Uveli listi

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Kako pogosto zalivate svoje orhideje?

Glasovanje se je zaključilo dne 12 okt 2006, 20:41

1 x tedensko
14
50%
2 x tedensko
2
7%
3 x oz. več x tedensko
1
4%
Po potrebi
10
36%
Ko se spomnim
1
4%

Skupaj glasov : 28

Uveli listi

OdgovorNapisal/-a baucika » 28 sep 2006, 12:11

Že kar nekaj časa spremljam forum, ki mi je zelo pomagal pri mojih orhidejah - 7. Zdaj pa imam problem in ne vem kako ga naj odpravim. Na štirih orhidejah phalaenopsis so postali listi oveli, nagubani, mehki. Zalivam jih ne pritirano (1x na 14 dni ali pa tri tedne), škropim pa jih po zračnih koreninah z postano vodo. Spomladi sem jih presadila v nov substrat za orjhideje. Do zdaj so mi cveteli noro in bi mi bilo žal, če bi jih morala dati proč. Ima kdo kakšen nasvet kaj naj naredim.

lp
baucika
Expert
Expert

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a frenky » 28 sep 2006, 20:34

Če se zadeva pojavlja na spodnjih listih (starejši) je zadeva normalna.
V primeru, da so uveli vsi listi pa je problem verjetno v koreninah.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a baucika » 29 sep 2006, 10:05

Oveli so vsi listi, res pa je da tisti spodaj malce bolj. Zračne korenini, ki gledajo ven so vredu, tiste v zemlji pa so malce bolj boge in jih ni veliko. Se da koreninam kako pomagati?

lp
baucika
Expert
Expert

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a orchidmaniak » 30 sep 2006, 22:32

ČAo!

Meni se zdi zalivanje 1x na 14 dni ali tri tedne odločno premalo. Tudi sama jih ne utapljam, pa vendar jih zalivam 1x tedensko - kakšne tričetrt deci vode vsakič (tudi seveda odvisno od velikosti orhideje ter letnega časa in vegetacijske faze orhideje - ali cveti ali počiva). Nagubani listi so po mojih izkušnjah prav znak pomanjkanja vode - rastlina pač črpa vodo iz lsitov, namsto iz substrata.

Jaz si pomagam tako: pri vsaki orhideji imam en prostor v substratu, kjer vsakič s prstom preverim, ai je substrat suh ali še dovolj vlažen. Prst zarijem kar globoko v subtrat - ene 5 cm. Če je tam vse suho, je treba zaliti. Drugo pomagalo (po literaturi) je težkanje lončka. Pravijo, da človek z časom po teži ugotovi, ali je rastlino že treba zaliti ali ne. Tretji način pa je ogledovanje. Če imaš orhideje v prozornem lončku ter substrat pogledaš skozi lonček ter je na notranji strani rosa - kapljice vode, še ni treba zaliti , drugače pa.

No, upam da sem ti kaj pomagala. Seveda pa tudi pri normalnem zalivanju brez svetlobe ter ustrezne temperature orhideje ne bodo rastle tako kot je treba (enakomerno korenine, listi, cvetovi). Ampak če ti je prej noro cvetela, s tem verjetno ni težav....

LP; Š.
Orchid-fan :)))
orchidmaniak
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten