"Reševanje" orhideje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

"Reševanje" orhideje

OdgovorNapisal/-a ursika » 17 dec 2008, 21:34

Mi lahko malo razložite kako rešujete orhidejo, ki jo kupite na znižanju in je v bogem stanju? Nedavno sem kupila eno tako. Niti ni v tak bogem stanju. Imela je samo še en posušen cvet-toliko da vem kakšne barve so. Listi so ok, korenine tudi.
Kako naj torej poskrbim zanjo? Ali naj jo presadim?
ursika
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Paph » 17 dec 2008, 22:21

Najprej se boš morala odločit, v kakšnem stanju je tvoja orhideja, ampak če praviš, da so listi ok in da so prav takšne tudi korenine, potem bi rekla da imaš orhidejo v odlični kondiciji in da tu ni kaj reševati. To, da je imela en posušen cvet še ne pomeni slabega stanja, pač pa pomeni, da je v fazi, ko je odcvetela, kar je čisto normalno.
Jaz jo presadim, ko se začne lubje drobiti oz. razpadati ali ko je lonček že poln korenin in potrebuje večjega. Boš morala sama presoditi, če rabi tvoja nova oskrbovanka presajanje.
Paph
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Cleia » 18 dec 2008, 00:26

Za začetek ti svetujem, da ko kupuješ invalidne orhideje pogledaš, da ima vsaj tir korenine v redu. Če jih ima, pa liste tudi, praviš, potem jo samo presadi v nov substrat, ki naj bo bolj zračen. Po presaditvi zalij in potem krog teče naprej ter zanjo skrbi kot za ostale pripadnike vrste, ki si jo kupila.

Tako jaz delam, pa sem dobila tudi že orhidejo brez substrata, s tremi koreninami in s suhimi ter zgubanimi listi, zdaj mi pa poganja novo cvetno steblo in je zelooo velika. :wink:

8) Cleia
Lepe pozdrave iz trenutno sončne moje bajte 8)
Uporabniški avatar
Cleia
Expert
Expert

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a ursika » 18 dec 2008, 08:56

Orhideja je po mojem laičnem mnenju v zelo dobrem stanju, sploh nima gnilih korenin, ima celo na videz zelo lepe korenine, listi so pa tudi čvrsti, tudi poškodovana ni. Kupila sem jo za -50%.
Če moram uvest kakšne posebne ukrepe, me je zanimalo predvsem zato, ker si želim, da bi spet cvetela enkrat.
Cvetno stebelce se ji še ni začelo sušiti, zato ga pustim pri miru, mogoče pa še požene kak popek.
ursika
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a fresia » 18 dec 2008, 12:33

Priporočam, da pustiš cvetno steblo, da se posuši in ga šele potem odrežeš.
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ursika » 19 dec 2008, 12:24

Bom pustila stebelce. Kdaj približno pa bi lahko ponovno zacvetela oz. kakšne izkušnje imate s poganjanjem novih stebelc...
ursika
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a sandica » 19 dec 2008, 21:14

To je spet odvisno od vsake orhideje.
Ko odcveti ima fazo mirovanja. Lahko ti prav kmalu požene,lahko pa tudi dolgo mine preden bo spet.

Sama imam doma phale, ki mi že 3 leta niso nič cveteli, pa čeprav listi in korenine normalno rastejo.
Imam pa tudi par takih primerkov,ki mi stalno cvetijo... :D
Trije phali mi namreč letos cvetijo že tretjič. Vsak pa ima tudi po dva keikija. :lol:

Lp
sandica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Paph » 19 dec 2008, 22:22

Malo poglej po forumu, je bilo že kar nekaj napisanega, tudi tukaj boš našla odgovor:

http://www.rastline.com/viewtopic.php?t ... &start=105
Paph
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Cleia » 21 dec 2008, 03:10

Po mojih izkušnjah počakaj dva meseca, da ti rastlina požene nekaj novih korenin in list, potem pa jo postavi na hladneje in je skoraj gotovo, da ti požene cvetno steblo, če se pa to steblo, ki ga ima zdaj ne bo posušilo, ti bo pa z novim verjetno tudi ta pognal kako vejico s popki. :wink:

8) Cleia
Lepe pozdrave iz trenutno sončne moje bajte 8)
Uporabniški avatar
Cleia
Expert
Expert

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a ursika » 12 jan 2009, 22:57

Pred kakšnimi 3tedni sem pred kanto za smeti rešila taščino orhidejo.

Zelo mi je žal, da nisem slikala v kašnem stanju je bila revica(orhideja mislim :wink: ). Ko sem jo potegnila iz z vodo prepojene kepe šotnega mahu sem z le-tem odstranila tudi skoraj vse korenine, ker so kar same odpadle, tako gnile so že bile. V bistvu so že čisto razpadle. Ker je bila tašča prepričana, da orhideja super uspeva, je žal nisem mogla rešit prej. Njeno prepričanje pa je izviralo iz tega, ker je orhideja poganjala dodatne popke in vejice iz stebla( mislim, da je bil to zadnji krik življenja pred smrtjo...). No ker so se še ti popki posušili in odpadli, listi pa so se že skoraj posušili, mi je končno uspelo dobit orhidejo.

