Pseudobulba

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Pseudobulba

OdgovorNapisal/-a *pikica* » 16 nov 2006, 15:14

Pozdravljeni.

Mene zanima, kaj naj naredim.. v Bauhaus-u sem namreč kupila Orhidejo Mix.. drugega na njej ni pisalo in ta pseudobulba je bila lepo napeta in gladka, vendar je po 3 dnevih ko sem imela orhidejo doma pseudobulba postala zgrbančena, nagubana. Kaj je vzrok za to? Listi so lepi, cvetovi tudi in imajo močan vonj.. razen čist ob zemlji so malenkost rumenkasti nekateri listki. Je pa ona orhideja ki ima iz cveta 5 na špic listkov in 'brado'.
Imam jo na prostoru, kjer je veliko svetlobe in ni direktnega sonca, temperatura je okrog 20 stopinj maybe malenkost manj, več.. zalivam jo na 13 dni-vsak 13.dan... škropim jo na 1x na mesec.. zdaj je še nisem, ker jo imam komaj 4 tedne. Gnojilo je dobila ko je prišla domov, drugač pa jih gnojim 1x na mesec.

Hvala za pomoč.
*pikica*
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a malena » 16 nov 2006, 15:47

Zgrbančenost pseudobulb je znak pomanjkanja vlage. Zalivaj enkrat tedensko. Škropljenje enkrat mesečno (če misliš z vodo) je absolutno premalo. Jaz škropim nekjakrat dnevno. Orhideje so tropske rastline in potrebujejo veliko vlage v zraku, s škropljenjem jo trenutno dvignemo, če nimamo kakih drugih priprav za vlaženje zraka.
malena
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a *pikica* » 16 nov 2006, 19:57

Hvala za pomoč. Nisem vedela, da jo moram toliko škropiti. Druge orhideje ki jih imam, namreč škropim ravno 1x na mesec, pa mi vse dobro uspevajo. Je pa res da jih kar zalijem vsakih 14 dni, tako da je v bistvu zemlja premočena, ko voda odteče jih dam nazaj v lonček in tako je zemlja v bistvu 14 dni mokra.
Bom probala s to novo vrsto rešiti tako, kot si mi svetovala- hvala. Bom javila, kako mi uspeva. upam, da mi jo bo uspelo lepo rešiti.
*pikica*
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a *pikica* » 24 nov 2006, 20:38

No, pa že lahko poročam, da se je ena pseudobulba lepo vrnila v prvotno stanje in je sedaj spet napeta. In naj kdo reče, da voda ne pomaga proti gubicam :roll:
*pikica*
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Orhideje

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov