substrat za orhideje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Bravica » 31 jul 2007, 16:18

Ne vem kaj naj bi bilo narobe z ampulami. Uporabljam jih že več let in odkar jih "privoščim" svojim prekrasnim orhidejam mi zelo lepo uspevajo.
Najlepše so orhideje
Bravica
Guru
Guru

Kraj: Vzhod

OdgovorNapisal/-a zmeda » 31 jul 2007, 18:47

Nisem sicer bral vsega, ker me pač orhideje ne zanimajo, sem pa v nevekateri debati zasledil,
da se zalivajo z deževnico.
Sedaj pa v razmislek.

Včasih ( še 10 let nazaj ) je imela deževnica Ph-6-6,nekaj
Sedaj ( zadnjih par let ) pa ima deževnica Ph-nad 8

Tako da lahko tudi to škoduje orhidejam ( moje skromno mišljenje ).
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tamika » 31 jul 2007, 20:18

No ja; kakšen je pH deževnice je precej različno od območja na katerem živiš. V okolici Trbovelj je pH sigurno drugačen, kot pa v SV Sloveniji ali pa nekje v Alpah. Tako da, ta debata lahko traja.

mimogrede ...
Leta 1983 je bil v padavinah osrednje Kitajske zabeležen pH 2.25, nad Los Angelesom je imela megla leta 1988 pH 1.69.
To pomeni kislo in nevarno oz. smrtonosno za vso floro!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a zmeda » 01 avg 2007, 07:13

Hehe ravno zato sem napisal - Ph je po celi Sloveniji preko 7,00 , se
pravi baza, kar pa
predvidoma nobeni roži ne ustreza.
Še ob Slo obali je precejšen, pa je na odprtem.
Aha še dodam - Ph sem meril tudi v hribih lahko rečem daleč od
kakršnegakoli "onesnaženja", pa je bil preko 7,5.
DEMOKRACIJA VARA
zmeda
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 01 avg 2007, 23:05

Bravica je napisal/-a:Ne vem kaj naj bi bilo narobe z ampulami. Uporabljam jih že več let in odkar jih "privoščim" svojim prekrasnim orhidejam mi zelo lepo uspevajo.

Jaz mislim, da s samimi ampulami ni nič narobe. Od vsakega posameznika je odvisno, za kakšen način gnojenja orhidej se bo odločil. V bistvu sem spraševala zaradi tega, ker mi ni bilo jasno, zakaj bi morala kljub temu, da sem dodala substrat, orhideji dati še ampulo. Kajti tudi sama sem mnenja, da svež substrat vsebuje zadostno količino hranilnih snovi. Pa me je zanimalo, kakšnega mnenja ste kaj uporabniki tega portala.

Kaj na vprašanje glede orhideje moje prijateljice, pa ne zna nihče odgovoriti? :?: Danes je moja prijateljica šla vprašati v bližnjo cvetličarno, kaj oni menijo, vendar ji niso znali svetovati. Tako, da boga reva še vedno ne ve, kako bi pomagala svoji orhideji. :cry: Upa, da se najde kdo, ki bi ji lahko pomagal.
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tamika » 02 avg 2007, 09:02

Naj prijateljica slika, pa bomo videli kaj se da narediti, ne!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 08 avg 2007, 13:07

Uspelo mi je pridobiti sliko uboge orhideje. Mama moje prijateljice je orhideji v tem času porezala vsa cvetna stebla, ker so se cvetovi pričeli sušiti in odpadati. Orhideja je prognala tudi steblo z novima rastlinama.

Žal pa imam veliko problemov z dodajanjem slike. :cry: Mi lahko prosim kdo napiše, kako naj dodam sliko. Nikakor mi ne uspe. :x

Že vnaprej hvala!
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lunca » 08 avg 2007, 13:08

najlažje je če greš na stran shrani.si in tam dodaš sliko in potem sem prilepiš samo link.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 08 avg 2007, 13:18

Lunca, najlepša hvala za pomoč!

No, pa mi je uspelo prilepiti sliko orhideje. Če še nekoliko razložim, kaj je na sliki prikazano: Orhideja je slikana tako, da se vidijo rjavi madeži na spodnji strani lista.

Že vnaprej hvala za pomoč!

Slika
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 08 avg 2007, 13:23

Za tiste, ki pa bi morda želeli videti nekoliko večjo sliko, pa si jo lahko ogledajo na naslednji strani:

http://shrani.si/files/img288815m5p.jpg
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 09 avg 2007, 13:34

Tile madeži na sliki so zelo verjetno od sončnega ožiga. Če na rastlino nikdar ne posije sonce, potem se motim in ne vem zakaj ima madeže.

Svež substrat za orhideje, ki je iz lubja vsebuje minimalno količino hranil in rastlino je po mojem treba takoj začeti gnojiti - bolj revnega substrata od orhidejarskega definitivno ni.
Razen, če uporabljate kako profesionalno mešanico za orhideje, ki ji že dodajo hranila - to bi moralo na substratu posebej pisati!

Ampule? Kje so kake ampule v naravi? Kje je kak gnojilni koncentrat v naravi. Dokler mi ne date odgovora na to, jih ne bom uporabljal.

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 09 avg 2007, 14:07

Faneblopsis, najlepša hvala za odgovor. Moja prijateljica jo sicer ima na dokaj senčni legi, kjer nanjo nikoli ne posije direktno sonce. Do sedaj je izredno lepo uspevala in vedno cvetela kot nora. Je pa res, da jo je v času dopusta, ko je šla na morje dala svoji mami. Morda jo je ona imela na direktnem soncu. Kako pa je možno to sedaj pozdraviti?

Prijateljica orhidejo gnoji enkrat mesečno, sicer ne morem sedaj 100% reči čigavo gnojilo uporablja. A morda menite, da bi jo bilo potrebno presaditi?

Sem preverila tudi glede substrata, katerega sem dodala moji orhidejici in ni nikjer navedeno, da bi vsebovalo kakšno gnojilo. Naredila pa sem tako, kot mi je svetovala Tamika, da sem dala substrat za orhideje in lubje. Od takrat je še nisem gnojila, na njej pa tudi nisem opazila nobenih sprememb. Torej vi menite, da bi morala takoj pričeti z gnojenjem?

Še enkrat se zahvaljujem za odgovor.
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lunca » 09 avg 2007, 14:36

jaz svojih orhidej nikoli ne gnojim. Naj cvetijo kolikor narava da :D res mi je brezveze ko nekateri pretiravajo z gnojenjem.

ta list ki je ožgan bo po vsej verjetnosti odpadel..tako se je zgodilo pri meni.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 09 avg 2007, 17:14

Najleša hvala vsem! Samo, da z ubogo urhidejo ni nič hujšega. Moja prijateljica si je kar oddahnila.
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Bravica » 09 avg 2007, 17:30

faneblopsis je napisal/-a:
Ampule? Kje so kake ampule v naravi? Kje je kak gnojilni koncentrat v naravi. Dokler mi ne date odgovora na to, jih ne bom uporabljal.

Faneblopsis

Ne tako! Koliko stvari pa vsi mi uporabljamo, pa ne "rastejo" kar v naravi?
Joj, joj. Nekateri bi v kameno dobo. Verjetno pa bi PC vzeli s sabo. Bi od časa do časa lahko poskusili komu pamet soliti.
Torej:zakaj orhidejam ne nuditi tistega kar jim paše (četudi so to hranila iz ampul)?
Najlepše so orhideje
Bravica
Guru
Guru

Kraj: Vzhod

OdgovorNapisal/-a blacklove » 09 avg 2007, 19:23

Mene pa zanima, če je tisto kar je zraslo na orhideji steblo?
blacklove
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 09 avg 2007, 22:31

blacklove je napisal/-a:Mene pa zanima, če je tisto kar je zraslo na orhideji steblo?

Ja, res je steblo, katero vsebuje celo dva listka oziroma orhideja bo postala mamica. :lol:

Najprej sva se s prijateljico prestrašili, da je z orhidejo kaj narobe, vendar sedaj vidiva, da je tisti listek samo nekoliko ožgan od sonca in da si bo orhideja opomogla. Zaradi tega menim, da bi ji morda moja prijateljica vseeno pustila to steblo. Ali vi morda menite, da bi bilo bolje, da ga odreže?
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a blacklove » 10 avg 2007, 03:02

Saj vem da je neumno vprašanje, ampak resnično nisem bila prepričana. :oops:

Edini nasvet, ki vam ga lahko dam jaz je da je rezanje česarkoli na orhideji zadnji (reševalni) ukrep. Po mojih izkušnjah.

Jaz sem sicer že napisala kaj je moja orhideja že dala skozi, tako da si lahko preberete , mislim da je v temi phaleonopsis na 5 str. da ne bom vsega še enkrat pisala :)

Predvsem vam želim veliko sreče s tole orhidejo, mislim da bi moralo biti vse ok, čeprav mi še nobena orhideja ni bila ožgana od sonca.
Strokovnjaki vam bodo vedeli bolje svetovati kot jaz.

LP, Blacklove
blacklove
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 10 avg 2007, 09:11

Bravica Homo sapiens je nekaj drugega kot orhideja po imenu faleniopsis. Za forum o človeku, PC-jih in kameni dobi boš morala kam drugam.
Ampula se prehitro scedi v substrat, ki ne omogoča kapilarnega pretoka hranil zaradi prevelikih zračnih žepkov v lončku.
Ni dokaza, da ampula orhideji 'paše', ali pa nam kaj skrivaš Bravica.

Če je list v celoti ožgan od sonca, potem odpade, če je ožgan le toliko kot prikazuje slika, potem bo ostala le krasta, ki pa ne zgine. Rastlina bo normalno rasla naprej..

Faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a orhideja26 » 10 avg 2007, 11:46

Blacklove, najlepša hvala za spodbudne besede in lepe želje. Vaše prispevke sem prebrala in moram reči, da je ta vaša orhideja prava bojevnica. Vem, da so orhideje izredno trdožive in hvaležne za trud. Sama velikokrat kupim kakšno ubogo orhidejo v Baumaxu (katera bi zagotovo končala na smetišču) in jo lepo negujem. Do sedaj so mi bile še vse izredno hvaležne. Res je, da velikokrat potrebujejo nekoliko dalj časa, da pričnejo cveteti, vendar ko enkrat začnejo, so prave lepotice.

Nekaj časa nazaj sem dobila tudi eno revico, za katero niso pravilno skrbeli in bi jim skoraj umrla. Kolegica namreč nima žilice za delo z rožami in pri njej uspevajo le redke rožice. Za novo leto, pa je dobila v dar dve orhideji. Ena ji je žal kmalu po tistem umrla, drugo pa je vso ubogo prinesla k meni. Danes ima že veliko mladih listkov, zračnih koreninic in upam, da bo kmalu tudi zacvetela. Že kar pošteno sem radovedna, kakšne barve je njen cvet (kolegica namreč ni točno vedela). Vendar pomembno je, da orhideja raste.

Še enkrat vsem hvala za pomoč in nasvete!
orhideja26
Uporabnik
Uporabnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 26 gostov