razmnoževanje orhidej drugače

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

razmnoževanje orhidej drugače

OdgovorNapisal/-a Marsumioon » 19 avg 2005, 08:30

Ojla !!

Mene pa zanima če ima kdo kakšne izkušnje iz razmnoževanja orhidej iz kolenc na steblu (kolenčasto razmnoževanje). Tako da odrežeš steblo z ostrim nožem (6cm dolgi kosi s kolencem na sredini) in daš v lonček, lonček pokriješ z prozorno folijo in potem naj bi zrasla orhideja

Postopek in slikce so objavljeni na

www.orchideenvermehrung.at

LPM
Bye
Marsumioon

OdgovorNapisal/-a frenky » 19 avg 2005, 11:54

Je možno samo men odžene približno 2 cm nato pa splesni.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marsumioon » 19 avg 2005, 12:48

Potem bom pa poskusil. Verjetno bodo boljši rezlutati kot pri sejanju ko sem vzgojil SAMO plesen

Eksperimentiramo pač :lol:
Bomo vidli kaj bo ratalo :shock:

LPM
Bye
Marsumioon

OdgovorNapisal/-a faneblopsis » 22 avg 2005, 18:21

Meni je do sedaj vedno uspelo na ta način vzgojiti mlade rastline dendrobijev tip nobile. Ko stebla narežem na koščke (bistveno je da kolenca iz katerih pričakuješ rastlinice še niso nikdar cvetela :!: ) jih za 5 minut potopim v sistemični fungicid PROPLANT, ki se odlično obnese. Ni fitotoksičen in deluje dolgotrajno. Koščke vodoravno položim v šotni mah in jih pokrijem s prozorno vrečko. Temperatura nad 25 0celzija..

čez 2 do 4 mesece imate rezultat 8) . Ob ponovnih znakih plesni zalijte z raztopino omenjenega fungicida.

Če želite veliko mladih rastlin teh dendrobijev in se vam ni težko odpovedati cvetovom, svetujem da dobro raščeno rastlino jeseni namesto na hladno postavite nazaj na toplo in svetlo mesto in vsi zreli stebelni brsti se bodo modificirali v odganjke - keiki-je.
Če deluje pri meni, bo tudi pri vas (poudarjam da gre samo za dendrobije tip nobile - z ostalimi rodovi nimam podrobnejših izkušenj pri tovrstnem razmnoževanju)

faneblopsis
faneblopsis
Poznavalec
Poznavalec

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 26 gostov