Se vrsto določi le glede na cvet?

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Se vrsto določi le glede na cvet?

OdgovorNapisal/-a Maja J. » 04 jun 2007, 16:22

Živjo vsem!

Od znanca, ki je cvetličar in potrebuje od orhidej le cvetove za poročne šopke, sem dobila orhidejo (pač obrezano; ima 4 široke, lepe liste in dve 15 cm dolgi stebli).
Zato me zanima, če lahko njeno vrsto določim še preden mi bo prej ali slej vzcvetela?
Drugače je to moja prva in sem že malo prebirala ta forum glede nege; upam, da delam prav, če jo dvakrat na teden zalijem z 2 dcl vode (tako, da odteče iz nje skozi lonček) - tako sem nekje prebrala. Ne upam pa si je presajat, bo v redu v prozornem lončku s substratom, ki ga je imela v cvetličarni? Svetlobo ima, vzhodna lega (edina možna). Gnojila jo bom pa kar s tistim gnojilom za kaktuse, ki je tudi za orhideje obenem (kot piše na embalaži). Aha in pa 3x tedensko pršenje, ne?

Hvala za kakršenkoli odgovor/nasvet!

Pozdravček, Maja
Maja J.
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a lunca » 04 jun 2007, 18:50

ja če pošlješ sliko bomo vedeli katera je. Sklepam pa da imaš phalaenopsis. Jaz jih zalivam 1krat na teden tako da čez njo zlijem 0.5l mlačne vode. Špricam pa vsak dan...oz. kadar se spomnem. Včasih tudi cel teden ne. Tisti lonček je najboljši. Ne sme biti na direktnem soncu. Presajati je ne rabiš oz. presaditi jo je treba ko je lonček že poln korenin oz. da ti lonček že kar poči :D ker bolj ko je poln lonček bolj ji je všeč.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a Maja J. » 04 jun 2007, 22:10

Aha, hvala.
Bom poslala sliko takoj, ko bom lahko.
V čem pa je razlika med phalaenopsis in orhidejo? Danes sem pri teti videla dve "orhideji", ena bela je imela zraven zataknjen listek, kjer je pisalo phalaenopsis, druga, ista, le z vijoličnimi cvetovi pa je bila poimenovana orchidee. Sem mislila, da so to vse orhideje ... :roll:
Maja J.
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lunca » 04 jun 2007, 22:52

orhideja je vrsta rastlin. Potem pa se deli na phalaenopsise, cimbidiume, vande,....
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a Connie » 04 jun 2007, 23:04

Orhideje tvorijo eno najbolj obsežnih "družin" cvetočih rastlin na Zemlji. In ta omenjena družina naj bi vsebovala ca. 750 rodov in 27.000 vrst.
Phalaenopsis - to pa je eden od rodov orhidej.
npr. družina: orhideje, rod: Phalaenopsis, vrsta: Phalaenopsis bellina
Rodovi orhidej: Dendrobium, Cymbidium, Phalaenopsis, Phragmipedium, Paphiopedilum, Angraecum, Pleione, ...
Uporabniški avatar
Connie
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a Maja J. » 08 jun 2007, 14:28

Tako, pošiljam sliko. Ve kdo, katere vrste je?
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Maja J.
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a felidae » 08 jun 2007, 14:38

To je Phalaenopsis. Za njih je znacilna taksna oblika listov. Katera vrsta Phalaenopsis-a je bos pa lahko dolocila na podlagi cvetov.
felidae
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 37 gostov