Danes nisem mogla verjet svojim očem, ko sem malo pokukala med lubje in zagledala nove male koreninice, tudi listi so že dobili malo(res malo)barve in čeprav rastlina še zmeraj izgleda zares slabo, je veselje ob majhnem izboljšanju veeeeliko.

Sploh ne morem verjet, da še obstaja upanje zanjo, saj je imela, ko sem jo presadila, samo približno 2cm dogo korenino-edino, ki je ostala živa. Skoraj sem jo že proglasila za mrtvo. :shock:

Orhideje so res neverjetne.
ursika
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Cintika » 12 jan 2009, 23:43

Včasih je treba kakšno rožico samo "rešiti", da lahko potem ponovno zaživi, raste in cveti.... :D

Z veseljem prebiram uspehe, ki jih imate z rastlinicami, pa naj bodo to orhideje ali katere druge... :wink:

Veliko uspeha pri gojenju vsem.......

In veliko "rešenih" rastlin
Cintika
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Okolica Celja

OdgovorNapisal/-a dkivi » 13 jan 2009, 03:21

tudi jaz trenutno ''obujam'' od mrtvih odpisanega mini marka,ki sem ga zastonj dobil v cvetličarni,je pa ravno obratno,popolnoma presušen,vse korenine mrtve in listi tudi precej zgubani in mehki pa kljub temu še dokaj lepe zelene barve,sedaj ga 1x na dan rahlo popršim po listih,zalivati ga mislim da ne bi imelo smisla,bomo videli kako bo 8)
dkivi
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Cintika » 13 jan 2009, 11:16

Držimo pesti!!!!! :D
Cintika
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Okolica Celja

OdgovorNapisal/-a Paph » 13 jan 2009, 12:48

Mislim da z rosenjem 1x dnevno ne bo želenih učinkov, razen če nimaš zelo visoke zračne vlage.
Jaz bi rosila bolj pogosto in pazila, da rozeta ostane suha. Skušaj dvigniti vlago kolikor se le da.
Kje pa jo imaš - stanovanje, orhidarij?
Paph
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a dkivi » 13 jan 2009, 15:03

zimproviziral sem majhen orhidarij iz 15 litrskega akvarija,na dnu imam 3-4cm debelo plast namočenega spagnuma mini mark pa sem postavil na ogrodje narejeno iz lesenih paličic,tako da je v ''luftu''.akvarij je pokrit,samo na dve koncih so koti pokrova odrezani,tako da zrak vseeno kroži
dkivi
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a girly » 16 jan 2009, 21:27

jaz imam tudi eno vprašanje. orhideja mi ne cveti že eno leto, zadnje čase pa opažam da so listi pri orhideji zelo izsušeni in nagubani... čeprav orhidejo redno namakam (na 14 dni, jo pustim čez noč v lončku z vodo - a je to preveč / premal? ), in škropim z vodo, zdej ko je zaradi ogrevanja tudi bolj suh zrak. je pa phal, če je slučajno tudi to pomembno.

prosim za kak nasvet (glede cvetenja vem da jo moram prestavit v bolj hladen prostor, ampak edini prostor v hiši ki je hladnejši, ima 10 stopinj manj - a bo to prevelik šok za orhidejo, al jo lahko postavim na tak ˇ"mraz")

hvala za odgovor, LP
girly
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a dkivi » 17 jan 2009, 01:57

čez noč je absolutno preveč,po vsej verjetnosti si jo utopila in so začele korenine gniti,zato se ti zdaj suši,sedaj ko je centralna bi bilo bolje 1x na teden za 15-20 minut,jaz jih ne prestavljam v hladnejši prostor in mi konstantno cvetijo,slednje velja še najbolj za cimbidije in nekatere druge vrste
prvo kar lahko storiš je to,da jo presadiš v svež in suh substrat (hrastovo lubje),porežeš vse odmrle korenine,potem pa jo nekajkrat na dan popršiš,najbolje z destilirano vodo,da se na listih ne nabira vodni kamen,pazi da se voda ne nabira v srčku
dkivi
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a girly » 17 jan 2009, 09:16

korenine so bile res kar fajn gnile, ampak te sem odstranila že kake 2 meseca nazaj, tako da sem o presadila v nek substrat ki so ga prodajali v Šparu prav za orhideje. nism pa vedla da jih lahko večkrat na dan pršim, bom probala pa povem če je kej bolje.

lp
girly
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a tamika » 17 jan 2009, 10:36

dkivi je napisal/-a: hrastovo lubje

Ne bo držalo! Borovo, prosim!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru