Napisal/-a Spot » 04 mar 2005, 18:16
Skoraj leto dni je tega, kar sem prvič moral tako tretirati dva Phalaenopsisa, ki sta to preživela. Čeprav so bili bolezenski znaki drugačni kot je tukaj navedeno, mislim da je vseeno primerno, da sem to omenil. Moja Phalaenopsisa sta venela in odpadali so cvetovi in popki. Povečal sem zalivanje in rosenje pa vseeno ni pomagalo, da orhideji nebi veneli, ko sem pa opazil da rumeni prvi list, sem vedel da je najverjetneje kriva gniloba pri koreninah, saj na drugih Phalaenopsisih tega ni bilo. Vzel sem enega iz lončka in na koreninah našel drobne bele kroglice. Nevem kaj je to bilo, se ne spoznam, ampak tiste korenine na katerih so bile te kroglice so bile suhe, večina ostalih pa je zagnila. Vse poškodovane in napadene korenine sem odstranil in opravil postopek tretiranja teh dveh orhidej kot sem prej opisal. Insekticidov in fungicidov ne uporabljam veliko - pravzaprav tako malo in tako dolgo je že tega, da si nisem zapomnil vseh imen, le od dveh fungicidov, to sta Topas in Antrakol. Spomnim se še, da ta dva nista bila dovolj, po besedah prodajalke, zato sem imel vseskupaj tri fungicide in tri insekticide. Malo drago je to bilo, ampak razmišljal sem tako, da bi v primeru, če bi bile napadene še ostale rastline več izgubil. Podobno sem že ravnal z drugimi rastlinami, ki so bile napadene s pršicami, pa so to preživele, le da te v tem primeru nisem vzel iz lončka in nisem jih zalival s to rastopino. Konec koncev, kaj bi mi pa drugega preostalo, ali sem tako napravil kot sem, ali pa bi lahko samo zraven gledal kako rastlini hirata in ju na koncu vrgel v smeti.