propad močnega phalaenopsisa

Rastline s fascinantnimi cvetovi prihajajo k nam iz celega sveta.
Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Brassia, Cattleya, Pleione, Paphiopedilum, ...

Moderatorji: dusanh, frenky, Moderatorji

propad močnega phalaenopsisa

OdgovorNapisal/-a lana » 02 mar 2005, 17:06

Prvič se oglašam, spremljam vas pa že kar nekaj časa.

Približno eno leto nisem imela nobenih težav z mojimi orhidejami.
Lepo so cvetele, lepo rastle, dobivale nove listke - sedaj pa ena od orhidej peša- :shock: porumeneli so ji listi(tiste sem porezala), na steblu je začelo poganjati novo stebelce a je tudi to začelo rumeneti, sedaj pa opažam da je na preostalem listu oz. na "glavnem deblu" nekaj belega - kot vata. Zdi se mi, da moj ph. gnije :cry: - zakaj - zalivam na 8-10 dno, odcejam, vlažim jih s podstavki z vodo(niso namočeni - so dvignjeni nad vodo).

Umaknila sem ga daleč od drugih, sedaj pa ne vem več kaj naj naredim - naj se kar poslovim od njega?

Hvala za odgovore!
lana
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: škofja loka

OdgovorNapisal/-a frenky » 02 mar 2005, 18:28

Dej pošlji sliko?Bomo lažje pomagali :wink:
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Breda » 02 mar 2005, 19:49

Meni se pa tole bere kot kakšni škodljivci - a niso ene volnate uši ali nekaj podobnega?
Nimam pa (k sreči) nobenih izkušenj s temi zverinami, tako da ne vem svetovati, kaj je treba storiti - razen da je zelo prav, če ni pri drugih; da si ne bodo "potalale", če je kaj nalezljivega.
Lp, Breda
Breda
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Spot » 03 mar 2005, 13:25

Problem pri orhidejah je ta, da zelo pozno pokažejo da je z njihovo nego kaj narobe oziroma, da so jih napadli škodljivci. Zelo težko bi ti rekel, da ti dajem pravi nasvet kaj napraviti, ampak z ozirom na to kar si ti opisala, bi jaz storil sledeče. Najprej bi orhidejo vzel iz substrata in jo dobro očistil vsega rumenelega in morebiti že kaj gnilega. Celo orhidejo bi namočil v raztopino insekticida in fungicida (in to takšenga ki je proti gnilobi in plesnavosti). Nato bi orhidejo posadil v svež substrat in dobro očiščen lonček. Čez deset do štirinajst dni bi orhidejo poškropil ponovno s takšno rastopino fungicida in insekticida in jo s tem tudi zalil ter še enkrat postopek ponovil ponovno čez deset do štirinajst dni. Mislim, da je to najbolj zanesljiv postopek da se znebiš eventuelnih škodljivcev in da ustaviš ter preprečiš eventuelno širjenje gnilobe zaradi poškodovanega tkiva orhideje. Po tem zadnjem tretiranju rastline, pa pričneš z normalno vzgojo orhideje in lahko samo upaš, da je v rastlini še dovolj življenja, da si bo opomogla in nadaljevala z rastjo.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frenky » 03 mar 2005, 20:50

Spot :!:
Koliko orhidej ti preživi tako tretiranje?
katere FFS uporabljaš?
L.p.
frenky
Moderator
Moderator

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Spot » 04 mar 2005, 18:16

Skoraj leto dni je tega, kar sem prvič moral tako tretirati dva Phalaenopsisa, ki sta to preživela. Čeprav so bili bolezenski znaki drugačni kot je tukaj navedeno, mislim da je vseeno primerno, da sem to omenil. Moja Phalaenopsisa sta venela in odpadali so cvetovi in popki. Povečal sem zalivanje in rosenje pa vseeno ni pomagalo, da orhideji nebi veneli, ko sem pa opazil da rumeni prvi list, sem vedel da je najverjetneje kriva gniloba pri koreninah, saj na drugih Phalaenopsisih tega ni bilo. Vzel sem enega iz lončka in na koreninah našel drobne bele kroglice. Nevem kaj je to bilo, se ne spoznam, ampak tiste korenine na katerih so bile te kroglice so bile suhe, večina ostalih pa je zagnila. Vse poškodovane in napadene korenine sem odstranil in opravil postopek tretiranja teh dveh orhidej kot sem prej opisal. Insekticidov in fungicidov ne uporabljam veliko - pravzaprav tako malo in tako dolgo je že tega, da si nisem zapomnil vseh imen, le od dveh fungicidov, to sta Topas in Antrakol. Spomnim se še, da ta dva nista bila dovolj, po besedah prodajalke, zato sem imel vseskupaj tri fungicide in tri insekticide. Malo drago je to bilo, ampak razmišljal sem tako, da bi v primeru, če bi bile napadene še ostale rastline več izgubil. Podobno sem že ravnal z drugimi rastlinami, ki so bile napadene s pršicami, pa so to preživele, le da te v tem primeru nisem vzel iz lončka in nisem jih zalival s to rastopino. Konec koncev, kaj bi mi pa drugega preostalo, ali sem tako napravil kot sem, ali pa bi lahko samo zraven gledal kako rastlini hirata in ju na koncu vrgel v smeti.
Spot
Strokovnjak
Strokovnjak

Pozdravljena!

OdgovorNapisal/-a sonček » 06 mar 2005, 22:16

Tido sama sem imela pred leti na listnati rastlini škodljivce, ki so izgledali kot kosmiči vate. Ko sem ta kosmič odprla, je bil notri mali zajedales v velikosti 4 mm kremne barve. Ti zajedalci so košeniljke. Svoj rastlino sem rešila tako, da sem stebla in liste obrisala s kosmom vate nemočeni v alkohol. To sem ponavljala na nekaj dni, brž ko sem videla zopet te kosmiče. Meni je uspelo rastlino rešiti, tako da sem jo imela še precej let.

Priporočam ti, da orhidejo takoj osamiš, da se ti slučajno ne bi nalezile še druge orhodeje.

Želim ti veliko uspeha pri reševanju orhideje.

lp
sonček
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Orhideje

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov