Steblo

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Steblo

OdgovorNapisal/-a *pikica* » 16 nov 2006, 15:23

Moja orhideja je pognala pod stebli, na katerih so bili prej cvetovi nova stebla.. in sicer iz vseh treh stebel, ki jih ima so pod njimi (starimi stebli zdaj nova stebla, ki že poganjajo cvetove. Eno (staro) steblo nad tem novim se je posušilo vse do tega novega stebla in sem to tastaro steblo odrezala tam, kjer je zdaj novo.. malenkost nad novim.
Ostala sta še dva stebla, ki se pa še nista posušila in na njih ni več cvetov. Zanima me, če lahko zdaj ta dva stara stebla prav tako odrežem nad novima (kot sem tisto suho steblo) ali ju raje pustim? Že kr lep čas na teh dveh starih steblih ni bilo novih poganjkov. Ne vem ali pustim stebla ali ju lahko odrežem malce nad tema novima..

Hvala!

Pa upam da nisem preveč zakomplicirala s temi stebli :oops:
*pikica*
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a malena » 16 nov 2006, 15:49

Predvidevam, da imaš phalaenopsis?
Kar je še zeleno, NE reži! Režeš lahko šele, ko je popolnoma suho do prvega kolena.
malena
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a *pikica* » 16 nov 2006, 20:01

Ja phalaenopsis imam. In kaj naj zdaj nardim, ko mi je mati od fanta porezala ti odtali dve stebli do novih dveh? :evil: A si bo orhidejica opomogla? :( Upam, da mi je ni s tem zajebala zdaj.. prav žalostna sem..
*pikica*
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a metulj » 16 nov 2006, 21:25

Nič usodnega. Bo pač rastlina pognala nova cvetna stebla.
metulj
Guru
Guru

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a *pikica* » 16 nov 2006, 22:27

Saj pod tema starima, ki ju je odrezala sta že dva nova cvetna stebla s popki cvetov. Če bo vseeno lepo delala naprej in cvetela, potem sem potolažena. Nimam kaj preveč pojma o orhidejicah, ker nisem ravno expert.. Vem nekaj o zalivanju te vrste in gnojenju.. pač osnovne stvari, kaj več pa res ne. Zato ste mi tukaj v veliko pomoč- hvala.
*pikica*
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a breathe » 18 nov 2006, 14:58

Pozdravljeni,
da povem svojo zgodbo s stebli! Pred parimi meseci sem vas spraševala kaj narediti s steblom phala, ki se noče posušiti. Upoštevala sem nasvet in ga na vrhu malce priščipnila. Čez kakšen mesec je začel poganjati 2 novi stebli, zato sem 1/3 stebla odrezala. V eni izmed knjig sem prebrala da se določene vrste orhidej dajo razmnožiti tudi tako, da se odrezano steblo (odrezek z enim nepoškodovanim očesom) položi na mah.Vendar so bile pri tem omenjene druge vrste in ne phaleonopsisi. Poskusiti ni greh. Seveda sem ravnala zelo po kavbojsko. Vendar vam lahko povem da je uspelo :!: iz ocesa poganja nova rastlinica. Da se vrnem nazaj k prvotnemu steblu, tudi na njem poganja. Upam samo, da bo phal imel dovolj moči da bo cvetel.
Tako moj nasvet tistim, ki neposušena stebla odrežejo: ne jih zavreči probajte-nekaj časa traja, je pa zato kasneje toliko večje veselje če uspe :D

Lep dan
breathe
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: MB

OdgovorNapisal/-a malena » 18 nov 2006, 22:16

Breathe, lahko poslikaš?
malena
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a breathe » 22 nov 2006, 12:09

seveda lahko,sam bo treba pocakat kak teden da pridem domov 8)
upam samo da bo slo slikco pripet. nazadnje mi ni ratalo. :?
lep dan
breathe
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: MB

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov