spet vprasanje o phalu

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

spet vprasanje o phalu

OdgovorNapisal/-a Kitty » 20 sep 2005, 15:18

Eko spet jaz po dolgem času z vprašanjem o phalu. Moj prvi phal je cvetel od zgodnje spomladi (mogoče od februarja) do zdajle ves čas. Iz dveh zelo razvejanih stebel. S tem, da se je zadnje čase nekaj popkov posušilo, še preden so se odprli, nekaj spodnjih listov je odmrlo, še naprej in naprej pa zadeva dela nove vejice s popki, ki rasejo iz starega stebla. Zato sem ga zdaj premaknila na bolj hladno, še vedno zelo svetlo mesto v bajti, se mi že čisto smili, rada bi ga ustavila, da se ne bi izčrpal do smrti. Ima samo še 3 liste in še ti so malček nagubani. Zanima me: če odrežem steblo, čeprav se še ni posušilo, se bodo začeli obnavljati listi in se bo rastlina okrepila? Ali pa naj mu dam na novem, hladnejšem mestu samo mir in konec? Ali pa kaj drugega?

Kitty
Kitty
Expert
Expert

Kraj: Vrhnika

Re: spet vprasanje o phalu

OdgovorNapisal/-a romanah » 20 sep 2005, 16:09

Glede na to, da sem kupila tri take izčrpane phale sem naredila isti postopek

Enostavno sem odrezala steblo neposušeno, sedaj pa po dveh mescih dela nove poganjke in zračne korenine.

V tistem času, sem jih še presadila, sedaj pa čakamo.
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 20 sep 2005, 17:21

Kitty po mojem nobena korenina pri tvoji orhidejini več živa :( Tipičen znak tega je gubanje in odpadanje listov, ki jih ena ali dve korenine ne moreta več prehraniti in držati pokonci, drug znak pa je noro cvetenje, ki je le še zadnji krik te rastline, ki se želi razmnožiti preden oddide v večna lovišča.
Če boš rastlino takoj presadila, odstranila vse gnile korenine in substrat, odrezala cvetoče cvetno steblo, ti ostaja nekaj upanja, da rastlina preživi.

Pohiti :!:

LP, faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Kitty » 20 sep 2005, 19:00

faneblopsis je napisal/-a:Kitty po mojem nobena korenina pri tvoji orhidejini več živa :( Tipičen znak tega je gubanje in odpadanje listov, ki jih ena ali dve korenine ne moreta več prehraniti in držati pokonci, drug znak pa je noro cvetenje, ki je le še zadnji krik te rastline, ki se želi razmnožiti preden oddide v večna lovišča.
Če boš rastlino takoj presadila, odstranila vse gnile korenine in substrat,

Substrat je čisto svež, zalivan je phal zelo poredko - zakaj bi korenine gnile?
Aja, substrat je svež, ker je naš tamauček ponesreči žogo poslal do phala, pa se je zvrnil. In ko je bil že zunaj, sem ga pač še presadila. Pa tudi prejšnji substrat ni bil niti malo moker.

Kitty
Kitty
Expert
Expert

Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a romanah » 21 sep 2005, 08:04

Živjo!

Korenine poškodovane in gnile poreži in rastlino zalivaj in skropi po
listih.

Isto velja tudi za gnojenje
satini

http://satini.moj-album.com/