Pršenje!

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

Pršenje!

OdgovorNapisal/-a špelč » 07 feb 2005, 15:25

Zanima me, kako je s pršenjem Phalaenopsisa? Namreč vklopila sem si storitev Zalivalček in po njihovem mnenju bi bilo čisto dovolj, če svojo rastlinco pršim 1x na mesec. Meni se to sploh ne zdi realno, ker če bi jo zalivala tako kot svetujejo, enkrat na dva tedna in pršila enkrat na mesec, bi se mi verjetno kar posušila. Dejstvo je namreč, da v tem letnem času skoraj vsi ogrevamo stanovanja s centralno kurjavo, kar posledično pomeni izredno suh zrak, torej so navodila Zalivalčka skregana z logiko Phalaenopsisov, ki imajo radi vlago. Kakšno je torej vaše mnenje oz. nasvet glede pršenja? Sama ga pršim vsaj enkrat na dan in vsa tekočina neverjetno hitro izpari.
Lep pozdrav :P
špelč
Uporabnik
Uporabnik

Re: Pršenje!

OdgovorNapisal/-a Kitty » 08 feb 2005, 10:52

špelč je napisal/-a:Zanima me, kako je s pršenjem Phalaenopsisa? ... Kakšno je torej vaše mnenje oz. nasvet glede pršenja? Sama ga pršim vsaj enkrat na dan in vsa tekočina neverjetno hitro izpari.
Lep pozdrav :P

Jaz sem sicer daleč od strokovnjaka za orhideje, ampak phal imam od poletja. Najprej je čudovito cvetel, potem smo začeli kuriti in sem ga skoraj izgubila, po tukajšnjih nasvetih sem ga začela pršiti enkrat ali pa celo dvakrat na dan, ko se mi zdi, da bi mu ustrezalo, in od takrat spet zelo lepo cveti.
Zalijem ga pa res redko.

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert

Kraj: Vrhnika

OdgovorNapisal/-a frenky » 08 feb 2005, 12:08

Imate pa res velik časa.?
Sam jih ne pršim, mal megle naredi »foger«.(za okoli 40 min se poveča vlažnost približno za 30%). mam pa orhideje pod steklom.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kitty » 08 feb 2005, 12:31

frenky je napisal/-a:Imate pa res velik časa.?

Ne da bi se hotela opravičevati, ampak delam doma. Če hočem iz pisarne skozi dnevno sobo v kuhinjo, moram nujno mimo rož. Če se za trenutek ustavim ob njih, laže delam naprej. :wink:

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Kitty » 08 feb 2005, 12:42

Ne da bi se hotela opravičevati, ampak delam doma. Če hočem iz pisarne skozi dnevno sobo v kuhinjo, moram nujno mimo rož. Če se za trenutek ustavim ob njih, laže delam naprej. :wink:

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a frenky » 08 feb 2005, 13:00

Kitty je napisal/-a:

.Če hočem iz pisarne skozi dnevno sobo v kuhinjo, moram nujno mimo rož. Če se za trenutek ustavim ob njih, laže delam naprej. :wink:

Pogosta napaka! Prevelika skrb. (pol se pa utopijo, dobijo goste itd.) :mrgreen:
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Kitty » 08 feb 2005, 13:30

frenky je napisal/-a:Pogosta napaka! Prevelika skrb. (pol se pa utopijo, dobijo goste itd.) :mrgreen:

Naah, to pa ne:!: Saj pravim, da jih zalivam bolj poredko, pršim pa še kar. Je pa res, da je radiator kar blizu, okno ob rožah je francosko, na vzhodno stran, popoldne dobijo pa še južno sonce skozi okno na drugi steni. Tako da - to sem hotela že prej špelč povedati, pa sem pozabila: pršenje in zalivanje sta odvisna od mikroklime v stanovanju.

Bye, Kitty
(moram nehat pisat, se bo kdo začel usajati, da skoz tle visim :P)
Kitty
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Kitty » 08 feb 2005, 13:36

frenky je napisal/-a:Pogosta napaka! Prevelika skrb. (pol se pa utopijo, dobijo goste itd.) :mrgreen:

Naah, to pa ne:!: Saj pravim, da jih zalivam bolj poredko, pršim pa še kar. Je pa res, da je radiator kar blizu, okno ob rožah je francosko, na vzhodno stran, popoldne dobijo pa še južno sonce skozi okno na drugi steni. Tako da - to sem hotela že prej špelč povedati, pa sem pozabila: pršenje in zalivanje sta odvisna od mikroklime v stanovanju.

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Kitty » 08 feb 2005, 13:36

Bye, Kitty
Kitty
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a špelč » 09 feb 2005, 17:32

Ja, ja ta mikroklima, pri nas je tudi precej vroče in suho zaradi centralne kurjave. Frenky, veš pravijo, da morač orhidejce zalivat in pršit zjutraj, tako da to naredim medtem ko pijem čaj, kar se pa tiče fogerjev in rastlinjakov in podobnih habitatov pa jaz tega še nimam, ker nimam prostora in časa, bi bilo pa verjetno lepo. Glede utapljanja s pršenjem... Ta ni najboljša, se namreč vsa vlaga tako hitro porazgubi oz. izpuhti, sicer pa to že sam veš.
Lep pozdrav obema :P
špelč
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 10 feb 2005, 11:40

Ojla Frenky,

mene pa zanima kje si nabavil Foger? Pa tud ceno mi prosim napisi. Hvala.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a frenky » 10 feb 2005, 13:01

Gre za sistem, ki se uporablja v terarijih za vzgojo plazilcev. Nameščeni so tudi v raznih posodah različnih oblik (fontane) za vlaženje zraka v stanovanjih.
Sam sem ga kupil v Avstriji, pri nas pa je naj ugodnejši v Zootic butik v Cityparku (okoli 9.000).
Mislim pa, da je najbolje da malo pobrskaš okoli in kupiš kako »fontano« ,ki ima vgrajen fogger ( je cenejše (večkrat v akciji) in postaviš jo lahko kamor hočeš lahko pa jo tudi razstaviš.)
V Dr. ali Mr. Pet-u (btc) ti tudi pokažejo kako deluje (Naredi se malo »neumno« pa bo)
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Pršenje orhideje
    Napisal/-a spatula » 17 avg 2006, 13:02