polonag in tamika, hvala!
polonag, ja, eno imam v doma naluknjanem plastičnem lončku, posajeno v sam glinopor, S/H varianta. To je bil bolj eksperiment kot kaj drugega. Zanimalo me je, če bo tudi tako uspevala. No, nisem je še sicer nikoli odkopala, ampak sem skoraj sigurna, da so ji v lončku vse korenine segnile, zunaj lončka pa je pognala veliko novih, ki so sedaj speljane po lončku. Ko je imela zadosti "zunanjih" korenin, je prvič zacvetela. No, tu se je moje eksperimentiranje zaključilo. Vand ne dam več v S/H, saj se pri meni v vazah počutijo odlično. Kam naj jih ti daš, je po moje odvisno, koliko vlage imaš v stanovanju. V vazah (pazi, v vazo daš samo korenine, ne je cele noter tiščati, kot vidim v raznim Merkurjih) se jim ustvari mikroklima, ustavriš jim bolj vlažno okolje, kar pač potrebujejo. Jaz jih vsaki dan obilno pršim (sem ugotovila, da jim ful prija topla voda - deževnica), jih ne vlečem ven iz vaz, samo notri pršim in nato odlijem odvečno vodo, da ne ostane kaka korenina v vodi, sicer jo hitro pobere. Tedensko jih poškropim z zelo razredčenim gnojilom. Ker imam jaz v stanovanju kar dosti vlage, jih sploh ne rabim namakat. Če imaš bolj suho, jih še tedensko namoči v vedro za cca. 10 minut. Uf, že vidim, kako bi me sedaj tepli nasprotniki steklenih vaz.
Mojim vandam taka vzgoja pač zelo ustreza, lepo rastejo, cvetijo redno, sigurno 2x na leto. Poskusila sem jih imeti tudi v glinenem lončku z zelo zračnim substratom (samo veiki kosi lubja, enkrat samo z velikimi kosi opeke...), pa nikoli niso bile zadovoljne.