ene 5 cm. Če je tam vse suho, je treba zaliti. Drugo pomagalo (po literaturi) je težkanje lončka. Pravijo, da človek z časom po teži ugotovi, ali je rastlino že treba zaliti ali ne. Tretji način pa je ogledovanje. Če imaš orhideje v prozornem lončku ter substrat pogledaš skozi lonček ter je na notranji strani rosa - kapljice vode, še ni treba zaliti , drugače pa.
No, upam da sem ti kaj pomagala. Seveda pa tudi pri normalnem zalivanju brez svetlobe ter ustrezne temperature orhideje ne bodo rastle tako kot je treba (enakomerno korenine, listi, cvetovi). Ampak če ti je prej noro cvetela, s tem verjetno ni težav....
LP; Š.
Orchid-fan
))