samo bi rada povedala da sem zaradi vaše pomoči po 4 letih čakanja dočakala moje prve popke cimbidijev,pravilni potek sajenja in potem dalje,ki sploh ne vem kakšni so,in so bili rešeni po raznih znižanjih.sem prav srečna in ko bojo se odprli -fotke bojo.uspelo je zacveteti tudi kameliji,ki sem jo tudi rešila pred smetmi.
Tamika vsaka ti čast.. tako lepe orhideje maš da so mi kar vzele sapo!
Vidim da nekateri obvladate zadeve na tem področju, zato bi vas nekaj vprašala. Imam orhidejo Ludisia discolor, katera že 5 let ni zacvetela. Dodajam ji hranila vendar ne peveč, ker so ji listi začeli divjat... se je kr malo "pretegnila" in se bojim da zaradi tega (od svetlobe se ni ker je na dovolj svetlem mestu)!? Upam da mi boste vedli pomagat, ker bi ful rada da mi zacveti:)
Že vnaprej se zahvaljujem tistim, ki si boste vzeli čas za moj odgovor:)
lp
Ludisia ne rabi veliko svetlobe. moja je postavljena kakšen meter ali meter in pol od južnega okna. Zalivam jo enkrat tedensko, gnojim skoraj ne. Dobila jo je mami lani za r.d., takrat je cvetela s tremi poganjki, letos kar s šestimi. Pa še zelo zelo dolgo je cvetela. Več mesecev.
Zalivam jo tako, da se substrat nikoli čisto ne izsuši.
Tamika, hvala ti za odgovor. Mislim, da jo premal zalivam. Jaz se vedno bojim, da mi bojo korenine zagnilile... no zdaj bom večkrat zalivala. Pa še neki me zanima, a je mogoče že kdo razmnoževal orhideje z semeni? Jaz vem prit do semena, samo nimam izkušenj z sejanjem... tako da bi mi vsaka informacija prišla prav:)
Smarnica: Orhidej se s semeni razmnozuje v sterilnem okolju. V ZDA za to obstajajo celo laboratoriji kamor se semena poslje pa potem oni poskrbijo za sterilnost. Nekaj na to temo je ze napisano na forumu, na internetu pa lahko najdes bolj obsirne razlage in postopke. Na kratko, sama bos to bolj tezko naredila, je za to potrebna precej draga oprema.
Tebi so vande bolj naklonjene kot meni , kje jij boš prezimila? A si že našla prostor za njih?
Glede paphov pa ti rada verjamem, jaz sem enega rumena kupila marca in poganja zdaj že drugo cvetno steblo ven, so tudi zelo hvaležne orhideje. Moram pa reči, da je tako ali tako večina mojih orhidej podivjala, ko nore rivajo nova cvetna stebla
Na sliki je phal, ki smo ga lani tašči priseli iz Dobrovnika. Takoj ko je po 5 mesecih odcvetelo prvo steblo s pribl 7 cvetovi, je pognalo tole.
Stvar je bila zame veliko presenečenje, ker je bilo prejšnje steblo nerazvejano in ker splošen videz rastline ni najbolj zdrav.
Rad bi še povedal, da so bile orhideje pri tašči oskrbovane bolj kot močvirske rastline. Potem sem ji jaz dal nekaj navodil ... Zdaj lahko rečem, da je vsaj en cvet na njem moj.
Hmm ... glede na videz rastline, ne bo več dolgo ne živela ne cvetela.
Če bi bila moja, bi cvetno steblo odrezala in rastlino presadila. Listi izgledajo presneto slabo. Kako je kaj s koreninami?