"Reševanje" orhideje

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a fresia » 20 jan 2009, 14:35

Hmmm,... Za strovnjake orhidej prosim za veliko pomoč. Na prelepem phal., ki cveti vijolično, so popki, ki bi se mogli razcvetet, enostavno popadali. Kr na jok mi gre. Ostale, ki so poleg na veliko cvetijo,... Vse dobijo isto količino vode, so ob okno, temp. je idealna,... Sicer ima še dva stebla z popki, vendar me skrbi,... :( To steblo je imelo preko 20 popkov, sedaj pa tako... :roll:
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a sasok » 20 jan 2009, 15:49

fresia je napisal/-a:Hmmm,... Za strovnjake orhidej prosim za veliko pomoč. Na prelepem phal., ki cveti vijolično, so popki, ki bi se mogli razcvetet, enostavno popadali. Kr na jok mi gre. Ostale, ki so poleg na veliko cvetijo,... Vse dobijo isto količino vode, so ob okno, temp. je idealna,... Sicer ima še dva stebla z popki, vendar me skrbi,... :( To steblo je imelo preko 20 popkov, sedaj pa tako... :roll:

Prehladija je nisi ne?
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a fresia » 20 jan 2009, 16:14

Prehladija je nisi ne?[/quote]

Ne, ker tam ne odpiram oken pozimi, niti ne pride mraz do nje. Ostale normalno cvetijo, so zdrave in vse. Pa ta je tudi zdrava, le da so z enega stebla vsi popki odpadli :(
Presadim jih pa šele takrat, ko odcvetijo,...
fresia
Guru
Guru

help

OdgovorNapisal/-a bajabina » 24 feb 2009, 16:40

Pozdravljeni!

Sem popolnoma nova na forumu pa tudi kar se tiče orhidej, pa bi vas prosila za kakšen nasvet :)
Namreč, par mesecev nazaj sem dobila v dar orhidejo, ki pa je odcvetela...približno dva ali tri tedne nazaj pa se je začelo sušiti steblo..Listi pa so lepi, močni in zdravi... Zanima me, kako naj stvar rešim..oziroma..morm počakati (kot sem prebrala) ali kako?
Zalivam jo vseeno enkrat tedensko.. Verjetno bi bilo lažje, če bi videli fotografijo, vendar moram prej pogruntat kako se jo da na ta forum :oops:

Najlepša hvala za kakršnkoli nasvet :D
bajabina
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: help

OdgovorNapisal/-a dkivi » 25 feb 2009, 07:10

bajabina je napisal/-a:Pozdravljeni!

Sem popolnoma nova na forumu pa tudi kar se tiče orhidej, pa bi vas prosila za kakšen nasvet :)
Namreč, par mesecev nazaj sem dobila v dar orhidejo, ki pa je odcvetela...približno dva ali tri tedne nazaj pa se je začelo sušiti steblo..Listi pa so lepi, močni in zdravi... Zanima me, kako naj stvar rešim..oziroma..morm počakati (kot sem prebrala) ali kako?
Zalivam jo vseeno enkrat tedensko.. Verjetno bi bilo lažje, če bi videli fotografijo, vendar moram prej pogruntat kako se jo da na ta forum :oops:

Najlepša hvala za kakršnkoli nasvet :D
kot prvo vedno povej katero vrsto imaš :wink: ,predvidevam da imaš phala,počakaj da se cvetni peclji popolnoma posušijo in jih potem odreži
sliko naložiš na katero od strani za shranjevanje datotek ali slik,nato pa skopiraš URL v post,ga označiš in klikneš na ikonco img nad postom
jaz osebno uporabljam mojefotke.si,ker imaš že tam funkcijo objavi in ni potrebno posebej označiti linka z img ikonco
dkivi
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bajabina » 25 feb 2009, 14:08

Živjo,

Da, phala je. Evo, pripenjam fotko...mam tri.. sam drugih dveh mi enostavno noče uploudat...error :( Takoj, ko mi rata..pošljem.

BB koda
[url=http://www.mojefotke.si/photo/index/id/16992]
Slika
[/url]
bajabina
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a dkivi » 25 feb 2009, 20:36

mirne duše lahko odrežeš peclja,ker sta suha
btw kopiraj samo srednjo vrstico od BB kode,brez tistega url na začetku in na koncu kode
error ti pa mogoče javlja ker je slika mogoče premajhna ali pa nisi izpolnila vseh opisov,ponavadi ti napiše kaj je narobe.
dkivi
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a bajabina » 26 feb 2009, 10:22

Hvala za nasvet!
No, ratalo.. zgleda, da so ble premajhne..
Praviš, naj odrežem ta dva peclja? Ju odrežem tik pri steblu ali kako?Samo... mene skrbi, ker je celo steblo že skoraj suho.

Hvala

pozdravčk

Slika
:?

Slika
bajabina
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a _katka_ » 26 feb 2009, 10:30

Nima te kaj skrbeti. Ko cvetovi odcetijo, se cvetno steblo posuši. To je čisto normalno. Včasih iz njega sicer še kaj požene, ampak ni nič narobe, če se posuši. Važno, da so listi in korenine v dobri kondiciji, potem ti bo zagotovo s časom pognal novo cvetno steblo in ponovno cvetel.
_katka_
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Vipavska dolina

OdgovorNapisal/-a wix » 23 mar 2009, 21:48

Temu revežu sem danes dal nov substrat. Bil je skorajda utopljen... najprej sem odstranil gnile korenine in ga malo pustil zunaj, nato pa ga dal v substrat sestavljen tako kot je spodaj opisano. Lonček sem postavil na plinobeton, ki je potopljen v vodo, da dosežem maksimalno vlažnost okoli orhideje. Prosil bi, če lahko kdo identificira "fleke" na listu, če je kaj resnega in za kakšen nasvet kako ga "postaviti na noge" bi tudi prosil. Tudi kritika je zelo zaželjena.

Slika

Slika

60% takega lubja:
Slika

30% substrata za orhideje:
Slika

in 10% glinoporja (nekaj sem ga še na koncu natresel na vrh):
Slika
wix
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a ipocic » 24 mar 2009, 15:13

Dober dan,ne vidi se 100 % dobro vendar po barvi in obliki sodeče so kapljice vodnega kamna.Jaz uporabljam postano vodo in v njo dam malo oglja in 2 kaplji plave tekočine za ribe ki veže nase vodni kamen in odvečne minerali.Tudi jaz sem pred kratkim rešil orhideji in sta ok.Veliko sreče ti želim :D .
ipocic
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: m. sobota

OdgovorNapisal/-a wix » 24 mar 2009, 20:12

V bistvu so bolj razjede.
wix
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kamnik

Prejšnja

Vrni se na Orhideje