Razmnoževanje orhidej

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Razmnoževanje orhidej

OdgovorNapisal/-a fresia » 22 jan 2009, 11:52

Zanima me, če je že kdo razmnoževal orhideje tako kot piše v knjigi Tomaža Jevšnika, z opraševanjem in potem dobimo seme? Ali sejančki uspejo?
Razmnoževanje pa gre tako (povzeto po knjigi: Orhideje Gojenje tropskih orhidej; Tomaž Jevšnik):
- z ošiljenim predmetom (svinčnik npr.) odstranimo ponije, ki imajo na spodnji strani lepljiv jeziček
- iz ponijev, nežno odstranimo prašnično kapico in jih namestimo na svetlečo, lepljivo brazdo
- poniji se morajo s čimvečjo površino prilepiti na brazdo, da je oprašitev uspešna
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Smarnica » 22 jan 2009, 12:02

čao!

jaz sem mojo orhidejo že oprašila pred dvema mesecema na tak način, tako da bom še nekaj časa rabila da pridem do semena, je pa že plodnica lepa dolga in odebeljena. z samo setvijo pa nimam izkušenj, bom tudi sama morala probati, in upam da bo ratalo

Lp
Najlepše je takrat ko dišijo šmarnice;)

http://smarnica.moj-album.com/
Smarnica
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a fresia » 22 jan 2009, 12:07

Tak dolgo to traja :D Cjeej. Umap, da poročaš naprej,... :) 8)
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Paph » 22 jan 2009, 12:21

Dragi moji,
predlagam, da pozabita.
Poleg znanja, ki nam ga tu v večini manjka za te stvari, so potrebni še čisto pravi pogoji (ne približno pravi), sterilno okolje in oprema. Malo manj kot laboratorijska.
Paph
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a fresia » 22 jan 2009, 12:24

Torej ideja zavrjena :( Bolje kupit, kot se bavit s tem torej :shock:
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a greeny » 22 jan 2009, 18:30

Verjamem, da je oprašitev lahko uspešna, pa tudi dozorevanje plodu. Mislim tudi, da je že za to vredno poskusiti (če te pač firbec matra), da vidiš, kako to izgleda (pa se mogoče še považiš pred znanci, da ti je pa orhideja proizvedla seme :D ). Glavni problem pa je ta, da je za kalitev semena (ki je izredno :!: majhno in zelo številčno v plodu) nujno potrebna gliva, ki kalčku dovaja (posreduje) hranilne snovi, da ta sploh lahko raste. Tako da če bi prišla do te glive, bi pa spet bili potrebni res izjemno kontrolirani pogoji (predvidevam, da so res striktne zahteve po vlagi, temperaturi, pa mogoče še po čem). Ravno zaradi tega tudi profesionalni gojitelji razmnožujejo orhideje s tkivno kulturo in ne semeni.
No, da pa mogoče vlijem kaj upanja: če denar, čas in volja nista problem, bi pa lahko fresia kontaktirala koga (tudi v ocean orchids bi najbrž pomagali), da bi ti priskrbeli vse možne informacije, pa bi se matrala s tem. Semen bi imela preko zadosti (sem namreč nekje prebral, da nekatere orhideje proizvedejo miljone semen :shock: ).

P.S. To je moj najdaljši ˝post˝ v karieri :)

LP
Verde, que te quiero verde
Uporabniški avatar
greeny
Guru
Guru

Kraj: MS-LJ

OdgovorNapisal/-a nik » 22 jan 2009, 20:26

kot je že greeny rekel se orhideje trenutno razmnožuje z mikropropagacijo in to na dva načina seksualno in aseksualno.

aseksualno razmnoževanje prinese klone torej osebke ki so identični matični rastlini. Tukaj gre za spodbujanje rasti delov rastline(rastni vršički, deli listov stebel...) z medijem ki ima dodane rastne hormone.

seksualno je pa dejansko kaljenje semen z to razliko da posebej pripravljen medij opravlja vlogo ki jo v naravi opravljajo glive. Pri tej metodi dobimo genetsko raznolike osebke.

obe metodi se da opravljati tudi doma z tem da je potrebno poskrbeti za sterilne pogoje in določene potrebščine(recimo potrebne kemikalije), če koga zanima naj malo googla je precej materiala o tej tematiki.

z mikropropagacijo sem se šele predkratkim začel ukvarjati tako da upam da nisem kakšnega kozla ustrelu :wink:
nik
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a trajnice » 28 jan 2009, 21:11

Nik, boš kaj poročal o mikropropagaciji orhidej?

Vse nas bodo zelo zanimale Tvoje izkušnje.

Jožica
trajnice
Expert
Expert

Kraj: Vitovlje

OdgovorNapisal/-a nik » 29 jan 2009, 13:20

hmm začel bom z afriško violico in če bo to uspešno nadaljeva z drugimi rastlinami(orhideje, lesnate rastline...) za orhideje je malce drugače in bolj napredno js pa mislim začeti popolnoma pri osnovah. Edina ovira pri poizkušanju različnih rastlin je nakup kemikalij ker se neda uporabljati istih rastnih hormonov za različne rastline(no vsak ma določene rastline na katere deluje.)

bom pa poročal o dogajanju ja.
nik
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a trajnice » 29 jan 2009, 13:33

Lepo, Nik. mislim, da bo marsikoga zanimalo, kako potekajo poizkusi.

Jožica
trajnice
Expert
Expert

Kraj: Vitovlje

OdgovorNapisal/-a frenky » 29 jan 2009, 14:08

Oj,

gojišče lahko naročiš pri podjetju mikro+polo.

Več gojišča kupiš cenejše je. (embalaža 1,10,30 L)
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a fresia » 29 jan 2009, 14:16

Frenky,... Že raste :D Fuuuullll hvala :D
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Paph » 31 jan 2009, 20:45

Za vse tiste, ki vas zanima razmnoževanje orhidej - morda najdete na tej strani kaj koristnega:

http://www.rv-orchidworks.com/orchidtal ... -5-10.html

http://www.rv-orchidworks.com/orchidtal ... technique/

lpp
Paph
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Smarnica » 05 feb 2009, 14:34

Vsak, ki ima veselje do ene stvari jo proba... tudi jaz sem že probala razmnoževat rastline z mikropropagacijo (zelenjadnice v MS medijih) in mi je ratalo brez okužb v popolnoma steriliziranem okolju, sedaj bom pa probala tudi orhideje vendar ne v teh gojiščih. vem da seme od orhodej izgleda kot fin pesek ali kot prah in ga bo težko razmnožiti, vendar z voljo in znanjem se vse da in upam da mi kdo me bo spet napisal ne tega probat, škoda časa,...

Lp
Najlepše je takrat ko dišijo šmarnice;)

http://smarnica.moj-album.com/
Smarnica
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a fotografka » 04 mar 2009, 02:20

Doma že imam nekaj let orhidejo bele barve (mislim da je phenelopsis), ki pa je že kar malo čudežna.
Iz stebla, kjer so bili nekoč cvetovi sta mi zrasli že dve novi rastlini (ena od teh že prvič cveti), zdaj pa poganja že tretja.

Je kdo že imel kaj takšnega?
Mogoče še to, nikakršnih substratov, kemikalij ali česa ne dodajam.
fotografka
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Štajerska

OdgovorNapisal/-a ficko » 04 mar 2009, 09:12

Jaz sem tudi hotel razmnožti eno od naših orhidej in sem lapo naredil postopek potem pa čakal, čekal, čakal...pa sem si mislil da mi ni uspelo ker dolgo ni bilo nič in sedaj čez kake pol leta opazim da se je začeo delati tisto v čemr je seme (trenutno se ne spominm) no in zdaj čakam kaj bo. S tem sem hotel povedati samo da ne obupat, ker lahko traja zelo dolgo.
Rastline so zakon!
ficko
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: okolica Grosuplja

OdgovorNapisal/-a dkivi » 04 mar 2009, 14:29

fotografka je napisal/-a:Doma že imam nekaj let orhidejo bele barve (mislim da je phenelopsis), ki pa je že kar malo čudežna.
Iz stebla, kjer so bili nekoč cvetovi sta mi zrasli že dve novi rastlini (ena od teh že prvič cveti), zdaj pa poganja že tretja.

Je kdo že imel kaj takšnega?
Mogoče še to, nikakršnih substratov, kemikalij ali česa ne dodajam.
poganja ti keikije-tako se reče mladim poganjkom orhidej,nič nenavadnega..pri meni je eden od keikijev pognal cvetni pecelj že po 8-9 mesecih,še ko je bil na matični rastlini,ko sem opazil sem seveda takoj odrezal in ga presadil v svoj lonček,saj je bil že prej sposoben samostojno ''živeti'' ker je imel že 4 korenine :)
dkivi
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a orhy » 04 mar 2009, 17:38

Mene pa zanima, ali so orhideje občutljive na prepih.
Hvala!
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ipocic » 04 mar 2009, 18:12

Halo, orhideje so zelo občutljive na prepih. :evil: Zaradi prepiha listi opadnejo in cveti odpadejo in cela rastlina grefuč.Jaz sem pravkar dobil dve od prijateljice, saj jih je zašuštrala s tem prepihom.No se že obnavljata ampak vseeno je to kot zamrzlina pri nas. :o
ipocic
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: m. sobota

OdgovorNapisal/-a tamika » 04 mar 2009, 18:46

Občutljive so na hladen prepih.
Medtem ko je kroženje zraka okoli orhidej priporočeno, če ne celo nujno za zdravje rastlin.
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

Slike: 1

Naslednja

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten