PROSIM POMOČ!!!

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

PROSIM POMOČ!!!

OdgovorNapisal/-a vrtnica25 » 30 apr 2006, 19:31

Najprej vas vse lepo pozdravljam!

Pred letom dni sem dobila dve orhideji Phalaenopsis, ki sta zelo lepo cvetili, še ksoraj pol leta. Potem sta nehali cveteti, steblo se je začelo sušiti in sem posušeni del stebla odrezala, čez čas, se je posušilo celotno steblo, ki sem ga prav tako odrezala.

Zanima me, kaj naj naredima sedaj s tema dvema orhidejama, da bi začeli cveteti? Redno ju gnojim, vendar imata obe zelo malo koranim. Cvetov še nobena ne poganja. Imam ju v senčni legi. Bi ju morala dati morda na bolj sončno lego? Zanima me tudi, če bi bilo morda pametno, da ju presadim?

Zelo vam bom hvaležna za vsakršno pomoč, ker ne vem več, kaj naj naredim, da bi orhideji ponovno zacveteli.

Lp
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
vrtnica25
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lunca » 30 apr 2006, 22:05

lahko jo presadiš v nov substrat. orhideja mora biti na zelo svetlem prostoru-toda ne sme vanjo svetiti močno popoldansko sonce. najbolje je če jo postaviš na tako okno, da vanjo sveti jutranje sonce ali pa pozno popoldansko. lahko ji daš tudi ampule, če se ti zdi da je orhideja zelo slaba. drugače pa preberi še na forumu kaj več o orhidejah.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a frenky » 01 maj 2006, 09:57

Lunca,

Kapsule za gnojenje orhidej niso primerne!
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a lunca » 01 maj 2006, 14:06

saj nisem mislila za gnojenje ampak če je orhideja zelo slaba ji seveda lahko damo da bo preživela ali ni tako?
lunca
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a vrtnica25 » 02 maj 2006, 14:18

Hvala za nasvete, jih bom upoštevala in javim, če bo kakšna sprememba!

Zasledila sem tudi, da nekateri daste orhideje tudi ven, pa me zanima kakšen prostor je zanje zunej najbolj primeren? Doma imam namreč kr veliko prostora zunaj na balkonih, vendar je na vseh skoraj ves dan sonce, kar pa mislim, da ne bi bilo najbolje zanje.

Hvala in lep preostanek praznikov želim!

Nataša
vrtnica25
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lunca » 02 maj 2006, 18:19

Phalaenopsise ni dobro dati ven. jaz imam zunaj samo cimbidiume.
lunca
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a metulj » 02 maj 2006, 19:55

Jaz pa tam ven tudi phale in zgledaj kar zadovolnji, zračne korenine začnejo poganjat kot nore, pa tudi listi lepo rastejo. Potem jeseni pa prav lepo cvetijo. Sama jih dam ven šele ko je res toplo, tudi ponoči temperature ne smejo pasti pod 15. Imam jih pa na zahodnem balkonu v zavetju, nanje pa nikoli ne posije sonce.
Balkon na katerega cel dan sije sonce zagotovo ni primeren.

Lp
Petra
metulj
Guru
Guru

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a lučka » 03 maj 2006, 08:11

lunca zgoraj si govorila tudi o soncu...da ne smejo bit na popoldanskem... kaj pa na jutranje, ker jst mam direktno jutranje sonce tam do enih 11.30-12.00....tisti čas mi sije direkt na to stran kjer mam phale.... do zdaj sm slišala pač to da direktno sonce ne sme sijati na phale in imam zato ta čas roleto nekoliko spuščeno.... jo lahko dvignem? jim škodi jutranje sonce?
lučka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lunca » 03 maj 2006, 09:35

to pa ne bi vedla. jaz jih nimam na jutranjem soncu in ne vem kako bi odreagirale. mi jih je pa mami dala enkrat na okno kjer cel dan sije sonce in kaj je bilo-listi so ožgani. tako da če jim tam ugaja kjer jih imaš in če so listi vredu potem jo kar pusti tam
lunca
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lučka » 03 maj 2006, 19:10

jah mojim orhidejam tam kjer so mora pasat :x ker je to edini normalni prostor kje so lahko-mansardno stanovanje... sicer pa sta zdj začele 2 odmetavat cvetke...so se sposušili... verjetn je konc cvetenja...so cveteli enih 8 tednov.... aja mam pa jih na stojalu, dober meter od radiatorja ob francoskem oknu....
lučka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a romanah » 04 maj 2006, 13:06

moji phali so na jutranjem soncu cca 1,5 uro in sicer od 7.30-9.00
in pa na popoldanskem soncu med 17,00 do mraka in mislim, da jim ful paše.

Sedaj jih je večina ponovno zacvetela in nekatere delajo tudi po dva cvetna nastavka že na rastlini, ki ima cvetove.
satini

http://satini.moj-album.com/
Delni album
romanah
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana okolica

OdgovorNapisal/-a lučka » 05 maj 2006, 16:55

bm jst jutr probala met rolete dopoldan gor pa bm vidla kaj bodo rekli moji phali.... drgač pa sm bla včeri ful vesela ko sm vidla da dva phala poganjata vsak en nov list :D :D :D sm tok vesela....
lučka
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov