rahle težave pri cvetenju phala

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

rahle težave pri cvetenju phala

OdgovorNapisal/-a lovro » 19 jan 2009, 12:21

Okej. Imam težavo. Phal je pognal lepo razvejano cvetno steblo, na katerem je okrog dvajset popkov. Prva dva cvetova sta se ravno včeraj začela odpirati. Do sem je še vse super. Opazil sem, da tretji popek ne raste po pričakovanjih in danes zjutraj je postal rumenkast, tako da bo po vsej verjetnosti odšel na večna lovišča.
Kot ostale orhideje ga namakam enkrat na 14 dni. Je v času cvetenja potrebno bolj pogosto zalivat? Tega nisem zasledil. Imam ga v dnevni sobi, kurimo pa ne tako močno, da bi bil čisto preveč suh zrak. Bi bilo vseeno bolje, če bi vsak dan malo popršil liste in korenine.
Temperatura ne bi smela bit problem, ker je dokaj konstantno okrog 20, čez noč pa okrog 18 in tudi ni na okenski polici, kjer se bolj čutijo temperaturne razlike.
Prosim svetujte mi, da ne bo na koncu od 20 potencialnih cvetov samo tu in tam kakšen.
Šele ko cveti vidiš, kako je v resnici ranljiva.
lovro
Strokovnjak
Strokovnjak

Slike: 1
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a kluni » 19 jan 2009, 16:29

Kolikor vem, je potrebno v času cvetenja vseeno nekoliko okrepiti zalivanje. Rastlina s cvetovi ima večje potrebe kot pa brez njih.
Sicer je tudi meni eden od phalov odvrgel nekaj popkov, čeprav je drugače sijajna rastlina. Obenem je tudi edini, ki je to naredil, čeprav imajo nekateri drugi več cvetov in za vse skrbim enako. Sam jih zalivam vsak teden, je pa res, da je zračna tmperatura višja kot pri tebi, t.j. dnevna temeratura se povzpne včasih preko 24 stopinj, nočna pa ne pade pod 21,5.
kluni
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a tamika » 19 jan 2009, 17:48

Ne spreminjaj ničesar. zalivaj kot običajno, ne spreminjaj pozicije ... vse naj ostane tako kot je!
Uporabniški avatar
tamika
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lovro » 21 jan 2009, 11:05

Hvala. Ne bom ničesar spreminjal. Zaenkrat je samo en popek šel po gobe. Trkam.
lovro
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov